Alkuun
 


UGANDA

Bugandan kuninkaiden haudat Kasubi:ssa (K/2001)
Bugandan kuninkaiden haudat Kasubi:ssa käsittävät lähes 30 hehtaarin alueen kukkulan rinteellä Kampalan paikkakunnassa. Suurin osa kohteesta on perinteisillä menetelmillä viljeltyä maaseutua. Alueen sydämessä kukkulan laella sijaitsi vuonna 1882 rakennettu Bugandan Kabakas:in palatsi, joka muutettiin hautausmaaksi vuonna 1884. Neljä kuninkaallista hautaa sijaitsevat Muzibu Azaala Mpangassa, puolipallon muotoisessa rakennuksessa. Se on suurenmoinen arkkitehtoninen esimerkki rakennuksesta, joka on rakennettu orgaanisista materiaaleista. Rakennus kupoleineen on rakennettu pääasiassa puusta, oljista, ruoista, vitsaksista ja rappauksesta. Kohteen merkittävyys piilee kuitenkin sen edustamissa aineettomissa arvoissa, kuten uskomuksissa, hengellisyydessä ja identiteetissä.UNKARI

Budapest, Tonavan ranta ja Budan linna ympäristöineen (K/1987)
Budapestissä sijaitsevien monumenttien rauniot, kuten roomalainen kaupunki Aquincum ja Budan goottilainen linna, joiden arkkitehtuurissa on vaikutteita monilta aikakausilta, muodostavat kaupunkimaiseman, joka on yksi maailman harvinaisimmista ja kertoo elävästi Unkarin pääkaupungin historiasta.

Maalaiskylä Hollokö (K/1987)
Tämä kylä on ainutlaatuinen esimerkki tarkoituksella säilytetystä perinteisestä asutuksesta. Se kehittyi pääasiassa 1600-1700-luvulla ja on elävä esimerkki maaseutuelämästä ennen 1900-luvun maatalousvallankumousta.

Pannonhalman tuhatvuotinen benediktiiniluostari ympäristöineen (K/1996)
Ensimmäiset benediktiinimunkit asettuivat Pannonhalmaan 996. He käännyttivät Unkarin kansaa, perustivat maan ensimmäisen koulun ja kirjoittivat ensimmäisen unkarinkielisen tekstin 1055. Perustamisestaan lähtien tämä luostariyhteisö on edistänyt kulttuuria ympäri Keski-Eurooppaa. Luostarin tuhatvuotinen historia näkyy sen peräkkäisissä arkkitehtuurityyleissä. Vanhin rakennus, joka on peräisin vuodelta 1224, on edelleen luostariyhteisön käytössä ja toimii myös kouluna.

Hortobágyn kansallispuisto (K/1999)
Hortobágyn pustan kulttuurimaisema on laaja tasanko- ja suoalue Itä-Unkarissa. Paimenyhteiskunta on käyttänyt perinteisiä maankäytön menetelmiä, kuten laiduntamista, jo yli 2000 vuotta.

Pécsin (Sopianaen) varhaiskristillinen hautausmaa (K/2000)
Neljännellä vuosisadalla ajanlaskumme alun jälkeen roomalaisen Sopianaen provinssikaupungin (nykyiseen Pécsin) hautausmaalle rakennettiin merkittävä ryhmä koristeltuja hautoja. Ne ovat tärkeitä sekä rakenteellisesti ja arkkitehtonisesti, koska ne rakennettiin maan alle ja toimivat sekä hautakammioina ja muistokappeleina, että taiteellisessa mielessä, koska niitä koristavat rikkaat kristillisiä aiheita kuvaavat seinämaalaukset.

Tokajin viinialueen kulttuurimaisema (K/2002)
Tokajin kulttuurimaisema todistaa havainnollisesti viinin tuotannon pitkää historiaa tällä jokilaaksojen ja matalien kukkuloiden sävyttämällä alueella. Viinitarhojen, maatilojen, kylien, pienten kaupunkien ja niiden historiallisten viinikellareiden konstikkaasti yhtyeenkutoutunut verkosto antaa kuvan Tokajin kuuluisien viinien tuotannon jokaisesta vaiheesta. Tämän viinin laatu ja valmistustapa on ollut tarkasti säänneltyä jo lähes kolme vuosisataa.
UKRAINA

Sofian tuomiokirkko ja Kievo-Petšerskin lavra Kiovassa (K/1990)
Kiovan Sofian tuomiokirkko suunniteltiin kilpailemaan Konstantinopolin samannimisen katedraalin kanssa. 1000-luvulla rakennettu kirkko symboloi ”uutta Konstantinopolia” – Kiovan Kristillisen ruhtinaskunnan pääkaupunkia – alueella, joka käännytettiin Pyhän Vladimirin kastamisen jälkeen 988. Kievo-Petšerskin lavra oli älyllinen ja hengellinen keskus, joka vaikutti merkittävästi ortodoksisuuden leviämiseen Venäjällä 1600—1800-luvuilla.

L’vivin historiallinen keskusta (K/1998)
L’vivin kaupunki perustettiin keskiajan lopussa ja se kukoisti hallinnon, uskonnon ja kaupan keskuksena satoja vuosia. Kaupungin keskiaikainen keskusta on säilynyt alkuperäisessä muodossaan - erityisesti jäljet L’vivissä asuneista erillisistä etnisistä yhteisöistä sekä lukuisat upeat barokki- ja sitä seuranneiden tyylien rakennukset.URUGUAY

Colonia del Sacramenton historiallinen kortteli (K/1995)
Portugalilaiset perustivat Colonia del Sacramenton Rio de la Platan varrelle puolustukseksi Espanjan valtakuntaa vastaan vuonna 1680. Kaupungin omistuksesta kiisteltiin vuosisata, kunnes portugalilaiset menettivät sen. Juhlavuus ja kodikkuus sekoittuvat historiallisessa kaupunkimaisemassa, joka on esimerkki portugalilaisten, espanjalaisten ja kolonialismin jälkeisen ajan tyylien onnistuneesta yhdistämisestä.UUSI-SEELANTI

Tongariron kansallispuisto (L/K/1990/1993)
Maailmanperintölistalle vuonna 1993 hyväksytty Tongariro on listan ensimmäinen kulttuurimaisemakohde. Puiston siimeksessä olevilla vuorilla on kulttuurista ja uskonnollista merkitystä maoreille: ne symbolisoivat kansan hengellistä yhteyttä luontoon. Tongarirossa on aktiivisia ja sammuneita tulivuoria sekä moninaisia ekosysteemejä, ja sen maisemat ovat äärimmäisen kauniita.UZBEKISTAN

Itchan Kala (K/1990)
Itchan Kala on n. 10 m korkeilla tiilimuureilla ympäröity kaupunki vanhalla Khiva-keitaalla, jossa karavaanarit lepäsivät viimeisen kerran ennen kuin he ylittivät autiomaan matkatessaan Iraniin. Vaikka alueella on jäljellä vain muutama todella vanha monumentti, se on yhtenäinen ja hyvin säilynyt esimerkki Keski-Aasian muslimiarkkitehtuurista. Muutamien monumenttien joukossa ovat vaikuttava Djuman moskeija sekä kahden upean palatsin mausoleumit ja médersat. Palatsit rakennutti Alla-Kulli-Khan 1800-luvulla.

Bukharan historiallinen keskusta (K/1993)
Silkkitielle rakennettu Bukhara on yli 2000 vuotta vanha. Se on säilynyt suurilta osin eheänä ja onkin täydellisin esimerkki keskiaikaisesta kaupungista Keski-Aasiassa. Mielenkiintoisten monumenttien joukossa ovat kuuluisa Ismail Samanin hautakammio - 900-luvun muslimiarkkitehtuurin mestariteos - sekä lukuisia 1600-luvulta peräisin olevia médersoja.

Shakhrisyabzin historiallinen keskusta (K/2000)
Shakhrisyabzin historiallinen keskusta sisältää joukon poikkeuksellisia muistomerkkejä ja ikivanhoja kortteleita, jotka todistavat kaupungin maallisesta kehityksestä, etenkin sen kukoistuskaudesta Timurin vallan aikana 1400-luvulla.

Samarkand- Kulttuurien risteys(K/2001)
Samarkandin historiallinen kaupunki on maailman kulttuurien sulatusuuni. 600-luvulla perustettu Samarkand koki tärkeimmän kehityskautensa 1300–1400-luvuilla Timurien aikakaudella. Suurimpiin monumentteihin lukeutuvat Registanin moskeija ja madrasash:it, Bibi-Khanumin moskeija, Shakhi-Zinda asuinalue(vankileiri) ja Gur-Emirin kokonaisuus ja kuin myös Ulugh-Begin tähtitorni.