Alkuun

VALKO-VENÄJÄ VATIKAANI VENEZUELA VENÄJÄN FEDERAATIO VIETNAM VIRO

 

VALKO-VENÄJÄ

Mirin linna-alue (K/2000)
Mirin linnan rakennustyöt aloitettiin 1400-luvun lopussa goottilaisella tyylillä. Myöhemmin sitä laajennettiin ja muokattiin uudelleen, ensin renessanssityyliin ja sitten barokkityyliin. Oltuaan melkein vuosisadan hylättynä ja kärsittyään vakavia vahinkoja Napoleonin aikana linna kunnostettiin 1800-luvun lopulla, jolloin siihen lisättiin rakennuksia ja ympäröivä alue maisemoitiin puistoksi. Sen nykyinen muoto todistaa hätkähdyttävästi sen vaiherikkaasta historiasta.VATIKAANI

Vatikaanin kaupunki (K/1984)
Yksi kristikunnan pyhimmistä paikoista, Vatikaani, on suunnaton hengellinen saavutus, jolla on takanaan vaikuttava historia. Tämän pienen valtion rajojen sisäpuolella on ainutlaatuinen kokoelma taiteen ja arkkitehtuurin mestariteoksia. Vatikaanin keskellä on Pietarinkirkko, jonka kaksinkertaiset pylväsrivit, edustan pyöreä piazza sekä ympäröivät palatsit ja puutarhat tekevät siitä maailman suurimman uskonnollisen rakennuksen. Kirkko rakennettiin apostoli Pietarin haudalle, ja työstä vastasi joukko neroja: Bramante, Rafael, Michelangelo, Bernini ja Maderna.VENEZUELA

Coro ja sen satama (K/1993)
Vuonna 1527 perustettu Coro on yksi ensimmäisistä siirtomaakaupungeista. Coro ja sen 602 historiallista rakennusta on rakennettu Karibialle tyypilliseen maalliseen tyyliin, ja se on ainoa säilynyt esimerkki paikallisten perinteiden, espanjalaisen mudéjar-tyylin ja hollantilaisten rakennustekniikoiden rikkaasta yhdistymisestä.

Ciudad Universitaria de Caracas (K/2000)
Arkkitehti Carlos Raúl Villanuevan suunnitelmien mukaisesti 1940–1960 -luvuilla rakennettu Caracasin yliopistoalue on erinomainen esimerkki modernistisesta liikkeestä arkkitehtuurissa. Yliopiston kampus yhdistää suuren joukon rakennuksia ja funktioita selkeästi jäsennetyksi kokonaisuudeksi, johon kuuluu modernin arkkitehtuurin ja kuvataiteiden mestariteoksia kuten Alezander Calderin Aula Magna ”Pilvien” kera, Olympiastadion ja Katettu aukio.VENÄJÄN FEDERAATIO

Pietarin historiallinen keskus ja monumentit (K/1990)
Pietari Suuri aloitti vuonna 1703 laajan kaupunkiprojektin, jonka tulos on tämä ”pohjolan Venetsia” lukuisine kanaaleineen ja siltoineen, joita on yli 400. Myöhemmin Leningradiksi nimetty kaupunki liittyy läheisesti Lokakuun vallankumoukseen. Pietarin arkkitehtuurissa yhdistyvät vastakkaiset tyylit: barokki ja puhdas uusklassismi, kuten voi nähdä Amiraliteetissa, Talvipalatsissa, Marmoripalatsissa ja Eremitaasin taidemuseossa.

Kižin kirkkopitäjä (K/1990)
Kižin kirkkopitäjä sijaitsee Karjalassa, yhdellä Äänisen monista saarista. Suojelun alaisena ovat muiden muassa kaksi 1700-luvun puukirkkoa sekä kahdeksankulmainen puinen kellotorni vuodelta 1862. Puusepäntyö on johtanut mielikuvitukselliseen ja rohkeaan arkkitehtuuriin näissä epätavallisissa rakennuksissa, jotka sulautuvat harmonisesti muinaiseen pitäjäympäristöön.

Kreml ja Punainen tori Moskovassa (K/1990)
Venäläisten ja ulkomaalaisten huippuarkkitehtien suunnittelema, 1300—1600-luvulla rakennettu Kreml liittyy tiiviisti tärkeimpiin historiallisiin ja poliittisiin tapahtumiin Venäjällä 1200-luvulta lähtien. Kreml on toiminut suuriruhtinaan asuntona ja uskonnollisena keskuksena. Sen suojavallien juuressa on Pyhän Vasilin kirkko, joka on yksi kauneimmista Venäjän ortodoksisen taiteen monumenteista.

Novgorod (K/1992)
Novgorod oli Venäjän ensimmäinen pääkaupunki 800-luvulla. Se sijaitsee muinaisella kauppareitillä, joka kulki Keski-Aasian ja Pohjois-Euroopan välillä. Kirkkojen ja luostareiden ympäröimä Novgorod oli aikoinaan ortodoksisuuden ja Venäjän arkkitehtuurin keskus. Keskiaikaiset monumentit ja 1300-luvulta peräisin olevat Theofanes Kreikkalaisen (Andrei Rublevin opettaja) maalaamat freskot kuvaavat kaupungin upean arkkitehtuurin ja kulttuurisen luovuuden kehitystä.

Solovetskyn saarten kulttuurihistoriallinen kokonaisuus (K/1992)
Kuuden saaren muodostama, pinta-alaltaan 300 km² laajuinen Solovetskyn saaristo sijaitsee läntisellä Vienanmerellä. Solovetsky on ollut asutettuna 400-luvulta eKr. lähtien, mutta sieltä on löytynyt tärkeitä merkkejä ihmiselämästä jopa kolmannelta vuosituhannelta eKr. Saaristossa 1400-luvulla alkaneesta hartaasta luostaritoiminnasta kertovat useat kirkot, jotka ovat peräisin 1500—1800-luvulta.

Vladimirin ja Suzdalin valkoiset monumentit (K/1992)
Vladimir ja Suzdal ovat kaksi suurta taiteen keskusta Keski-Venäjällä. Niiden loistokkaiden, 1100—1200-luvulla rakennettujen julkisten ja uskonnollisten rakennusten joukossa ovat muiden muassa Demetrioksen kirkko ja Neitsyt Marian taivaaseenottamisen katedraali. Näillä mestariteoksilla on tärkeä osa Venäjän arkkitehtuurin historiassa.

Troitse-Sergieva lavra Sergiev Posadissa (K/1993)
Tämä 1400—1700-luvulla rakennettu Pyhän Sergein kolminaisuuden luostarikompleksi on häikäisevä esimerkki toimivasta ortodoksiluostarista. Sen sotilaalliset piirteet ovat ajalle tyypillisiä. Kompleksin pääkirkkoon, Marian taivaaseenottamisen katedraaliin, on haudattu tsaari Boris Godunov. Lavran aarteiden joukossa on Andrei Rublevin kuuluisa ikoni ”Pyhä kolminaisuus”, joka siirrettiin myöhemmin Moskovaan Tretjakovin galleriaan.

Kolomenskoyen Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (K/1994)
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko rakennettiin 1532 vastasyntyneen prinssin, tulevan Iivana IV Julman, kunniaksi Kolomenskoyen keisarilliselle tilalle lähelle Moskovaa. Se on yksi varhaisimmista perinteisistä harjakattoisista puukirkoista, jotka on rakennettu kivestä ja tiilestä tehdylle perustalle. Kirkko on vaikuttanut suuresti Venäjän uskonnolliseen arkkitehtuuriin.

Kazanin Kremlin historiallinen ja arkkitehtoninen ryhmittymä (K/2000)
Muinaiselle asuinpaikalle rakennettu Kazanin Kreml on peräisin islamilaiselta Kultaisen Ordan ja Kazanin kaanikunnan kaudelta. Iivana Julma valtasi sen 1552 ja siitä tuli Volgan alueen kristillinen piispanistuin. Se koostuu joukosta 1500–1800 –luvuilla rakennetuista historiallisista rakennuksista, jotka sisältävät jäänteitä aikaisemmista, 900–1500 –lukujen rakenteista. Kazanin Kreml on ainoa säilynyt tataarilinnoitus Venäjällä ja tärkeä pyhiinvaelluskohde.

Ferapontovin luostari (K/2000)
Ferapontovin luostari Vologdan alueella Pohjois-Venäjällä on harvinaisen hyvin säilynyt ja täydellinen venäläinen ortodoksiluostarikokonaisuus 1400–1600 –luvuilta, kaudelta, joka oli erittäin tärkeä yhtenäisen Venäjän valtion ja sen kulttuurin muodostumisen kannalta. Sen suunnittelun kekseliäisyys ja puhtaus hätkähdyttää. Sisäosaa kaunistavat Dionisiuksen, 1400-luvun lopun merkittävimmän venäläisen taiteilijan, vaikuttavat seinämaalaukset.VIETNAM

Huén monumentit (K/1993)
Hué perustettiin yhdistyneen Vietnamin pääkaupungiksi vuonna 1802. Se ei ollut vain poliittinen, vaan myös kulttuurinen ja uskonnollinen keskus Nguyen-dynastian ajalla aina vuoteen 1945. Parfyymijoki tuo luonnonkauneutta tähän ainutlaatuiseen feodaalipääkaupunkiin virratessaan läpi keskuskaupungin, keisarillisen kaupungin, kielletyn purppurakaupungin ja sisäkaupungin.

Muinaiskaupunki Hoi An (K/1999)
Hoi An on poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki Kaakkois-Aasian kauppasatamasta 1400–1800-luvulla. Sen rakennuksissa ja katukaavassa näkyvät sekä paikalliset että muualta tulleet vaikutteet, jotka yhdistyvät tässä ainutlaatuisessa perintökohteessa.

Pyhä paikka My Son (K/1999)
Nykyisen Vietnamin rannikolla kehittyi 300–1200-luvulla ainutlaatuinen kulttuuri. Sen kehitys sai alkunsa Intian hindulaisuudesta, mikä näkyy mahtavien tornitemppeleiden raunioissa tällä vaikuttavalla alueella, joka oli Champa-valtakunnan uskonnollinen ja poliittinen pääkaupunki suurimman osan olemassaolostaan.VIRO

Tallinnan historiallinen keskusta (Vanha kaupunki) (K/1997)
Tallinnan kaupungin juuret juontavat 1200-luvulle, jolloin Saksalaisen ritarikunnan ristiretkeläiset perustivat sinne linnoituksen. Siitä kehittyi hansaliiton keskus, jonka vauraus näkyy hienoissa julkisissa rakennuksissa, erityisesti kirkoissa, ja kauppiaiden asuintalojen arkkitehtuurissa. Ne ovat säilyneet uskomattoman hyvin huolimatta kuluneiden vuosisatojen sodista ja tulipaloista.