Alkuun

YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA YHDYSVALLAT

 

YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA

Durhamin katedraali ja linna (K/1986)
Durhamin katedraali rakennettiin 1000- ja 1100 -lukujen vaihteessa Northumbrian evankelista St. Cuthbertin ja Bedan jäänteiden säilytyspaikaksi. Katedraali todistaa varhaisen benediktiiniluostariyhteisön tärkeydestä, ja se on paras ja suurin esimerkki normanniarkkitehtuurista Englannissa. Holvirakennelman innovatiivinen rohkeus enteili goottilaisen arkkitehtuurin tuloa. Katedraalin takana on muinainen normannilinnake, joka toimi Durhamin ruhtinaspiispan asumuksena.

Ironbridgen rotko (K/1986)
Ironbridge tunnetaan maailmanlaajuisesti teollisen vallankumouksen symbolina. Sieltä voi löytää kaikki 1,700-luvun teollisen kehityksen elementit aina itse kaivoksista rautateihin. Läheinen Coalbrookdalen masuuni, joka rakennettiin 1708, muistuttaa koksin keksimisestä. Sillä, yhdessä Ironbridgen sillan, maailman ensimmäisen metallisillan, kanssa on ollut merkittävää vaikutusta arkkitehtuurin ja teknologian kehitykseen.

Studleyn kuninkaallinen puisto ja Fountainsin luostarin rauniot (K/1986)
Tämä Yorkshiressa sijaitseva upea maisema luotiin Fountainsin sistersiläisluostarin ja linnan raunioiden ympärille. 1700-luvulta peräisin olevat puutarhat ja kanaalit sekä 1800-luvulla suunnitellut metsiköt ja puistokäytävät sekä uusgoottilainen Studleyn kuninkaallinen linna tekevät kohteesta äärettömän arvokkaan.

Stonehenge ja Avebury (K/1986)
Wiltshiressä sijaitsevat Stonehenge ja Avebury ovat maailman kuuluisimpia megaliittiryhmiä. Nämä kaksi pyhää paikkaa on muodostettu hautakivistä, jotka on asetettu renkaiksi muotoon, jonka astronominen merkitys on pysynyt arvoituksena. Stonehenge ja Avebury sekä läheiset neoliittiset alueet kertovat ainutlaatuisella tavalla esihistoriallisista ajoista.

Kuningas Edvardin linnat ja kaupunginmuurit Gwyneddissä (K/1986)
Entisessä Gwyneddin ruhtinaskunnassa Pohjois-Walesissa sijaitsevat Beaumariksen ja Harlechin linnat, joista kunnia kuuluu ajan suurimmalle sotilasinsinöörille James of Saint Georgelle, sekä Caernarvon ja Conwayn linnoituskompleksit. Kaikki nämä rakennelmat ovat erittäin hyvin säilyneitä ja ne todistavat kolonisaatio- ja puolustustöistä sekä sotilasarkkitehtuurista Edvard I:n aikana 1272–1307.

St. Kildan saari (L/1986)
Hirtan, Dunin, Soayn sekä Borerayn saaret muodostavat tämän vulkaanisen saariston. Hebridien rannikon tuntumassa maisema on upeimmillaan käsittäen joitakin Euroopan korkeimpia kallionkielekkeitä, jotka tarjoavat turvaa monille uhanalaisille ja erittäin harvinaisille lintulajeille, kuten suulille ja lunneille.

Blenheimin palatsi (K/1987)
Blenheimin palatsi sijaitsee lähellä Oxfordia, romanttisessa puistossa, jonka loi tunnettu maisemapuutarhuri ’Capability’ Brown. Tämä palatsi annettiin John Churchillille, Marlboroughin ensimmäiselle herttualle, tunnustuksena hänen vuonna 1704 ranskalaisista ja baijerilaisista joukoista saavuttamastaan voitosta. Palatsi rakennettiin vuosien 1705 ja 1722 välisenä aikana. Sen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita eklektisistä pyrki- myksistä sekä paluusta kansallisille juurille. Palatsi on hieno esimerkki 1700-luvun ruhtinaskodista.

Bathin kaupunki (K/1987)
Roomalaiset perustivat Bathin termiseksi kylpyläksi. Keskiajalla Bathista tuli tärkeä villateollisuuden keskus. Yrjö III:n hallituskaudella 1700-luvulla siitä kehittyi elegantti kaupunki pullollaan Palladio- tyylisiä uusklassisia rakennuksia. Nämä rakennukset muodostavat yhdessä roomalaisten kylpyläkomp- leksien kanssa harmonisen kokonaisuuden.

Hadrianuksen muuri (K/1987)
Tämä muuri rakennettiin keisari Hadrianuksen määräyksestä noin vuonna 122 jaa. Englannin ja Skotlannin rajalle. Muuri on 118 kilometriä pitkä ja kuvaa hyvin roomalaisten rakennustekniikkaa sekä strategisia ja maantieteellispoliittisia näkökulmia.

Westminsterin palatsi, Westminster Abbey sekä Pyhän Margaretin kirkko (K/1987)
Westminsterin palatsi on selkeä ja täydellinen esimerkki uusgoottilaisesta tyylistä. Se uudelleenraken- nettiin vuodesta 1840 alkaen hulppeiden keskiaikaisten jäännösten ympärille. Pieni keskiaikainen Pyhän Margaretin kirkko on rakennettu myöhäisgoottilaiseen tyyliin. Maineikas Westminster Abbey on aina 1000-luvulta alkaen saanut todistaa kaikkien kruununperijöiden kruunausta. Paikan historiallinen ja symbolinen merkitys on sanoinkuvaamaton.

Lontoon Tower (K/1988)
Vilhelm Valloittaja rakennutti Thamesin rannalle massiivinen White Towerin eli Valkoisen tornin Lontoon puolustukseksi ja valtansa vakuudeksi. Torni edustaa tyypillistä normanniarkkitehtuuria, jonka vaikutus levisi koko valtakuntaan. White Towerin ympärille rakennettiin vaikuttava Towerin linna (Tower of London), jolla on takanaan rikas historia ja josta on tullut yksi kuningaskunnan symboleista.

Canterburyn katedraali, pyhän Augustinuksen luostari ja pyhän Martinuksen kirkko (K/1988)
Kentissä sijaitseva Canterburyn katedraali on ollut jo 300 vuotta Englannin kirkon hengellisen johtajan hallituspaikka. Canterburyn rakennuskompleksiin kuuluu useita kirkkoja. Yksi niistä on Englannin vanhin, pyhän Martinuksen kirkko (St. Martin’s Church). Loistelias Kristuksen kirkko (Christ Church Cathedral) on paikka, jossa Thomas Becket salamurhattiin vuonna 1170. Se on henkeäsalpaava sekoitus romaanista ja myöhäisgoottilaista tyyliä. Pyhän Augustinuksen luostarin rauniot (St. Augustine’s Abbey) muistuttavat pyhimyksen roolista evankeliumin julistamisessa Seitsemässä kuningaskunnassa vuodesta 597 lähtien.

Edinburghin vanha ja uusi kaupunki (K/1995)
Edinburgh on ollut Skotlannin pääkaupunkina aina 1400-luvulta alkaen. Kaupungilla on selkeästi kahdet kasvot: vanhaa kaupunkia hallitsee keskiaikainen linnoitus, kun taas uusi kaupunki edustaa uusklassista tyyliä – 1700-luvun Euroopan kaupunkisuunnittelun hedelmää. Vaikka nämä kaksi historiallista aluetta monine tärkeine rakennuksineen edustavat vastakkaisia tyylejä, ne yhdistyvät harmonisesti luoden kaupunkiin oman erityistunnelman.

Greenwich (K/1997)
Lontoon lähellä Greenwichissa sijaitseva rakennuskokonaisuus sekä puisto, johon se on rakennettu, ovat kuuluisia Englannin taiteellisten ja tieteellisten saavutusten symboleita 1600–1700 -luvulta. Inigo Jonesin kuningattaren talo on Brittein saarten ensimmäinen palladianistisen rakennustyylin edustaja. Rakennusryhmä, jossa aivan viimeaikoihin asti on toiminut Kuninkaallinen laivastokoulu (the Royal Naval College), on puolestaan Christopher Wrenin suunnittelema. André Le Nôtren suunnitelmien mukaan rakennetussa puistossa sijaitsee alkuperäinen Kuninkaallinen observatorio (the Royal Observatory), joka on Wrenin ja tiedemies Robert Hooken yhteistyön tulos.

Neoliittisen Orkneyn keskus (K/1999)
Orkneyssa sijaitseviin neoliittisiin monumentteihin kuuluvat suuri hautakammio (Maes Howe), kaksi seremoniallista kivikehää ("the Stones of Stenness" ja "the Ring of Brodgar") sekä asutus (Skara Brae). Alueella on lisäksi lukuisia hautaus-, seremonia- ja asuma-alueita, joita ei ole vielä kaivettu esiin. Nämä kulttuurimaiseman jäänteet kertovat, millaista elämä oli 5000 vuotta sitten tällä kaukaisella saarella Skotlannin rannikosta pohjoiseen.

Blaenavonin teollisuusmaisema (K/2000)
Blaenavonia ympäröivä alue kertoo Etelä-Walesin johtavasta asemasta maailman raudan ja hiilen tuottajana 1800-luvulla. Kaikki tarvittavat osatekijät ovat yhä nähtävissä: hiili- ja malmikaivokset, avolouhokset, alkukantainen rautatiejärjestelmä, sulatusuunit, työläisten kodit ja heidän yhteisönsä infrastruktuuri.

St. Georgen historiallinen kaupunki ja siihen liittyvät linnoitusrakennelmat (K/2000)
St. Georgen kaupunki edustaa varhaisimpia englantilaisia kaupunkisiirtokuntia Uudessa Maailmassa. Siihen liittyvät linnoitukset kuvastavat havainnollisesti englantilaisen sotilasinsinööritaidon kehitystä 1600-luvulta 1900-luvulle, koska niitä on jatkuvasti muuteltu tykistön kehityksen mukaisesti.

Derwent laakson tehtaat (K/2001)
Derwentin laaksossa Keski-Englannissa sijaitsee 1700–1800-luvulla luotu teollisuusmaisema puuvillatehtaineen, josta huokuu teollistumisen ja teknologian kehittyminen historia. Nykyaikainen tehdas on saanut alkunsa Cromfortin tehtaille, jossa Richard Akrwright’s keksinnöt valjastettiin ensimmäistä kertaa laajaan teolliseen tuotantoon. Tehtaiden työläisasunnot ovat säilyneet täysin ja ne havainnollistavat hyvin alueen sosio-ekonomista kehitystä

New Lanark(K/2001)
New Lanark on pieni kylä keskellä kaunista skotlantilaista maisemaa, jonne hyväntekijä ja utopisti Robert Owen perusti teollisen ihanneyhteisön 1800-luvun alkupuolella. Mahtavat tehdashallit, avarat ja hyvin suunnitellut työläisasunnot ja kunnioitusta herättävät kasvatusinstituutti ja koulu ovat jäljellä todistamassa Owenin humanismia.

Saltaire(K/2001)
Salitaire Länsi-Yorkshiressä on eheä ja hyvin säilynyt teollisuuskylä 1800-luvun lopulta. Tekstiili tehtaat, julkiset rakennukset ja työläisasunnot muodostavat harmonisen kokonaisuuden, joka on toteutettu korkeita arkkitehtuurisia standardeja noudattaen ja kaupunkikaava on säilytetty ehyenä. Tämä kaikki kuvaa elävästi viktoriaanista työläisen holhousajatusta.YHDYSVALLAT

Mesa Verde (K/1978)
Mesa Verden ylätasangolla lounais-Koloradossa, yli 2 600 m korkeudessa sijaitsee suuri ryhmä Anasazi-intiaanien asumuksia, joka on peräisin 500—1100-luvulta. Alueelta on löydetty yli 3 800 kohdetta, joihin kuuluvat ylätasangolle ja kallioille rakennetut kivikylät yli 200 taloineen.

Independence Hall (K/1979)
Tässä Philadelphiassa sijaitsevassa salissa allekirjoitettiin niin Itsenäisyysjulistus kuin Perustuslakikin, vuosina 1776 ja 1787. Näiden kahden yleismaailmallisia periaatteita sisältävien dokumenttien merkitys Amerikalle on ollut perustavaa laatua. Ne ovat myös vaikuttaneet lainlaatijoihin ympäri maailmaa.

La Fortalezan ja San Juanin historialliset alueet Puerto Ricossa (K/1983)
Strategiseen pisteeseen Karibianmerellä rakennettiin 1400—1800-luvulla puolustusrakennelma San Juanin lahtea ja kaupunkia suojelemaan. Rakennelma on arvokas esimerkki eurooppalaisen sotilasarkkitehtuurin soveltamisesta Amerikan rannikolle.

Vapaudenpatsas (K/1984)
Ranskalainen kuvanveistäjä Bartholdi rakensi tämän maailmankuulun vapauden symbolin Pariisissa Gustave Eiffelin avustaessa häntä metallitöissä. Ranska lahjoitti patsaan Amerikalle maan itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi ja se paljastettiin vuonna 1866. New Yorkin sataman suulla seisova Vapaudenpatsas on toivottanut miljoonia siirtolaisia tervetulleiksi Yhdysvaltoihin.

Monticello ja Virginian yliopisto Charlottesvillessä (K/1987)
Monticellon kartano ja Virginian yliopisto ovat erinomaisia esimerkkejä uusklassismista. Tämä näkyy tavassa, jolla arkkitehti Thomas Jefferson (1743–1826) otti huomioon rakennusten suhteen luontoon ja jolla hän sekoitti funktionalismia ja symbolismia. Valistuksen ajalla oli merkittävä vaikutus Jeffersonin työhön.

Pueblo de Taos (K/1992)
Tämä savitiiliasutus sijaitsee Rio Granden pienen sivujoen laaksossa. Se koostuu asumuksista ja seremoniarakennuksista, jotka kertovat Arizonan ja Uuden Meksikon pueblointiaanien kulttuurista