Alkuun
 

ALGERIA

Tassili n’Ajjer (L/1982)
Kohde sijaitsee geologisesti erittäin mielenkiintoisen kuumaiseman keskellä ja täältä löytyy yksi maailman tärkeimmistä esihistoriallisista luolamaalaus keskittymistä. Yli 15000 piirustukseen ja kaiverrukseen on tallennettu ilmaston muutokset, eläinten vaellukset ja ihmisen elämän evoluutio Saharan reunalla aina ajalta 6000 eaa. nykyisen ajanjakson ensimmäisiin vuosisatoihin. Alueen geologiset muodostumat ovat maisemallisesti merkittäviä, etenkin eroosioistuneesta hiekkakivestä muodostunut ”kivimetsä”.

 ARGENTIINA

Los Glaciares (L/1981)
Jylhät vuoret ja lukuisat jääkautiset järvet tekevät Los Glaciares’n kansallispuistosta poikkeuksellisen kauniin. Yksi järvistä on 160 km pitkä Argentino, jonka toisessa päässä kolme jäätikkövirtaa kohtaavat laskien järveen massiivisia jääkimpaleita mahtavan jylinän säestämänä.

Iguazun kansallispuisto (L/1984)
Iguazun puisto sijaitsee basalttisella linjalla Argentiinan ja Brasilian rajalla. Puiston sydämessä sijaitsee yksi maailman mahtavimmista vesiputouksista. Se koostuu monista putouksista ja on yhteensä 80 m korkea ja 2700 m leveä. Iguazun subtrooppisessa sademetsässä esiintyy yli 2000 putkilokasvilajia, sekä alueelle tyypillisiä eläimiä, kuten tapiireja, jättiläismuurahaiskarhuja, mölyapinoita, oselotteja, kaimaaneja ja jaguaareja.

Valdésin niemimaa (L/1999)
Patagoniassa sijaitseva Valdésin niemimaa on maailmaanlaajuisesti tärkeä merinisäkkäiden suojelualue. Sen suojissa lisääntyvät uhanalaiset mustavalaat, etelänmerinorsut sekä patagonianmerileijonat. Alueella elävät miekkavalaat ovat kehittäneet ainutlaatuisen metsästysmenetelmän sopeutuakseen rannikon oloihin.

Ischigualaston ja Talampayan luonnonpuistot (L/2000)
Nämä kaksi vierekkäistä aluetta, joihin kuuluu yhteensä yli 275 300 hehtaaria Sierra Pampeanasin alueen länsireunalla sijaitsevalla aavikkoalueella Keski-Argentiinassa, sisältävät täydellisimmän tunnetun fossiilisarjan triaskaudelta (245–208 miljoonaa vuotta sitten). Alueilla on kuusi geologista muodostelmaa, jotka sisältävät suuren joukon nisäkkäiden esi-isien fossiileja, jotka kertovat selkärankaisten evoluutiosta ja paleoympäristöjen luonteesta triaskaudella.AUSTRALIA

Suuri valliriutta (L/1981)
Suuri valliriutta on Australian koillis-rannikolla sijaitseva kohde, joka suorastaan häkellyttää kauneudellaan ja monimuotoisuudellaan. Se on samalla myös maailman laajin koralliriutta esiintymä, joka sisältää 400 eri lajista korallia, 1500 kalalajia ja 4000 eri nilviäislajia. Riutalla on myös merkittävää tieteellistä arvoa, sillä siellä elää mm. harvinaiset dungong (merilehmä) ja suuri vihreä kilpikonna, joita uhkaa sukupuuttoon kuoleminen.

Kakadun luonnonpuisto (L/K/1981)
Tämä arkeologisesti ja etnologisesti ainutlaatuinen kohde, joka sijaitsee Koillis-territoriossa, on ollut jatkuvasti asutettuna yli 40000 vuotta. Luolamaalauksen, kivikaiverrukset ja arkeologiset tutkimukset osoittavat, että alueen väestön elämäntavat ja taidot ovat säilyneet esihistoriallisista metsästäjä keräilijä kulttuureista aina nykyajan aboriginaalien elämään. Kohde on ainutlaatuinen esimerkki monimutkaisesta ekosysteemistä, johon kuuluu vuorovesi- ja tulvatasankoja, alankoja ja ylätasankoja ja tarjoaa elinympäristön suurelle joukolle harvinaisia tai paikalle ominaisia kasvi - ja eläinlajeja.

Willandran järvi alue (L/K/1981)
Alueen järvistä ja hiekkamuodostelmista löytyy jäänteitä fossiileista, jotka ovat pleistoseenikaudelta. Arkeologiset todisteet kertovat, että alueella on ollut ihmisasutusta jo 45000–60000 vuotta sitten. Se on ihmisen evoluutiotutkimuksen merkkipaalu Australiassa. Alueelta on myös löydetty useita hyvin säilyneitä jättiläis-pussieläinten fossiileja.

Tasmanian erämaat(L/K/1981)
Alueella, joka on ollut valtavan jäätikön vallassa, sijaitsee puistoja ja suojelualueita. Nämä alueet jyrkkine rotkoineen, käsittävät yli miljoonan hehtaarin pinta-alan ja on samalla maailman viimeisiä laaja-alaisia lauhkean ilmaston sademetsiä. Kalkkikivestä löydetyt todisteet ihmisasutuksesta ovat yli 20000 vuotta vanhoja.

Lordi Howen saariryhmä(L/1982)
Merkittävä esimerkki eristyksissä olevista valtameren saarista, jotka ovat syntyneet tuliperäisen aktiivisuuden tuloksena yli 2000 metriä merenpinnan alapuolella. Nämä pinnanmuodoiltaan suuresti vaihtelevat saaret nousevat ylväästi merestä ja ovat kotipaikka monille kotoperäisille lajeille; etenkin linnuille.

Uluru Kata Tjutan kansallispuisto (L/K/1987)
Tässä puistossa, joka tunnettiin ennen nimellä Ulrun (Ayers Rock - Mount Olga) kansallispuistona, on mahtavia geologisia muodostumia, jotka hallitsevat laajoja punahiekkaisia tasankoja Keski-Australiassa. Uluru, käsittämättömän suuri monoliitti ja Kata Tjutan kiviholvit Ulurusta länteen, ovat osa yhden maailman vanhimman ihmisyhteisön perinteistä uskomusjärjestelmää. Ulru-Kata Tjutan perinteiset omistajat ovat Aboriginaalit Anangut.

Australian itä-keskiosien sademetsät (L/1987)
Tämä kohde, joka sisältää useita suojeltuja alueita, sijaitsee pääasiallisesti Suuren jyrkänteen suuntaisesti Australian itärannikolla. Vertaansa vailla olevat geologiset piirteet tuliperäisten kraattereiden ympärillä ja lukuisat uhanalaiset sademetsä lajit ovat kansainvälisesti merkittäviä ja täten suojelun arvoisia.

Queenslandin tropiikki (L/1988)
Tämä alue käsittää 450 kilometriä Australian koillis-rannikkoa ja koostuu pääasiallisesti trooppisesta sademetsästä. Tämä biotooppi tarjoaa elinympäristön erityisen laajalle ja vaihtelevalle joukolle kasveja, pussieläimiä ja laululintuja, muiden harvinaisten ja uhanalaisten eläin- ja kasvilajien rinnalla.

Shark Bay, läntinen Australia (L/1991)
Australian mantereen läntisimmässä kolkassa sijaitsee Shark Bay(Hailahti). Saarineen ja sitä ympäröivine maa-alueineen, alueella on kolme poikkeuksellista luonnonominaisuutta: laajat meriheinäkentät, jotka ovat suurimmat(4800 km²) ja rikkaimmat maailmassa, dugong (merilehmä)populaatio ja stormatoliitit (levä kolonioita, jotka muodostavat kovia, holvimaisia kasaantumia ja omat maailman vanhimpien elämänmuotojen joukossa). Shark Bayssä tavataan myös viisi uhanalaista nisäkäslajia.

Fraser Island (L/1992)
Fraser Island(Fraser saari) sijaitsee Australian itä-rannikon edustalla. 122 kilometriä pitkänä se on maailman suurin hiekka saari. Korkean hiekalla kasvavan sademetsän majesteettiset rippeet ja puolet maailman makean veden hiekkadyynijärvistä sijaitsee sisämaassa. Yhdistelmä hiekkadyynejä trooppisia sademetsiä ja järviä tekee kohteesta ainutlaatuisen.

Australian nisäkäsfossiililöydökset (L/1994)
Riversleigh ja Naracoorte, jotka sijaitsevat Itä-Australian pohjois- ja eteläosassa mainitussa järjestyksessä, ovat maailma 10 mahtavimman fossiiliesiintymän joukossa. Kohteet illustroivat Australian uniikin eläimistön kehityksen avainvaiheita mainiolla tavalla.

Heard ja McDonaldsaaret (L/1997)
Heardin ja McDonaldin saaret sijaitsevat Etelämerellä noin 1700 km päässä Antarktikselta ja 4100 km lounaaseen Perthin kaupungista Australiasta. Ne ovat ainoat tuliperäisesti aktiiviset subantarktiset saaret. Heard ja McDonald tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla käynnissä olevia maanpinnan muotoon vaikuttavia prosesseja sekä glasiaalisia eli jääkautisia dynamiikkoja.

Macquariesaaret (L/1997)
Macquariesaaret sijaitsevat Etelämerellä, 1500 km kaakkoon Tasmaniasta. Saaret ovat merenalaisen Macquarien selänteen paljastunutta harjaa. Saarten suojeleminen on erittäin tärkeää, koska maapallon vaipan kivilajeja ei ole näkyvillä merenpinnan yläpuolella missään muualla maailmassa (maapallon vaippa sijaitsee 6 km merenpinnan alapuolella). Tämä ainutlaatuinen paljastuma tarjoaa erinomaisia näytteitä tyynybasaltista sekä muista purkautuneista kivilajeista.

Greater Blue Mountains-alue (L/2000)

Greater Blue Mountains-alue koostuu 1 300 000 hehtaarista enimmäkseen metsäistä maastoa syväänuurretulla hiekkakivitasangolla 60–180 km sisämaahan Sydneyn keskustasta. Kohteeseen kuuluu kahdeksan suojeltua aluetta, jotka jakautuvat kahteen liikenteen ja rakenteilla olevien kaupunkialueiden erottamaan lohkoon. Kohde on erityisen tunnettu monipuolisista eukalyptuspuiden asuinympäristöistä, joihin kuuluvat kostea ja kuiva sklerofylli, kääpiöeukalyptusnummet sekä paikoittaiset suot, kosteikot ja ruohikot. Greater Blue Mountains-aluella esiintyy 90 erilaista eukalyptuslajia (13 % maailman kaikista eukalyptuslajeista). Kohteessa esiintyy myös useita tarkoin suojelluilla erityisalueilla säilyneitä reliikkilajeja kuten wollemianmänty.