Alkuun
 


INDONESIA

Ujung Kulonin kansallispuisto (L/1991)
Tämä kansallispuisto sijaitsee aivan Jaavan lounaisimmassa kärjessä Sundansalmella. Puistoon kuuluu Ujung Kulonin niemi, useita rannikkosaaria sekä Krakatoan suojelualue. Kohde on ainutlaatuinen paitsi kauneutensa ja geologisen mielenkiinnon - erityisesti sisämaan tulivuorten tutkimisen - vuoksi, myös siksi, että se sisältää laajimman jäljellä olevan alamaan sademetsän Jaavan tasangolla. Täällä asustaa lukuisia uhanalaisia kasveja ja eläimiä, joista kaikkein uhanalaisin on jaavansarvikuono.

Komodon kansallispuisto (L/1991)
Näillä tuliperäisillä saarilla asuu yli 5700 jättiliskoa, joita ulkonäkönsä ja aggressiivisen käyttäytymisensä vuoksi kutsutaan Komodon lohikäärmeiksi. Liskoja ei elä missään muualla ja ne ovat evoluutioteoriaa tutkivien tiedemiesten suuri mielenkiinnon kohde. Kuivan savannin rosoiset kukkulanrinteet muodostavat puistossa jyrkän vastakohdan loistavan valkoisille hiekkarannoille ja sinisille vesille, jotka tulvivat koralleja.

Lorentzin kansallispuisto (L/1999)
Tämä puisto on Kaakkois-Aasian suurin suojelualue (2,5 miljoonaa hehtaaria). Se on maailman ainoa suojelualue, jossa ekosysteemit vaihtelevat lumipeitteestä aina trooppiseen meriympäristöön ja laajoihin alamaan soihin. Kansallispuisto sijaitsee kahden mannerlaatan törmäyspaikassa, joten ympäristö on moninainen muuttuvine vuorimuodostelmineen ja jääkauden aiheuttamine muutoksineen. Puistossa on myös fossiileja, jotka kertovat elämän kehityksestä Uudessa-Guineassa, lajien korkeasta kotoperäisyydestä ja seudun rikkaimmasta biodiversiteetistä.INTIA

Kazirangan kansallispuisto (L/1985)
Tämä Assamin keskellä sijaitseva puisto on yksi viimeisistä koskemattomista alueista Pohjois-Intiassa. Kazirangassa elää maailman suurin populaatio yksisarvisia sarvikuonoja sekä lisäksi tiikereitä, norsuja, panttereita karhuja ja tuhansittain lintuja.

Manasin luonnonsuojelualue (L/1985)
Himalajan juurella kukkulat antavat tietä ruohikolle ja trooppiselle metsälle. Näiden kukkuloiden loivilla, metsän peittämillä rinteillä asuu laaja eläimistö, esimerkiksi uhanalaisia tiikereitä, kääpiösikoja, intiansarvikuonoja ja norsuja. Keoladeon kansallispuisto (L/1985) Tämä entinen maharadzojen sorsanmetsästysalue on yksi Afganistanista, Turkmeniasta, Kiinasta ja Siperiasta muuttavien vesilintujen tärkeimmistä talvehtimispaikoista. Puistossa on havaittu noin 364 eri lintulajia, muun muassa harvinainen lumikurki.

Sundarbansin kansallispuisto (L/1987)
Gangesin suistossa sijaitseva Sundarbans kattaa 10 000 m² maata ja vettä, josta yli puolet kuuluu Intialle ja loput Bangladeshille. Siellä sijaitsevat maailman suurimmat mangrovepuumetsät. Puistossa asustaa lukuisia uhanalaisia lajeja kuten tiikereitä, vesinisäkkäitä, lintuja ja liskoja.

Nanda Devin kansallispuisto (L/1988)
Nanda Devin kansallispuisto on yksi Himalajan upeimmista maisemista ja sitä hallitsee yli 7800 m korkean Nanda Devi -vuoren huippu. Alueelle on mahdotonta päästä, joten se on säilynyt miltei koskemattomana. Puistossa elää useita uhanalaisia nisäkkäitä, erityisesti lumileopardi, himalajanmyskihirvi ja bharal.ITALIA

Isola Eolie (Liparisaaret) (L/2000)
Liparisaaret tarjoavat erinomaista aineistoa vulkaanisesta saarenmuodostuksesta ja – katoamisesta sekä jatkuvasta vulkaanisesta toiminnasta. Ainakin 1700-luvulta saakka tutkitut saaret ovat tarjonneet tulivuoritutkimukselle esimerkkejä kahdentyyppisistä tulivuorenpurkauksista (vulkanilaisesta ja strombolilaisesta) ja olleet siten tärkeä osa geologien opintoja yli kaksisataa vuotta.