Alkuun

MADAGASCAR MAKEDONIA MALAWI MALESIA MALI MAURITANIA MEKSIKO

 

MADAGASCAR

Tsingy de Bemarahan luonnonsuojelualue (L/1990)
Tsingy de Bemarahan luonnon rauhoitusalue suojelee karstimaamaisemaa, kalkkikiviesiintymiä, Manambolo-joen upeaa kanjonia, rinteitä ja korkeita vuorenhuippuja. Koskemattomia metsiä, järviä ja soita asuttavat harvinaiset, uhanalaiset apina- ja lintulajit.



MAKEDONIA

Ohridin kaupunki ympäristöineen (L/K/1980)
Ohrid-järven (lisätty maailmanperintölistalle 1979) rannalla sijaitseva Ohridin kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista ihmisasutuksista. Kaupunki on rakennettu pääosin 600–1800-luvulla, ja siellä sijaitsee maailman vanhin slaaviluostari St. Pantelejmon sekä yli 800 bysanttilaisikonia, jotka on maalattu 1000–1300-luvulla. Ne muodostavat Moskovan Tretiakov-gallerian kokoelman jälkeen maailman tärkeimmän ikonikokoelman.



MALAWI

Malawi-järven kansallispuisto (L/1984)
Valtavan Malawi-järven eteläpäässä, vuoriston kupeessa sijaitsevan kansallispuiston syvät, kirkkaat vedet tarjoavat suojan sadoille kalalajeille, joista lähes kaikki ovat kotoperäisiä. Kansallispuiston merkitys evoluutiotutkimukselle on verrattavissa Galápagossaarten peippojen tärkeyteen.



MALESIA

Kinabalun puisto (L/2000)
Kinabalun puistoa Sabahin osavaltiossa Borneon saaren pohjoispäässä hallitsee Kinabalu, korkein vuori Himalajan ja Uuden Guinean välillä. Puistoon kuuluu suuri määrä elinympäristöjä rikkaasta trooppisesta alangosta ja rinnesademetsästä trooppiseen vuorimetsään, subalpiiniseen metsään ja pensaikkoon ylemmillä tasoilla. Se on nimetty Kaakkois-Aasian kasvimonimuotoisuuden keskukseksi ja sisältää poikkeuksellisen rikkaan valikoiman lajeja, johon kuuluu yleistrooppisen kasviston lisäksi kasveja Himalajalta, Kiinasta, Australiasta ja Malesiasta.

Gunung Mulun kansallispuisto (L/2000)
Sekä korkean luonnon monimuotoisuutensa että karstivuortensa takia tärkeä Gunung Mulun kansallispuisto Sarawakin osavaltiossa Borneon saarella on kaikkein tutkituin trooppinen karstialue. 52 864 hehtaarin laajuiseen puistoon kuuluu 17 kasvillisuusvyöhykettä, joilla esiintyy noin 3500:a lajia johtojännekasveja. Sen 109 lajia kahdessakymmenessä suvussa sisältävä palmuvalikoima on poikkeuksellisen rikas. Puistoa hallitsee Gunung Mulu, 2 377 metriä korkea karstihuippu, jonka sanotaan olevan maailman luolaisin vuori. Ainakin 295 kilometriä tutkittuja luolia tarjoaa erinomaisen nähtävyyden turisteille ja kodin miljoonille luolapääskyille ja lepakoille. Sarawakin onkalo, joka on pinta-alaltaan 600x415 metriä ja korkeudeltaan 80 metriä, on suurin tunnettu luola maailmassa.



MALI

Bandiagaran kallio (Dogonien maa) (L/K/1989)
Nämä kallionjyrkänteet suojelevat kauniita rakennelmia, kuten taloja, viljavarastoja, alttareita, pyhätöitä, erilaisia tapaamispaikkoja, jotka ovat vuosisatoja olleet perinteisen, maallisen Dogokulttuurin sielu. Bandiagara on yksi vaikuttavimmista seuduista Länsi-Afrikassa.




MAURITANIA

Banc d´Arguin`n kansallispuisto (L/1989)
Atlantin rannikkoa myötäilevä puisto koostuu hiekkadyyneistä, rannikkosoista, pikku saarista ja matalista rannan vesistä. Aavikon karuus ja merinen kasvillisuus muodostavat poikkeuksellisen luontokontrastin. Muuttolinnut kerääntyvät sankoin joukoin alueelle talvisaikaan. Alueella elää myös useita merikilpikonna- ja delfiinilajeja.



MEKSIKO

Sian Ka´an (L/1987)
Aikoinaan tämän alueen asuttaneiden mayojen kielellä Sian Ka´an tarkoittaa ’taivaan alkulähdettä’. Tämä Jukatanin niemimaan itärannikolla sijaitseva rauhoitettu luonnonalue koostuu trooppisista metsistä, pensaikoista ja soista, vesialueesta riuttoineen sekä runsaista eläin- ja kasvilajeista.

El Vizcainon valaidensuojelualue (L/1993)
Kalifornian niemimaan keskiosassa sijaitsevassa El Vizcainossa vallitsevat mielenkiintoiset ekosysteemit. Ojo de Liebren ja San Ignacion rantalaguunit ovat harmaavalaan, kirjohylkeen, kalifornianmerileijonan, pohjanmerinorsun ja sinivalaan tärkeitä lisääntymis- ja talvehtimisalueita. Laguunit tarjoavat suojan myös neljälle uhanalaiselle merikilpikonnalajille.