Koulutus ja lainsäädäntö

Suomessa ihmisoikeusnäkökulma on ilmaistu selkeästi koulutusta koskevissa laeissa ja asetuksissa. Niin opetus kuin koko koulunpito perustuvat ihmisoikeuksien kunnioitukselle ja niihin kasvattamiseen.

Tasa-arvoiset oikeudet kaikille ihmisille turvataan jo Suomen hallitusmuodossa, jossa todetaan, että "kaikki Suomen kansalaiset ovat tasa-arvoisia lain edessä". Tämä lainkohta viittaa vastaavaan kansainväliseen ihmisoikeuteen (artikla 7). Myös koululainsäädäntö velvoittaa kunnioittamaan kaikkien ihmisryhmien oikeuksia vähemmistöt mukaan lukien siten, että kaikille Suomessa asuville on rotuun, kansallisuuteen tai etniseen alkuperään katsomatta järjestettävä opetusta. Peruskoulu- ja lukiolait mahdollistavat opetuksen järjestämisen lasten omalla äidinkielellä.

Erityisesti lasten omien näkemysten kunnioittamista korostetaan niin ikään Suomen hallitusmuodossa, jonka mukaan "lapsia tulee kohdella tasavertaisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa kehitystään vastaavasti itseään koskeviin asioihin." Samassa lainkohdassa mainitaan, että lapsia ei saa syrjiä ikänsä vuoksi - ihmisoikeudet ovat voimassa jokaisen yksilön kohdalla iästä riippumatta. Hallituksen tulee tukea perheitä ja muita lapsista huolehtivia osapuolia turvaamaan lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. Tämä koskee tietenkin myös koulua.

Perusopetus

Lukio