Inhimillinen monimuotoisuus

Alemmilla luokkatasoilla voidaan pitää myös inhimillistä monimuotoisuutta käsitteleviä oppitunteja, jotka kannustavat keskinäiseen oikeudenmukaisuuteen ja kunnioitukseen: Monimuotoista ihmisyhteisöä voidaan esimerkiksi verrata tasapainoiseen ekosysteemiin, jossa jokaisella eliöllä on oma tärkeä tehtävänsä niin oman elämänsä säilyttämisen kuin kokonaisuudenkin kannalta. Samoin tarvitaan erilaisia ihmisiä ylläpitämään yhteisöjä ja täyttämään niiden erilaisia tarpeita.
Yhteiskunnassa tarvitaan ihmisiä, joilla on tieteellisiä valmiuksia suunnitella työkaluja ja ratkaista tiettyjä ongelmia. Samoin yhteiskunta kaipaa taiteilijoita ja muusikoita täyttämään ihmisten esteettisiä tarpeita ja ilmaisemaan heidän tunteitaan. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä ihmisryhmien sisällä vallitsevista eroista, joita ihmisoikeudet suojaavat.
Opettaja voi myös selittää millaisia eroja vallitsee eri puolilla maailmaa asuvien ihmisryhmien välillä. Heillä on erilaiset tavat ja kieli osittain erilaisesta ympäristöstä ja historiasta johtuen. Tämä ihmisten identiteetin ja kokemuksen vaihtelevuus on suuri resurssi koko ihmislajille, sillä se suo ihmisille useita tapoja tehdä samoja asioita ja täyttää samoja tarpeita. Koska inhimilliset perustarpeet ovat samoja kaikille ihmisille ja täten yleismaailmallisia, on oikeus niiden toteuttamiseen myös yleismaailmallinen.

Esitettyään näitä ajatuksia opettaja voi johdattaa oppilaita tarkastelemaan niitä erilaisia tapoja, joilla ihmiset tyydyttävät tarpeitaan. Esimerkkeinä voidaan käyttää tarinoita, kuvia, historian ja maantiedon kuvauksia jne. Kulttuurista moninaisuutta ihmisoikeuksien suojaamana inhimillisenä ominaisuutena pitäisi painottaa. Yleismaailmallisuuden ja moninaisuuden käsitteet ovat olennaisia ihmisarvon suojelemisessa ja toteuttamisessa.

Takaisin