Fysiikka ja kemia ja ihmisoikeudet

Kun opiskellaan esimerkiksi veden koostumusta ja ominaisuuksia, opettaja voi kiinnittää huomiota puhtaan veden merkitykseen inhimillisenä perustarpeena, jonka tunnustamista oikeudeksi monet ovat vaatineet. Jos puhtaan veden saatavuus mielletään oikeudeksi, sillä on myös suuri merkitys maailmanpolitiikassa ja rauhanneuvotteluissa.

Erot puhtaan veden saatavuudessa heijastavat myös taloudellisten ja yhteiskunnallisten oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon epätasaista toteutumista maailmassa. Monilla alueilla juuri naiset ja tytöt joutuvat hakemaan ja kantamaan vettä pitkienkin matkojen päästä. Tämä on suuri fyysinen rasite, joka pidentää naisten ja tyttöjen työpäiviä. Tällainen tilanne on myös esteenä heidän oikeudelleen lepoon ja vapaa-aikaan, ja lasten kohdalla se loukkaa oikeutta kunnolliseen koulutukseen.

Myös moniin muihin fysiikan ja kemian alaan kuuluviin tutkimusaiheisiin voidaan liittää kysymyksiä ihmisoikeuksista sekä luonnon- ja kulttuuriperinnön säilyttämisestä (esim. saasteet, ympäristömyrkyt, energiantuotanto).

Takaisin