Uskonto ja ihmisoikeudet

Uskonnon opiskelun tavoitteena on monipuolinen uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Tämä edellyttää kykyä tarkastella uskontoja ja katsomuksia yleisellä tasolla, keskeisten uskontojen ja katsomusten tuntemusta sekä taitoa pohtia elämänkatsomuksellisia ja eettisiä kysymyksiä sekä osallistua niistä käytävään keskusteluun. Tiedollisen osaamisen ohella on olennaista, että oppilas harjaantuu vuorovaikutustaidoissaan niin, että hänen asennoitumisensa on toisia kohtaan suvaitsevaa ja kunnioittavaa.

* Uskonto ilmiönä kuvaa niitä tietoja ja taitoja, joita oppilaalla tulisi olla ymmärtääkseen uskontoa ilmiönä sekä uskonnollista ja yleensä maailmankatsomuksellista ajattelua ja sen ilmenemistä yksilön ja yhteisön elämässä. Tämä edellyttää, että oppilaalla on alustava kuva uskon ja tiedon keskinäisestä suhteesta.
Keskeistä oppilaan toiminnassa on käsitys oikeista ja vääristä valinnoista jokapäiväisessä toiminnassa.

* Uskonnon ja kulttuurin opiskelu käsittelee kristillisten uskontojen, niiden kulttuuriperintöjen sekä muiden merkittävien uskontojen ja maailmankatsomuksellisen ajattelun tuntemusta. Keskeistä on toisaalta omien juurien tunteminen, toisaalta uskonnon moninaisuuden näkeminen ja sen laaja-alaisen merkityksen oivaltaminen ihmisen elämässä, yhteiskunnassa ja kulttuurissa.
Oleellista on, että oppilas tunnistaa eri uskontojen vaikutuksen erilaisten kulttuurimuotojen syntymiseen. Tämä merkitsee kristillisen uskon ja muiden uskontojen kulttuuristen vaikutusten tuntemista, mikä auttaa ymmärtämään erilaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä kunkin yhteiskunnan lähtökohdista käsin.

* Elämänkysymykset ilmaisevat oppilaan kykyä tutkia ja ymmärtää omaan elämänkatsomukseensa ja elämäntapaansa vaikuttavia asioita. Eettisesti vastuullisen elämänasenteen edellyttämät valmiudet liittyvät omien tekojen seurausten arviointiin, henkilökohtaisten arvovalintojen tekemiseen sekä esimerkiksi arvokeskustelun taitoihin yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona.
Elämänkysymysten tarkastelu kohdistuu myös eettiseen pohdintaan, jossa oppilas tunnistaa moraaliseen päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä ja ottaa niitä huomioon eettisessä pohdinnassaan sekä kykenee arvioimaan omia ja yhteiskunnassa esiintyviä arvoja ja moraaliperiaatteita eettisen vastuun näkökulmasta.

Takaisin