Mielipiteen- ja sananvapaus

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 19 artikla
Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Vertaa muihin sopimuksiin

Mitä tapahtuisi meidän oikeudellemme pitää kiinni uskomuksistamme ja mielipiteistämme, jos meillä ei olisi vastaavaa oikeutta ilmaista niitä ja siten tehdä uskomuksistamme ja mielipiteistämme julkisia?
Tässä turvataan ihmisten ja ihmisryhmien oikeus julkisesti ilmaista ja levittää uskomuksiaan ja mielipiteitään kaikin teknologian suomin välinein. On erityisen kiinnostavaa huomioida, että edellä mainituissa asiakirjoissa tähdennetään, että ajatusten sisältöä ei saa rajoittaa; eli toisin sanoen valtiot eivät saa säätää lakeja nimenomaisesti joitakin ajatuksia tai mielipiteitä vastaan.

Tämä oikeus kuitenkin sallii valtiolle tiettyyn rajaan asti luoda säädöksiä moraalin ja yleisen edun turvaamiseksi, ja se on yksi perustavista demokraattisen elämänmuodon oikeuksista. Tilanne saattaa kuitenkin muodostua hyvinkin arkaluontoiseksi, mikäli valtio pidättää itselleen oikeuden päättää, minkälaista informaatiota tai mielipiteitä joukkotiedotusvälineet voivat levittää.

Vapaasta mielipiteiden vaihdosta yhteiskunnalle koituvat myönteiset vaikutukset ja edut sisältyvät olennaisesti tähän oikeuteen. Tiukkoja rajoituksia ajatusten ilmaisulle ja levittämiselle asettaneet yhteiskunnat ovat enemmin tai myöhemmin joutuneet kärsimään päätöksestään: ne ovat menettäneet elinvoimansa ja uusiutumiskykynsä, mikä on lopulta kalvanut niiden perustukset.

Opiskelutehtäviä