Orjuuden ja pakkotyön kieltäminen

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 4 artikla
Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä.
5 artikla
Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.

Vertaa muihin sopimuksiin

Tämä oikeus on toinen erinomainen esimerkki siitä, kuinka käsitys ihmisoikeuksista on vähitellen kehittynyt ja laajentunut. On järkyttävää ja hämmentävää ajatella, että vielä verrattain vähän aikaa sitten orjuus oli monien mielestä täysin laillista ja moraalisesti hyväksyttävää. Onkin luultavaa, että monet nykyisin jokapäiväiset ja täysin hyväksyttävät käytännöt tulevat kauhistuttamaan ja loukkaamaan ihmisiä tulevaisuudessa.
Orjuus on käytäntö, joka alentaa ihmistä, koska siinä ihmistä kohdellaan lähinnä esineenä tai toisen tahdon jatkeena. Toisin sanoen se vie ihmiseltä oikeuden valita, tehdä itseään koskevia päätöksiä ja kehittyä yksilönä.

Tähän oikeuteen kuuluu myös seuraava tärkeä huomio: valtiot eivät ainoastaan sitoudu olemaan käyttämättä orja- tai pakkotyövoimaa, vaan niitä vaaditaan myös varmistamaan, ettei kukaan niiden tuomiovallan piiriin kuuluva syyllisty tällaiseen alentavaan toimintaan. Valtioiden ei pidä suvaita tällaista toimintaa yksityisyyden piiriinkään kuuluvalla alueella, ja mikäli sellaista esiintyy, valtion tulee siihen puuttua ja tehdä siitä loppu. Näin valtiot saattavat loukata ihmisoikeuksia paitsi teoillaan myös tekemättä jättämisillään.

Opiskelutehtäviä