Kiviteknologia kirjasarja  KT1  KT2  KT3  KT4

Kiviteknologia kirjasarja

Kiviteknologia 3

Kivituotteiden valmistus

Kivenjalostus

Kivenjalostuksen työvaiheet

Tarvekiven jalostus alkaa louhimolta jalostuslaitokselle tuodusta raakakivilohkareesta ja päättyy kuljetusta varten pakattuun, asennusvalmiiseen kivilaattaan tai kappaleeseen. Tuotantoprosessin vaiheet ja työstömenetelmät vaihtelevat tuotteittain. Kivenjalostuksen tuoteryhmät ovat rakennuskivet, hautakivet, tulisijat, lohkotut kivituotteet ja erikoistuotteet.

Lohkare sahataan levyiksi tai paksummiksi aihioiksi jatkojalostusta varten. Graniitin sahauksessa vaihtoehtoiset menetelmät ovat teräshiekkaraamisahaus tai timanttipyörösahaus. Vuolukiven sahauksessa käytetään timanttipyörösahoja. Lohkaresahat ovat tyypillisesti pitkälle automatisoituja koneita. Nykyisin myös vaijerisahaus on hiljalleen yleistynyt. Vaijerisahauksella on mahdollista sahata vaikeita kuvioita ja erikoiskohteita joissa pyöröteräsahan käyttö on ollut hankalaa tai suorastaa mahdotonta. Lisäksi vaijerisahaus on hiljaisempaa, pölytöntä, tärinätöntä ja vedentarve on siinä vähäisempi.

Kiven käsittely

Sahattu kivipinta viimeistellään mekaanisella pintakäsittelyllä. Kiven pintaa voidaan työstää hienoksi aina kiiltävään asti. Pinta voidaan työstää myös karkeammaksi. Pintakäsittely vaikuttaa kiven ulkonäköön ja erityisesti värikkyyteen sekä kivipinnan käyttöominaisuuksiin. Vaihtoehtoiset pintakäsittelytavat ovat eriasteinen hionta, kiillotus, poltto, ristipäähakkaus, lohkonta ja hiekkapuhallus.

Pintakäsitellyt sahalevyt leikataan määrämittaisiksi pienillä timanttipyöröterillä. Vaihtoehtoisesti käytetään yksi tai moniteräistä pyörösahaa. Kallistettavalla terällä voidaan sahata myös vinoja reunaprofiileja. Moniteräsahauksessa voidaan soveltaa myös linjaleikkuuta, jolloin kivilevy siirtyy rullarataa pitkin paloittelusahalle.

Pintakäsitellyn ja määrämittaan sahatun kivilaatan reunat pintakäsitellään, jos ne jäävät valmiissa kohteessa näkyviin. Tarvittaessa näkyvät reunat käsitellään jyrsimällä tasavahvoiksi eli kalibroidaan. Kiinnityksiä varten laatan reunoihin ja takapintaan voidaan työstää koloja, uria ja reikiä. Pöytätasoissa käytettävien kivien näkyvät särmät faasataan, viistetään tai pyöristetään halutun muodon aikaan saamiseksi.

Jalostus

Hautakivien valmistus on koko maailmassa ja myös Suomessa merkittävä kivialan työllistäjä. Kivialalla on yrityksiä, jotka ovat erikoituneet yksinomaan hautakivien ja muistomerkkien valmistamiseen. Voidaan puhua hautakiviteollisuudesta tai muistomerkkiteollisuudesta. Myös Suomessa on pieniä yrityksiä, jotka ostavat puolivalmiita hautakiviaihioita, kaivertavat niihin nimet ja asentavat ne hautausmaille ja jotka lisäksi kotiseudullaan ja lähiympäristössä kaivertavat lisänimiä hautausmailla oleviin hautakiviin sekä suorittavat muuta huoltoa vanhoille kiville.

Vuolukiveä voidaan periaatteessa työstää, sahata ja hioa samanlaisilla koneilla ja laitteilla kuin muitakin luonnonkiviä. Vuolukiven niistä poikkeavana ominaisuutena voidaan pitää kiven pehmeyttä, joka mahdollistaa myös kovametalli ja hiiliteräsleikkuisten työkalujen käytön, jälkimmäisten tosin vain erikoiskäytössä ja pienessä mittakaavassa.

Erikoistyöt

Luonnonkiveä on kaikkina aikoina työstetty lohkomalla. Perinteisten käsityömenetelmien sijaan on yleistynyt koneellinen lohkonta. Lohkopinta on kivelle luonteenomainen ja sen suosio on lisääntynyt erityisesti ulkotilojen rakenteissa.

Kiven käyttötavat ja valmistusmenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Viime aikoina on kehitetty erityisesti graniittisten ja vuolukivisten tuotteiden tuotantotekniikkaa. Luonnonkivestä valmistettavia erikoistuotteita ovat kaarevat ja muotokappaleet, reunaprofiilit, veistokset, pöytä ja työtasot, ohutlaatat, pienesineet ja pyörivät kivipallot.

Kivikokojen yhtenäistäminen eli standardisointi, mittatarkkuus, materiaalin laatuasiat, toimituksen laatuasiat ja asennusmenetelmien kehittäminen kuuluvat asennuksen ja jalostuksen aihealueeseen. Valtaosaan kivituotteista, kotitalous ja pienesineitä lukuun ottamatta, liittyy asentaminen, tavalla tai toisella. Pelkkä kivi ilman, että sitä on sijoitettu paikoilleen, ei vielä toimi. Luonnonkivestä valmistettu tuote on lopullinen vasta asennettuna.

Kivi on hauras ja helposti vahingoittuva materiaali, minkä vuoksi sen pakkaamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Pakkauksen tehtävänä on suojella tuotteita kuljetusten ja siirtojen aikasilta ulkoisilta rasituksilta, kolhuilta ja likaantumiselta. Rakennustöissä kivet pakataan asennustyön kannalta tarkoituksenmukaiseen järjestykseen.

Kivenjalostusteollisuus

Tarvekiven jalostus on muuttunut entistä enemmän teolliseksi toiminnaksi. Nykyaikaisessa kivenjalostuksessa valmistetaan vakiotuotteita automaattikoneilla. Tehtaan koneistus ja materiaalivirrat optimoidaan tulevan tuotannon mukaisesti. Tuotannonsuunnittelulla varmistetaan tuotannon aikainen koneinvestointien korkea käyttöaste ja lyhyet läpimenoajat.

Lähde: Kiviteollisuusliitto Ry

Kivenjalostusteollisuus on kokenut viimeisten 20 vuoden aikana voimakkaan teknologisen murroksen. Perinteisestä käsityövaltaisesta tuotannosta on kehittynyt pääomavaltaista, prosessiluonteista teollisuutta. Prosessinomaisuus tuotannossa on edennyt pisimmälle 1980-luvun alussa uudelleen henkiin heränneessä vuolukiviteollisuudessa. Käsityöllä on kuitenkin edelleen tärkeä merkityksensä erityisesti hautakivituotannossa ja muussa muistomerkkituotannossa.

Lähde: Kiviteollisuusliitto Ry

Lähde: Kiviteollisuusliitto Ry

Pääosa kiviteollisuuden yrityksistä on keskittynyt hautakivien tuotantoon. Osa pienimmistä yrityksistä ostaa hautakiviaihiot sahaajilta ja suuntautuu toiminnassaan kivien tekstitykseen, viimeistelyyn ja asennukseen. Suurimmat yritykset tuottavat hautakivien ohella rakennuskiviä. Näin ollen jalostusyritykset toimivat eri tavoin.

Lähde: Kiviteollisuusliitto Ry

Kiviteknologia kirjasarja  KT1  KT2  KT3  KT4