Vastaukset

Sisällysluettelo

Kiviteknologia 1 Luonnonkiven ominaisuudet

Kyllä/ei : 1.a 2.b 3.b 4.b 5.a 6.b 7.b 8.a 9.b 10.b

Ammattisanasto: 1.a 2.b 3.b 4.c 5.c 6.a 7.a 8.b 9.c 10.c

Monivalinta: 1.a,c,d 2.a,d 3.b,c,d,f 4.b,c,e,f 5.a,c,f 6.b,c,d,e,f 7.a,c,d,e 8.a,c,f 9.b,d,e 10.a,c,d,f

Vaikeat:

1. Kivi on mineraaleista muodostunut luonnontuote.

2. Mineraalien koostumus, rikkonaisuus, esiintymän koko, kivien yleisyys, sijainti.

3. Sulaminen + kiteytyminen syvällä maankuoressa/purkautuminen maan pinnalle + rapautuminen/kulkeutuminen/lajittuminen/sedimentaatio + kovettuminen + metamorfoosi jne.

4. Iäkästä, kulunutta, kovaa, graniittia/gneissiä, vakaata.

5. Sade ja muu kosteus, lämpötilanvaihtelut, vesi ja pakkanen, auringon ultraviolettisäteily, ilman epäpuhtaudet, tuulikuorma ja omapaino, muiden rakenteiden liikkeet, iskut ja kolhut, tulipalo.

6. Kuivapaino jaetaan tilavuus huokosten kanssa ja mitataan brutto tai nettotiheytenä.

7. Tiheys, vedenimukyky/huokoisuus, puristuslujuus, taivutusvetolujuus, kimmomoduuli, kovuus.

8. Punaiset graniitit (Taivassalo, Vehmaa, Virolahti, Sippola), ruskeat graniitit (Ylämaa, Oulainen), vihreäsävyiset graniitit (Ylämaa), kuviolliset kivet (Mäntsälä, Sulkava), harmaat graniitit (Kuru, Ristijärvi).

9. Kideasu, tiheys, kovuus, väri, viiru, kiilto, läpinäkyvyys, lohkeavuus ja murros, optiset ominaisuudet.

10. Koska Suomen kallioperä on vanhaa ja valtaosaltaan happamia syväkivilajeja.

Kysymykset 1

Kiviteknologia 2 Tarvekiven louhinta

Kyllä/ei: 1.b 2.a 3.a 4.a 5.a 6.b 7.b 8.b 9.a 10.b

Ammattisanasto: 1.a 2.b 3.b 4.a 5.c 6.a 7. b 8.b 9.c 10.a

Monivalinta: 1.a,b,c 2.a,c,d 3.b,c,d,f 4.c,e,f 5.a,c,d,f 6.b,d 7.a,c,d,f 8.b,c,e,f 9.c,d,f 10.a,c,f

Vaikeat:

1.Suurin osa kivestä menee raakakivenä ulkomaille Pl. Vuolukivi.

2.Esim. raakakiven viennin osuutta olisi pienettävä ja kotimaista jalostusastetta nostettava.

3. Eri irrotusmenetelmiä ovat: yhden pystysöörin hyväksi käyttö, kahden pystysöörin hyväksikäyttö, kolmen pystysöörin hyväksi käyttö, irrotus yhden sivun ollessa vapaana,
irrotus kahden sivun ollessa vapaana, irrotus poraamalla kaikki sivut.

4. Kamin pinta puhdistetaan, porataan halkaisulinjat, linja räjäytetään/kiilataan, suunnitellaan kaatolohkareen linjat jotka räjäytetään tai kiilataan ja toimintaan jatketaan kunnes haluttu koko on saavutettu.

5.Kovat kivet on räjäytettävä, pehmeiden kivien irrotus onnistuu myös sahaamalla sekä liuskeet on mahdollista irrottaa mekaanisesti käsin.

6.Hyvä sijainti on lähellä jalostuspaikkaa tai satamaa sekä kaukana asutuksesta ja ei sijaitse tärkeällä luonto tai maisema alueella.

7. Olemassa olevan tiedon selvittäminen, maastokartoitus, yksityiskohtainen kohdetutkimus, kairaukset, geofysikaaliset tutkimukset, koelouhinta ja jalostus.

8. Louhinnasta syntyy melua, pölyä, maisema muuttuu, jätekivikasojen varastointi ongelmat, jätteet, öljyt ym. saasteet, pohjavesien pilaantumisriski, maaperän tärinä.

9. Jätekiviä voi pilkkoa ja käyttää teiden rakennuksessa, maisemointiin, täytemaana. Taideteosten, muistomerkkien materiaalina, rakennus ja sisustus materiaalina, ympäristökivinä jne.

10. Maisemointi on suoritettava niin että lopputulos on esteettinen ja vanhasta louhoksesta ei aiheudu kenelläkään vaaraa, esim. jätekivi kasojen muodossa.

Kysymykset 2

Kiviteknologia 3 Kivituotteiden valmistus

Kyllä/ei: 1.b 2.b 3.b 4.b 5.b 6.a 7.b 8.b 9.a 10.b

Ammattisanasto: 1.a 2.c 3.b 4.c 5.c 6.b 7.a 8.b 9.c 10.a

Monivalinta: 1.a,c,e 2.b,d,f 3.a,c,f 4.c,d 5.a,c,d,e 6.a,c,d,f 7.a,b,d,e 8.a,c,d 9.b,c,e 10.a,b,d,e,f

Vaikeat:

1.Kivi sopii kaikkiin kohteisiin missä tarvitaan kestävää ja kaunista materiaalia niin rakentamisessa kuin koristetaiteessa ja käyttötaiteessa.

2. Rikkoontunutta kiveä ja tehtyä virhettä on vaikea korjata.

3. Esim. kivi sahataan levyiksi, levyt leikataan laatoiksi, laatat viimeistellään, viimeistellyt laatat varastoidaan tai pakataan ja viedään asennustyömaalle, laatat varastoidaan asennustyömaalle ja asennetaan kohteeseen.

4. Kovan kiven työstäminen tapahtuu esim. käsikäyttöisillä leikkuu ja hiomakoneilla, vuolukiveä voi työstää käsityökaluilla.

5. Raamisahauksen pääperiaatteet: suorakulmainen (iso) kivi asetetaan sahausvaunuun, vaunu työnnetään sahaustilaan ja ympäristö suojataan, sahataan ja sahauksen jälkeen laatat irrotetaan ja tarpeen mukaan hiotaan ym. käsitellään.

6. Timanttipyörösahauksessa sahattava kivi asetetaan sahavaunuun, sahauksen aikana joko vaunu tai terä siirtyvät sahauksen mukana, näin pilkotaan kivi halutun kokoiseksi laatoiksi.

7. Levyjen leikkaus laatoiksi tapahtuu joko yksiteräisellä leikkurilla suorana tai viistona leikkauksena tai moniteräleíkkauslinjalla, poikittais- ja linjaleikkuuna.

8. Kivenjalostuslaitokset ovat pieniä joten niiden kilpailukyky on huono. Laitosten välinen yhteistoiminta heikkoa.

9. Kivenjalostuslaitokseen tulee kivenjalostuslinja johon kuuluu: koneistus, materiaalien siirrot. Laitoksessa on myös huolehdittava LVIS - suunnittelusta, varastoinnista, tuotannon suunnittelusta, hukkakivien ja syntyvän jätteen (mm.jätevesien) käsittelystä.

10. Kivilaatoista hiotaan reunat joko käsi tai automaattikoneella. Tarpeen vaatiessa reunat voidaan myös hakata tai poltto käsitellä. Muita reunan viimeistelytöitä ovat: tasavahvan reunan teko eli kalibrointi sekä kiven kiinnitysreikien ja kolojen teko. Myöskin mahdolliset viisteet ja pyöristykset tehdään tässä vaiheessa.

Kysymykset 3

Kiviteknologia 4 Luonnonkivituotteiden asennustekniikka

Kyllä/ei: 1.b 2.b 3.b 4.a 5.a 6.b 7.a 8.b 9.a 10.b

Ammattisanasto: 1.c 2.b 3.a 4.c 5.b 6.c 7.b 8.b 9.c 10.a

Monivalinta: 1.b,e,f 2.a,c,d,e 3.a,c,d 4.a,b,c,e,f 5.d,e,f 6.a,c,e,f 7.a,b,c,d,f 8.a,c,e 9.b,c,e 10.a,b

Vaikeat:

1.Kivien pakkaaminen jalostamolla, kuljetus ja varastointi työmaalla, kivien mahdollinen työstäminen paikanpäällä, kiinnikkeiden ja kivien asennus, saumaaminen, puhdistus ym. viimeistely.

2.Paksulaasti kiinnityksessä asennuspohjan ei tarvitse olla niin tasainen kuin ohutlaasti kiinnityksessä. Ohutlaasti on nopeampi ja helpompi asentaa.

3.Tärkeintä työsuojelussa on estää vaaratilanteiden syntyminen sekä melun torjunta, tärinän vaimennus, pölyn torjunta.

4.Ulkonäkö on hyvin tärkeää jos kiveä käytetään julkisivuissa. Ruma kivi ei mene kaupaksi vaikka teknisesti siinä ei olisikaan mitään vikaa.

5.Huolellisella asennuksella ja oikean kiven valinnalla, kiven oikealla pintakäsittelyllä. Kiven pinnan suojauskäsittelyllä sekä tarpeellisilla korjauksilla.

6.Kivensuojaus kemikaaleilla, kivipesulla, fyysisellä puhdistuksella, lattian hionnalla tarpeen vaatiessa.

7. Seuraavat seikat otettava huomioon: kulkuväylät, liikenne, kulutus, ulkonäkö, säänrasitus Asennustyön vaatimat seikat, lainsäädäntö.

8.Seuraavat seikat otettava huomioon: kulkuväylät, kulutus, ulkonäkö, turvallisuus ja viihtyvyys, asennustyön fyysiset seikat, lainsäädäntö.

9.Seuraavat seikat otettava huomioon: Ulkonäkö, säänrasitus, asennustyön fyysiset vaatimat seikat, lainsäädäntö.

10.On mietittävä sopiva pinta ottaen huomioon käyttökohde. Esim. ei liukasta lattiaa tai rosoista pintaa likaantuvalle alueelle.

Kysymykset 4