Palaute

Sivukartta

Etusivu > Kunnossapitojärjestelmällä helpotetaan työnsuunnittelua
 

Kunnossapitojärjestelmällä helpotetaan työnsuunnittelua

Kunnossapidon suunnittelussa, ohjauksessa ja seurannassa käytetään kunnossapidon tietojärjestelmiä. Vikailmoitukset tehdään kunnossapitojärjestelmään, josta ne muutetaan työmääräyksiksi ja ajoitetaan viikoille, päiville ja tarvittaessa jopa tunneille.

Tyypillinen kunnossapidon tietojärjestelmä sisältää seuraavia osia (lähde Artekus Oy Arttu-tietojärjestelmä):

  • Posti. Käyttäjien välinen posti. Työtilausten ja tilauskehotusten käsittely ja hyväksyntä. Liitetään yleensä yrityksen omaan sähköpostiin.
  • Kortisto. Muodostaa rekisterin kunnossapidettävistä kohteista. Kortistossa ylläpidetään prosessipaikkojen tai laitteiden teknisiä tietoja sekä varaosa- ja asiakirjatietoja.
  • Kuvakortisto. Sähköisten dokumenttien liite eri kunnossapitokohtesta, kuten laitteista ja töistä.
  • Töiden hallinta. Työtilaukset ja vikailmoitukset jatkokäsittelyineen (esimerkiksi kuormitus, ositus ja työnvaiheistus). Tapahtumat kohdistetaan laiterekisterissä perustetuille korteille.
  • Päiväkirja. Yksinkertainen muistivihko tuotannon tapahtumista. Korvaa vanhat ruutuvihkot tai tuotannon päiväkirjan ja kunnossapitopäiväkirjan.
  • Huoltotöiden hallinta. Säännöllisesti toistuvien kunnossapito- ja ennakkohuoltotöiden ”generaattori”. Ohjaavana tekijänä kalenteriaika tai mittaavat laitteet.
  • Varaosakirjanpito. Varastossa olevat varaosat, varaosan käyttökohde, toimittaja sekä hinta. Huolehtii minimivarastosaldoista (impulssit ostoon).
  • Hankinta. Tarjouspyyntöjen ja tilausten laadinta, toimitusten valvonta ja vastaanotto sekä laskun käsittely. Hankinta voi tapahtua myös automaattisesti automaattitilausten ja vuosisopimusten perusteella suoraan faksilla toimittajalle.
  • Kunnossapidon kustannuslaskenta. Toteutumat eri työkohteissa, projektissa tai seisokissa.
  • Liittymät muihin järjestelmiin. Automaatiojärjestelmät, logiikkajärjestelmät, palkkajärjestelmä, ostoreskontra, kirjanpito, projektinhallinta ja suunnittelujärjestelmät.


 

 

Tehtävä:

  1. Miksi dokumentointi on erittäin tärkeä myös kunnossapidon ennakkohuoltotoiminnassa?
     
  2. Tutustu harjoittelupaikkasi dokumentointijärjestelmään. Minkälaisia tietoja järjestelmästä voidaan hakea, ja miten arkistoidut dokumentit on liitetty kunnossapidon tietojärjestelmään? Miten tarvittavat tiedot löytyvät arkistosta?
     
  3. Miten toimit, jos havaitset arkistoidussa dokumentissa virheitä? Ketkä yrityksen henkilöt voivat tehdä tarvittavia muutoksia virheellisiin arkistotiedostoihin?

Etusivu > Kunnossapitojärjestelmällä helpotetaan työnsuunnittelua

KUPI-järjestelmän käyttö asentajan työpäivänä (Arttu)