Lämpötilamittausten kalibrointiohje

A. Pt100 -mittaukset

Tarvittavat välineet

  • Lämpötilakalibraattori Beamex MC5 I-B114
  • Kalibroitu lämpöhaude VALMISTAJA xxxxxxx
  • kalibrointipöytäkirja

Tämän sivun word -versio.

Kalibroinnin periaatekaavio

Lämpötilamittausten kalibrointiohje 1 kaaviona.

Anturin kalibrointi

Anturit sijoitetaan rinnakkain lämpöhauteeseen ja käynnistetään haude. Kalibroitavan ja vertailuanturin annetaan rauhoittua asetetussa lämpötilassa. Rauhoittumisen jälkeen mitataan niiden lämpötila jäljitettävällä mittarilla tai kalibraattorilla kuten yllä olevassa kaaviossa on esitetty. Kirjataan näyttämät ja olosuhteet kalibrointipöytäkirjaan.

Kenttäkalibrointi

Mittauspiirin kalibrointi kalibraattorin avulla

Kytketään kalibraattori kentällä mittauspiiriin ja tarkistetaan mittauspiirin näyttämä kaikilla anturin kalibrointipöytäkirjassa mainituilla vastusarvoilla. Hystereesin varmistamiseksi lämpötilaa pitää nostaa ja laskea koko mittauspiirin alueella 0–100%. Tarvittaessa mittauspiiri viritetään näyttämään taulukosta saatua lämpötilaa. Kalibroitavan anturin virhe otetaan huomioon.

Vaihdetaan kalibroitu anturi mittauspiiriin (kalibroitaessa anturi ja mittauspiiri).

Kirjataan tulokset kalibrointipöytäkirjaan.

B. Termoelementtimittaukset

Tarvittavat välineet

  • Kalibroitu lämpötilakalibraattori Beamex MC5 I-B114
  • Kalibrointi uuni.

Kalibroinnin suoritus

Lämpotilamittausten kalibrointiohje 2 kaaviona.

Anturin kalibrointi

Asetetaan anturit rinnakkain lämpöhauteeseen ja käynnistetään haude. Kalibroitavan ja vertailuanturin annetaan rauhoittua asetetussa lämpötilassa. Tämän jälkeen mitataan niiden lämpötila ja/tai mV:t jäljitettävällä kalibraattorilla.

Kirjataan näyttämät kalibrointipöytäkirjaan.

Kenttäkalibrointi

Mittauspiirin kalibrointi

Kytketään lämpötilakalibraattori kentällä mittauspiiriin anturin tilalle ja viritetään lämpötilakalibraattori näyttämään/syöttämään kutakin anturin kalibroinnissa kirjattua arvoa. Luetaan vastaavat mittauspiirin näyttämät lämpötila-arvot.

Hystereesin varmistamiseksi lämpötilaa pitää nostaa ja laskea koko mittauspiirin alueella 0–100%. Tarvittaessa suoritetaan mittauspiirin viritys. Vaihdetaan kalibroitu anturi mittauspiiriin.