Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Sekarotuisten koirien arvostus on pikkuhiljaa kasvanut. Tästä kielii myös uudempi nimitys monirotuinen. Sellaisen saa vielä halvemmalla, usein jopa ilmaiseksi. Monirotuisten geeniperimä on leveämpi ja terveys näin ollen monesti parempi kuin ns. rotukoirien.

Koirarotuja on kuollut sukupuuttoon ja uusia jalostetaan jatkuvasti. Koiranjalostusta on arvosteltu siitä, että pääpaino on ollut liikaa koiran ulkonäköä korostava. Rotumääritelmiä on liioiteltu. Sukusiitos on johtanut monien perinnöllisten sairauksien puhkeamiseen. Yleisimpiä ovat lonkkaviat sekä muut tuki- ja liikuntaelinsairaudet, vatsalaukunkiertymä, piilokiveksisyys, ihosairaudet ja hengitysongelmat. Mopsien ja englanninbulldoggien hengitys vinkuu jo huolestuttavasti. Liian löysä nahka aiheuttaa myös silmätulehduksia. Löysänahkaisimman shar pein maahantuonti Suomeen oli pitkään kielletty. Periytyvien vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmasta käytetään lyhennystä PEVISA.

Tukholman yliopistossa on analysoitu standardisoituja koirien käyttäytymistestejä ja koirarodut asetettu rohkeusjärjestykseen. Sen mukaan rohkea koira on erittäin aktiivinen, kiinnostunut muista koirista ja ihmisistä sekä utelias. Se on myös helposti koulutettavissa. Kisan voittajaksi selvisi labradorinnoutaja. Seuraavat sijat menivät sileäkarvaiselle noutajalle, belgianpaimenkoiralle ja bokserille. Koirien luonteen jalostamisen on todettu olevan huomattavasti vaikeampaa kuin fyysisten ominaisuuksien.

Ihminen on kouluttanut koiria palvelukseensa. Ylivertaisen hajuaistinsa avulla koira tunnistaa hometalon pahimmat pesäkkeet, huumekuriirin, maamiinan, malmiesiintymän tai kantarellipaikan. Uupumattomana työnarkomaanina karvanokka vartioi pihapiiriä ja isäntänsä omaisuutta, kiskoo hukkuvan kuiville, pidättää vankikarkurin, paimentaa lammaslaumaa ja käy noutamassa sorsapaistin. Koira toimii myös sokean silmänä ja kuuron korvana.

Agility eli koirien esteratakilpailu on kasvattanut suosiotaan. Se on myös mielenkiintoinen yleisölaji. Temppuradalla on esteiden lisäksi renkaita ja pujottelukeppejä. Nopein koira vähimmillä virhepisteillä on voittaja. Koiran tassujen on käytävä merkityillä kontaktipinnoilla ja omistajan fyysinen kosketus koiraan ja esteisiin on kielletty. Koira seuraa vain isäntänsä äänimerkkejä ja eleitä.

Siirry tehtäviin