Rakenna teksti (1/4)

Lue alla oleva teksti huolellisesti. Siirry sen jälkeen seuraavalle sivulle, missä rakennat tekstin uudelleen lyhyistä tekstipaloista.


Mökkikansaa

Suomalaiset rakastavat kesämökkejään ja viihtyvät siellä yhä suuremman osan ajastaan. Kun keskieurooppalainen rentoutuu hyvän ravintolaillallisen parissa ja on myös valmis uhraamaan siihen kelpo summan rahaa, niin suomalainen pakkaa autonsa ja karauttaa perheineen mökilleen, usein pitkänkin matkan päähän. Halpa grillimakkara ja kylmä lager-olut järven tai meren rannalla korvaavat monin verroin italialaisen keittiön tarjoilut. Tätä ei ruualleen omistautunut italialainen voi ymmärtää. Se on suomalaista mökkikulttuuria, jossa sauna höyryää eikä uimarantaan ole pitkä matka. Saunakahvit odottavat terassilla. Tätä eivät himmennä edes kiusalliset hyttysparvet eivätkä loputtomat ruuhkat mökkiteillä tai losseilla. Suomalaisilla kun on mahdollisuus "omaan järveen", mikä keskieurooppalaisessa herättää ihmetystä.

Jos rakennuskustannukset ylittävät kotimaassa oman sietokyvyn, rakennetaan olkikattoinen mökki vaikka naapurimaahan Viroon. Suomalaiset ovat viime vuosina löytäneet Saarenmaan, missä mökki nousee paljon halvemmalla. Samalla saa tuulahduksen ulkomaata ja vierasta kulttuuria. Monet tekevät sen juuri viimemainitusta syystä. Mökkimatka Tampereelta Kuressaareen Saarenmaalle vie "vain" kymmenen tuntia.

Suomessa on noin 500 000 kesämökkiä ja kesämökki koskettaa noin kahta miljoonaa suomalaista. Moni suomalainen vastaakin kysymykseen lempiharrastuksestaan "puuhastelu mökillä". Se koostuu pienistä asioista, kompostin kääntämisestä, huussin seinälaudan oikaisusta parilla naulalla tai linnunpöntön pystyttämisestä. Kaipuu tehdä käsillään toteutuu helposti omalla mökillä. Endorfiinit – hyvänolon hormonit – lähtevät liikkeelle. On saavutettu onnellisuuden taso, missä aika menettää merkityksensä.

Seuraava sivu