Taustatiedot
Oppimisen pedagoginen kuvaus
-
Oppimisaihioissa on järjestelmäkuvia ja osakuvia. Ne muodostavat tutkivassa oppimisessa käytettävän kontekstin.
-
Oppimisaihio ei anna opiskelijalle suoraan palautetta.
-
Oppimisaihion avulla opiskelijoille tarjotaan oppimisongelmia eli harjoituksia ja tehtäviä ja samalla säätöongelmien tarkastelu saadaan rajattua tiettyihin asetteluarvoihin, jotta oppiminen kohdentuisi haluttuihin muutosten vaikutuksiin.
-
Animaatioilla ongelmiin voidaan etsiä vastauksia.
-
Oppimisen kohteena ei ole aihion suuri sisältömateriaali, vaan aihio on suunniteltu ajattelun työkaluksi ja iduksi syvemmälle oppimiselle.
-
Tarkoitus on, että oppimisaihiolla tapahtuvan opetuksen ja oppimisen syventämiseen käytetään valmista kirjallista oppimateriaalia.
Tehtävä 1
Lämmitystekniikan perusteiden yhteydessä voidaan tämän tehtävän avulla opiskella lämmitysjärjestelmän rakennetta ja toimintaa. Mittaus-, säätö- ja automaatiotekniikan opiskelun yhteydessä tehtävän avulla voidaan kerrata aikaisemmin opittua ja luoda pohja uudelle opittavalle asialle. Toimintakaaviosta voidaan tutkia, mitkä ovat lämmitysjärjestelmän pääosat. Taulukkoon on kerätty opiskeluteemaan liittyvät tietolähteet ja eritasoiset tehtävät, joista opiskelijoille tehdään omat oppimispolut.
Tehtävä 2
Tässä tehtävässä säädetään menoveden lämpötilaa kolmessa eri säätötapauksessa. Verkoston vesivirrat on säädetty kolmella eri tavalla. Opiskelijoiden tehtävänä on muuttaa menoveden lämpötilaa ja kerätä havaintotulostaulukkoon lämpötilat ja vesivirrat ja sen jälkeen tehdä havaintotuloksiin liittyvät tehtävät. Johtopäätösten tekeminen havaintotuloksista vaatii opettajan ohjausta ja keskustelua.
Tehtävä 3
Tässä tehtävässä säädetään vuorotellen eri linjojen vesivirtoja linjansäätöventtiilin asentoa muuttamalla. Yhden linjan vesivirtaa muutettaessa muiden linjojen vesivirrat ja lämpötilat muuttuvat. Opiskelijoiden tehtävänä on muuttaa yhden linjan vesivirtaa aina yhdellä kertaa ja kerätä havaintotulostaulukkoon lämpötilat ja vesivirrat. Lopuksi opiskelijat tekevät havaintotuloksiin liittyvät tehtävät. Johtopäätösten tekeminen havaintotuloksista vaatii opettajan ohjausta ja keskustelua.
Tehtävä 4
Tässä tehtävässä säädetään vuorotellen eri linjojen linjansäätöventtiilin asentoa siten, että linjassa saavutetaan oikea vesivirta. Oikean vesivirran löytämiseksi täytyy seurata linjan paluuveden lämpötilaa, joka riippuu linjan vesivirrasta, ja verrata sitä muiden linjojen vastaavaan arvoon. Opiskelijoiden tehtävänä on muuttaa yhden linjan vesivirtaa aina yhdellä kertaa ja seurata paluuveden lämpötilaa. Lopuksi opiskelijat ilmoittavat linjojen säätöarvot ja perustelevat havaintotuloksensa. Johtopäätösten tekeminen havaintotuloksista vaatii opettajan ohjausta ja keskustelua.
Tehtävä 5
Tässä tehtävässä kerätään opiskelijoiden kokemuksia käytännön säätötöistä ja verrataan niitä keskenään. Opiskelijoiden kokemuksista tehdään kirjallinen yhteenveto.
Oppimisaihion kehittäminen
Oppimisaihion kehittämiseksi toivomme, että aihiota kokeillaan opiskelijoiden kanssa ja samalla arvioidaan aihion ja tehtävien käyttökelpoisuutta.
Aihio on maksutta käytettävissä Opetushallituksen palvelimella. Tuottamissopimuksen mukaan aihion edelleen kehittämisestä ja muuttamisesta on neuvoteltava ensin tekijöiden kanssa.
Pertti
Krankkala
pertti.krankkala@kam.fi
Jari Lehtikangas
media@trelin.fi
|