Taustatiedot

Oppimisaihion pedagoginen kuvaus

  1. Oppimisaihiossa on järjestelmäkuvia ja osakuvia. Ne muodostavat tutkivassa oppimisessa käytettävän kontekstin.

  2. Oppimisaihio ei anna opiskelijalle suoraan palautetta. 

  3. Oppimisaihiolla oppilaille tarjotaan oppimisongelmia eli harjoituksia ja tehtäviä ja samalla säätöongelmien tarkastelu saadaan rajattua tiettyihin asetteluarvoihin, jotta oppiminen kohdentuisi muutosten vaikutuksiin.

  4. Animaatioilla voidaan etsiä vastauksia oppimisongelmiin. 

  5. Väärillä putkikytkennöillä synnytetään tiedollinen ristiriita. 

  6. Oppimisen kohteena ei ole aihion suuri sisältömateriaali, vaan aihio on suunniteltu ajattelun työkaluksi ja iduksi syvemmälle oppimiselle. 

  7. Tarkoitus on, että oppimisaihiolla tapahtuvan opetuksen ja oppimisen syventämiseen käytetään valmista kirjallista oppimateriaalia. 

Opettajan ohjeet

Ilmastointipatterin vesivirtojen säätämisen opiskelusivut

Harjoitus 1

Tämän harjoituksen avulla voidaan lämmitystekniikan perusteiden yhteydessä tutustua ilmastointipatterin putkikytkennän eri putkistovarusteisiin ja opiskella putkien. Mittaus-, säätö- ja automaatiotekniikan opiskelun yhteydessä harjoituksen avulla voidaan kerrata aikaisemmin opittua ja luoda kontekstia uusille asioille.

Harjoitus 2

Tässä harjoituksessa taulukon pystyrivillä olevat säädöt muuttavat puhaltimen nopeutta mutta eivät venttiilin asentoa. Silloin vesivirrat eivät muutu. Seurattavana ovat veden ja ilmavirran lämpötilojen muutokset. Vaakarivin säädöissä puhaltimen nopeus pysyy samana mutta moottoriventtiilin asento vaihtelee, jolloin myös vesivirrat muuttuvat.
Opiskelijoiden tehtävänä on muuttaa puhaltimen linnopeutta ja venttiilin asentoa ja kirjata lämpötilat ja ilmavirrat havaintotulostaulukkoon. Sen jälkeen tehdään näihin havaintotuloksiin liittyvät tehtävät. Johtopäätösten tekemiseen tarvitaan opettajan ohjausta ja keskustelua.

Harjoitus 3

Tässä harjoituksessa säädetään putkikytkennän vesivirtoja moottoriventtiilin ja linjansäätöventtiilin avulla. Puhaltimen nopeus on vakio. Taulukon vaakarivillä säädetään moottoriventtiilin asentoa ja pystyrivillä linjasäätöventtiilin asentoa.
Opiskelijoiden tehtävänä on säätää moottoriventtiiliä ja kirjata lämpötilat ja ilmavirrat havaintotulostaulukkoon. Lopuksi opiskelijat tekevät havaintotuloksiin liittyvät tehtävät. Johtopäätösten tekemiseen tarvitaan opettajan ohjausta ja keskustelua.

Tehtävä 4

Tässä harjoituksessa tutkitaan oikein tehtyä putkikytkentää ja virheellisiä kytkentöjä. Ensiksi tutkitaan, miten vesivirrat jakautuvat silloin, kun putkikytkentä on tehty oikein. Sen jälkeen selvitetään, miten vesivirrat jakautuvat ja miten patterin säätö toimii, kun pumppu ja moottoriventtiili on kytketty väärään paikkaan.
Opiskelijoiden tehtävänä on piirtää eri kytkentöjen mukaiset vesivirrat ja selostaa kytkennän toiminta tai toimimattomuus.
Johtopäätösten tekemiseen tarvitaan opettajan ohjausta ja keskustelua.

Oppimisaihion kehittäminen 
Oppimisaihion kehittämiseksi toivomme, että aihiota kokeillaan opiskelijoiden kanssa, ja samalla arvioidaan aihion ja tehtävien käyttökelpoisuutta. 
Aihio on maksutta käytettävissä Opetushallituksen palvelimella. Tuottamissopimuksen mukaan aihion edelleen kehittämisestä ja muuttamisesta on neuvoteltava ensin tekijöiden kanssa.

Tekijöiden yhteystiedot

Pertti Krankkala                      pertti.krankkala@kam.fi
Jari Lehtikangas                      media@trelin.fi

paluu