Vikavirtasuojakytkin

Vikavirtasuojakytkin on herkkä suojalaite, joka täydentää sulakkeiden antamaa suojausta vaarallisissa käyttöolosuhteissa. Sitä käytetään tiloissa, joissa sähkön käyttöolosuhteet ovat tavanomaista vaarallisemmat, esimerkiksi. kylpyhuoneessa tai ulkona käytettävien sähkölaitteiden suojana. Vikavirtasuojakytkin asennetaan sähkökeskuksen tai pistorasian yhteyteen. 

 

Vikavirtasuojakytkin vaaditaan uusissa sähköasennuksissa mm. pesutilojen asennuksille, ulkopistorasioille 20 ampeerin nimellisvirtaan saakka, maa- ja puutarhatalouden tuotantotilojen pistorasioille ja palosuojaksi muille asennuksille. Vikavirtasuojan nimellisen toimintavirran tulee olla enintään 30 mA, palosuojan osalta kuitenkin enintään 500 mA. Vanhemmissa asennuksissa vikavirtasuojia ei yleensä ole käytetty. Uusissa asennuksissa ulkotilojen pistorasiat on suojattu vikavirtasuojakytkimellä. Jos vikavirtasuojakytkin laukeaa käytössä, on pistorasiaan liitetyssä laitteessa todennäköisesti vikaa.

Vikavirtasuojan toiminta

Vikavirtasuojakytkin (30 mA) laukaisee virtapiirin nopeasti jännitteettömäksi, mikäli sähkölaitteisiin tai -johtoihin syntyy alkava eristysvika, josta aiheutuu ihmiselle vaarallinen vuotovirta. Tavallinen sulake ei tällaista pienivirtaista vikaa pysty havaitsemaan ja laukaisemaan. Sillä hetkellä, kun vikavirran määrä saavuttaa vaarallisen rajan tai ylittää sen, katkaisee vikavirtasuoja virransyötön hyvin nopeasti (sekunnin murto-osissa). Näin pahimmissakin vikatilanteissa ihminen saa vain pienen sähköiskun, ennen kuin virta katkeaa. Vikavirrat voivat siirtyä maahan myös muilla tavoin kuin ihmisten tai eläinten välityksellä, esimerkiksi. pintapurkausvirtoina rakennuksen osissa. Tällöin on aina olemassa tulipalon vaara. 

Vikavirtasuojan toimintaperiaate on seuraava: Sähkölaitteen toimiessa normaalisti, siihen menevä ja siitä ulos tuleva sähkövirta on yhtä suuri. Eroja sisään menevän ja ulos tulevan sähkövirran välillä syntyy silloin, kun tapahtuu vikavirtailmiö. Vikavirtasuojakytkin valvoo sähkölaitteeseen tulevan ja siitä poistuvan virran määrää. Niin kauan kuin nämä määrät ovat yhtä suuria, sähkövirta pääsee kulkemaan esteettä. Mikäli sähkövirrasta siirtyy osa vikavirtana maahan, havaitsee vikavirtasuojakytkin eron sisään tulevan ja poistuvan virtamäärän välillä. Sillä hetkellä, kun vikavirran määrä saavuttaa vaarallisen rajan tai ylittää sen, katkeaa virransyöttö. Vikavirtasuojakytkimen sydän on erittäin tarkasti toimiva ja hyvin nopea magneettilaukaisin tai tätä vastaava elektroninen relettä ohjaava kytkentä. 

Jos laite tai sen sähköjohdon eriste vioittuu, "vuotava" virta saattaa olla niin pieni, ettei sulake toimi. Ihmiselle virta on kohtalokas. Vikavirtasuoja katkaisee sähköt heti, jolloin vakavalta tapaturmalta vältytään. Se tunnistaa sähkövuodon, joka voi aiheutua mm. laiteviasta, kosteudesta tai väärästä kytkennästä. Vikavirtasuojakytkin katkaisee virran, ennen kuin onnettomuus ehtii tapahtua. Se estää sähköiskun ja tulipalon, se valvoo ja toimii silloinkin, kun siihen kytketty laite ei ole käytössä.

Vikavirtasuojakytkimiä on saatavana sähkötauluun asennettavina, pistorasiaan sisään rakennettuina, pistorasian ja kuorman väliin asennettavina ja jatkojohtoon sisään rakennettuina versioina. Vikavirtasuojan rakenteen tulee vastata käyttöolosuhteita. Lisäominaisuuksia ovat esim. pakkaskestoisuus, sysäysvirtakestoisuus ja joidenkin elektronisten laitteiden aiheuttaman pulssimaisen tasavirran sieto.

Vikavirtasuoja pelastaa sähköiskulta

Kaapelin tai sähkökoneen vioittuessa vikavirtasuoja pelastaa sähköiskulta. Laite on yleistymässä Suomessa, ja sitä on syytä käyttää aina, kun sähkölaitetta käytetään kosteissa tai märissä olosuhteissa. Uppopumput, timanttileikkurit, tiilisahat, laattaleikkurit, sekä käsityövälineet pitäisi liittää sähköverkkoon vikavirtasuojan kautta. Vikavirtasuojaa tulisi käyttää myös routamattojen suojaukseen. Vikavirtasuoja voi olla 1–3 vaiheinen. Se voi olla jatkojohdossa tai asennettuna jakokeskukseen. Joissakin laitteissa vikavirtasuojakytkin on jo valmiiksi asennettuna. 

Vikavirtasuojan testaus

Testipainikkeesta voidaan ennen käyttöä varmistaa, että suoja on kunnossa. 

Suojan laukeaminen kesken työn

Jos vikavirtasuoja katkaisee sähköt sähkölaitetta käyttäessäsi, suoja viritetään uudelleen asentoon I. Ellei suoja pysy päällä, on jatkojohto tai sähkölaite viallinen.