Ohjelmaan kuuluu kolme tiedostoa. Päätiedosto, eli itse ohjelmatiedosto,
on nimeltään ”matematik.swf”. Tämä tiedosto
tarvitsee html-tiedoston joka käynnistää sen, tämän tiedoston nimi
on ”matematik.htm” ja aukeaa verkkoselaimessa. Näiden
lisäksi ohjelma tarvitsee tiedoston nimeltään ”venaja.txt”
joka sijaitsee ”files” -nimisessä alihakemistossa.
Eli tiedostot ”matematik.swf” ja ”matematik.htm” voi kopioida mihin hakemistoon tahansa, kunhan ovat samassa hakemistossa. Alihakemisto ”files” jossa on ”venaja.txt” –tiedosto on kuitenkin aina sijaittava samassa hakemistossa päätiedoston kanssa.
Ohjelma suoritetaan ajamalla htm -tiedosto (”matematik.htm”). Ohjelma käynnistyy tämän jälkeen verkkoselaimen ikkunassa. Selain tarvitsee Macromedian Flash Player 6 lisäosan osatakseen näyttää ohjelman. Tämä lisäosa tulee automaattisesti uusien selainversioiden mukana, vanhemmissa selaimissa se on erikseen ladattava verkosta ennen kuin ohjelma toimii (lisäosa on ilmainen ja saatavilla valmistajan kotisivuilta osoitteesta: ”http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash). ”Matematik.htm” -tiedosto tunnistaa automaattisesti onko selaimessa oikea lisäosa, ellei sitä ole se aukaisee ohjelman sijaan Macromedian sivun jolta voi ladata kyseisen lisäosan.
Cd-romille asennettaessa ja cd-romilta ajettaessa ohjelma toimii aivan samalla tavalla kuin kovalevyltä tai verkostakin. Ohjelma toimii siis myös suoraan cd-romilta ja haluttaessa cd:lle voi tehdä autorun -tiedoston. Cd:stä kannattaa tehdä hybridi-cd joka toimii sekä PC:llä että Macintosh koneella.
Verkkoon asennettaessa kopioi tiedostot (”matematik.htm”, ”matematik.swf” ja ”venaja.txt”) verkkoon. Tarkistaa että verkkovierailla on kaikkiin tiedostoihin lukuoikeus ja hakemistoon suoritus-oikeus (nämä hoituvat usein automaattisesti). Tämän jälkeen voi suoraan viitata linkillä htm-tiedostoon ja ohjelma aukeaa.
Kyrilliset kirjaimet aiheuttavat ongelmia joissain vanhemmissa käyttöjärjestelmissä (havaittu aikaisissa Macintosh 9 –käyttöjärjestelmissä), mutta kaikissa uusissa käyttöjärjestelmissä ohjelma toimii moitteettomasti. Vanhat käyttöjärjestelmät eivät kerta kaikkiaan kykene mitenkään näyttämään kyrillisiä kirjaimia ellei koneeseen ole asennettu kyrillinen käyttöjärjestelmäversio. Ohjelma toimii kuitenkin näilläkin koneilla moitteettomasti suomen, ruotsin ja englannin kielten osin.
28.4.2003
Markus Norrena
mnorrena@uiah.fi