Öljysuutin
Suutin hajottaa öljyä hienojakoiseksi sumuksi – pisaroiksi, joiden koko on 0,25–0,005 mm, ja työntää öljysumun määrätyn muotoisena kartiona tulipesään. Pienet pisarat höyrystyvät nopeasti ja palavat tehokkaasti suuren pinta-alansa ansiosta. Suuttimesta ulospäin näkyvät osat ovat suodatin ja runko. Suutin on muotoiltu siten, että öljy saatetaan voimakkaasti pyörivään liikkeeseen. Pyörimisnopeuden ansiosta öljyvirran keskelle muodostuu keskipakovoiman vaikutuksesta ilmasydän. Öljykalvo tulee suuttimesta ulos nopeasti pyörivänä öljykartiona, joka suuttimesta irrottuaan repeytyy pieniksi pisaroiksi muodostaen kartiomaisen sumukuvion. Kun painetta nostetaan, pyörimisnopeus suurenee, pisarakoko pienenee ja sumutuskalvo muodostuu säännölliseksi. Pisarat eivät enää pyöri, vaan liikkuvat suoraviivaisesti kalvosta irrottuaan.
Öljypolttimen valmistaja esittää polttimelle sopivat suutinkoot. Suuttimen runkoon on merkitty sumutuskuvio ja sumutusteho. Tehomerkintöjä voi olla kahdenlaisia:
Öljysuutin, jonka tehoksi on merkitty 2,27 l/h,
kehittää 2,27 x 10 kW = 22,7 kW lämpöenergiaa.
Suuttimia on käsiteltävä varovasti, sillä ne ovat tarkkuustyötä ja huolimaton käsittely vahingoittaa niitä. Sumutuspää edellä betonilattialle pudonnut suutin voi olla pilalla, sillä sen sumutuskuvio voi tulla epäsymmetriseksi. Nykyisin suuttimia ei pureta ja puhdisteta, vaan ne vaihdetaan. Vaikka suutin ei olisi tukkeentunut, se vaihdetaan määräajoin kulumisen takia. Suuttimen vaihtoon käytetään kahta kiintoavainta. Toisella käännetään suutin irti/kiinni ja toisella pidetään kiinni suutinputken mutteriosasta. Valovastuksen rikkoutumista on varottava. Täytyy myös varmistaa, ettei polttimelle tule sähkövirtaa. Varma tapa on irrottaa polttimen sulake ja varmistaa, että kyseessä oli oikea sulake.
|