Polttimen toimintaperiaate


Kattilatermostaatti käynnistää öljypolttimen kattilaveden lämpötilan ohjaamana. Sähkömoottori käynnistyy ja pyörittää öljypumppua sekä samalla akselilla olevaa ilmapuhallinta. Ilma huuhtelee kattilan tulipesän mahdollisista palamattomista kaasuista. Öljypumppu on kehittänyt jo täyden ruiskutuspaineen ja magneettiventtili avautuu. Öljy virtaa suuttimen pitimessä olevan esilämmityspatruunan läpi suuttimeen ja sumuna tulipesään.

Öljysumu ja puhallettu ilma sekoittuvat palopään jälkeen keskenään, ja sytytysmuuntajan kautta tuleva korkeajännitteinen sähkövirta sytyttää öljysumun sytytyskärkien välille syntyneen sähkökipinän avulla. Jos liekki ei syty, valovastus havaitsee sen ja tietyn ajan kuluttua pysäyttää polttimen ja estää palamattoman öljysumun ruiskutuksen kattilaan. Häiriötilassa oleva poltin käynnistetään uudelleen painamalla keskusreleistössä olevaa nappia. Sitä ei saa painaa väkisin, vaan releen jäähtymistä odotetaan muutama minuutti. Polttoainepisaroiden ja ilman sekoittuminen tapahtuu polttimen palopään avulla. Palopää ohjaa pyörteisen ilmavirtauksen polttoöljysumun joukkoon.

Öljylämmityslaitteet saa asentaa ja huoltaa Turvatekniikan keskuksen rekisteröimä huolto- ja asennusliike.


Katso animaatio polttimen käynnistyksestä

Erilaisia polttimia

Öljypolttimet voidaan jakaa niissä poltettavan öljyn mukaan kevytöljypolttimiin ja raskasöljypolttimiin. Kevyt öljy sisältää yksinomaan liekissä haihtuvia, nopeasti ja puhtaasti palavia osuuksia. Kevyen öljyn poltto voidaan toteuttaa yksinkertaisemmilla ja halvemmilla polttolaitteilla kuin raskaan öljyn poltto. Raskaassa öljyssä on vaikeasti haihtuvien ja koksia muodostavien osioiden osuus suuri.

Säätötavan mukaan polttimet voidaan puolestaan jakaa yksitehopolttimiin, kaksi-/kolmitehopolttimiin, jolloin polttimessa on useampia suuttimia, sekä portaattomasti säätyviin eli moduloiviin polttimiin.

Paineöljyhajoitus

Paineöljyhajotteisessa polttimessa öljy tulee suuttimeen 10-30 bar paineella. Suuttimen sisällä olevissa tangenttiaaliurissa öljy joutuu voimakkaaseen pyörimisliikkeeseen. Pyörivä öljy virtaa pyörrekammioon, jonka keskellä olevasta reiästä se virtaa ulos ohuena kartiomaisena kalvona, hajoten heti suuttimen jälkeen pisaroiksi. Paineöljyhajotus on yleisin hajotustapa pienissä polttimissa. Se sopii hyvin kevyelle polttoöljylle sekä kevyimmille raskaille öljyille.

Paineöljyhajoitteiset polttimet

Käytännössä kaikki kevyelle polttoöljylle valmistetut kevytöljypolttimet ovat paineöljyhajotteisia. Tarvittava öljyn hajotuspaine on pienempi kuin raskaalla öljyllä.

Yksitehoinen paineöljypoltin

Yksitehoinen poltin syttyy täydellä liekillä, teholla ja toimii sillä koko käyntijakson ajan. Poltin toimii on/off -säädöllä. Alle 100 kW pienpolttimet ovat rakenteeltaan yleisesti yksitehopolttimia.

Seuraavana käsittelemme omakotitalon/pientalon öljypoltinta. Poltin käynnistyy releistön ohjaamana, kun kattilaveden lämpötila on laskenut alle asetusarvon. Öljypolttimen pumppu imee öljyn säiliöstä ja ruiskuttaa sen suuttimen ja palopään läpi kattilaan. Ruiskutuspaine on 7-15 bar. Öljysumu lähtee suuttimesta akselinsa ympäri pyörien. Palopäässä siihen sekoitetaan polttimen puhaltimen tuottama palamisilma, joka pyörii toiseen suuntaan kuin öljysumu. Tällä pyritään maksimoimaan öljyn ja ilman sekoittuminen. Aivan suuttimen jälkeen ovat sytytyskärjet, jotka saavat sekoituksen palamaan. Öljypolttimessa on valovastus, joka pysäyttää polttimen, jos se ei havaitse palamisesta näkyvää valoa, liekkiä. Kattilan kyljessä on öljypolttimen termostaatti, joka sammuttaa ja käynnistää polttimen lämmöntarpeen mukaan. Poltin pysähtyy, kun kattilan veden lämpötila saavuttaa termostaattiin säädetyn lämpötila-arvon. Poltin käynnistyy, kun kattilan veden lämpötila on jäähtynyt pysäytyslämpötilasta noin 7 °C.

 

Katso yksitehoisen kevytöljypolttimen kaavio