Esimerkki Bacillus cereus

Bacillus cereus esiintyy maassa ja kasvien pinnalla. Elintarvikkeeseen jouduttuaan se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jos käsittelyssä ei ole noudatettu tarpeellista huolellisuutta. Valitse, mitkä vaihtoehdot ovat oikein, mitkä väärin.

  oikein väärin
Juuresten ja kasvisten pinnalla oleva lika ja sen mukana suurin osa bakteereista poistetaan pesun, kuorimisen tai muun käsittelyn avulla.
B. cereus voi joutua kastikkeisiin jauhojen tai steriloimattomien mausteiden välityksellä.
Karjalanpiirakat paistetaan noin 250 Celsius-asteen lämpötilassa. Siinä paistossa B. cereus -itiöt varmasti tuhoutuvat.
Tavallisessa keitossa tai paistossa elintarvikkeen sisälämpötila ei nouse yli 100 Celsius-asteen niin kauan, kun tuotteessa on höyrystymätöntä vettä. Siksi B. cereus -itiöt eivät tuhoudu kypsennyksen aikana.
Itse valmistetun, huoneenlämmössä säilytetyn vaniljakastikkeen välityksellä ei ole sattunut ruokamyrkytysepidemiaa.
B. cereus muodostaa riisissä kasvaessaan paremmin lämpöä sietävää toksiinia kuin muissa elintarvikkeissa.
Itiöt tuhoutuvat täyssäilykkeiden steriloinnin aikana.
   
sulje ikkuna