Exempel

Bacillus cereus förekommer i jord och på växtytor. Om den vandrar över till ett livsmedel kan den orsaka matförgiftningar, om livsmedlet inte hanteras tillräckligt omsorgsfullt. Avgör vilka påståenden som är riktiga och vilka som är felaktiga.

  Rätt Fel
Den smuts som finns på ytan av rotfrukter och växter liksom större delen av bakterierna försvinner vid tvätt, skalning och annan hantering.
B. cereus kan vandra över i såser via mjöl eller osteriliserade kryddor.
Karelska piroger steks i cirka 250°C. Vid stekningen förstörs alla B. cereus-sporer.
Vid vanlig kokning eller stekning stiger temperaturen inne i livsmedel inte över 100°C så länge produkten innehåller vatten som inte har förångats. Därför förstörs inte B. cereus-sporerna under tillredningen.
Vaniljsåser som man har lagat själv och som förvarats i rumstemperatur har inte orsakat någon matförgiftningsepidemi.
Vid tillväxt i ris bildar B. cereus ett mera värmetåligt toxin än vid tillväxt i andra livsmedel.
Vid sterilisering av helkonserver förstörs sporerna.
 
stäng fönster