Edellinen    
Siiman lisääminen ja siimanvaihdot

Siimapäät ovat usein merkkikohtaisia. Käytössä on kiinteäsiimaisia siimapäitä sekä käsi-, puoli- tai täysiautomaattisella siimansyötöllä varustettuja siimapäitä.

 

Vertaile erilaisten siimapäiden ominaisuuksia.

Käsikäyttöisissä siimapäissä langan saa ulos avaamalla laitteen tai painamalla erilaisista napeista ja vetämällä sitten langasta.

Puoliautomaattiset siimapäät toimivat, kun trimmerin keskiosaa napauttaa alustaan koneen käydessä. Itsesäätyvissä siimapäissä lanka pysyy aina sopivan mittaisena.
   
     

Ruoho- ja vesakkoraivaussahoissa käytetty siimapää


Siiman lisääminen tehdään käsin.

Siiman lukitus vapautetaan painamalla nappi (A) sisään. Tämän jälkeen vedetään siimasta tai kierretään siimapään kantta pyörimissuuntaa vastaan. Kerralla sadaan siimaa ulos noin 5 cm, jonka jälkeen mekanismi lukkiutuu.

 

 

 

 

 

Lopuksi kannattaa tarkistaa mekanismin lukkiutuminen siimoista vetämällä. Lyhyt, jäykkä siima jää usein simapään sisälle.

 
     
Kevyen ruohoraivurin siimapää    

Siimapään kansi vedetään alas (A) ja kierretään pyörimissuuntaa vastaan (B). Kannen lukkiutumisen ja siiman asettumisen paikoilleen voi varmistaa vetämällä siimoista.

Suoravetoisissa trimmereissä pyörimissuunta on myötäpäivään, joten kiertämissuunta on vastakkainen B:lle.

 
     

Siiman vaihto

   
 

Siiman paksuus vaihtelee siimapään mukaan . Vaihto on helppoa, kun käytetään siimapäälle sopivaa siimaa. Yksinkertaisimmillaan se käy näin: vanha siima vedetään pois, uusi työnnetään kiinnikkeeseen ja siimapään kantta pyöritetään. Lukituspainike pidetään sisäänpainettuna. Siima kiinnitetään kummallekin puolelle yhtä aikaa.

 
     

Siiman lisääminen

  1. Käyttöakseli lukitaan noin 5 mm:n tuurnalla.
  2. Kiinnitysruuvi avataan. Kierre on vasenkätinen, joten kiinnitysruuvia pyöritetään ylhäältä katsoen pyörimissuuntaan.
  3. Siimanpää avataan.
  4. Siima kierretään pyörimisuuntaa vastaan. Kaksiuraisissa kierretään kumpaankin uraan samaan suuntaan. Tarvittaessa siima lukitaan siimapään koloihin.
  5. Siima pujotetaan siimapään rungossa oleviin aukkoihin. On huomattava siiman korkeuskohdat rungossa (joissakin siimapäissä).
  6. Kansi ja ruuvi kiinnitetään. On varottava liikakiristämistä. Jousien ja aluslaattojen paikat on tarkistettava ohjekirjasta.
 
Automaattinen siimapää
   

Vankkarakenteinen automaattinen siimapää on hyvin toimiva. Sen osat ovat:

  1. painike
  2. siimakela
  3. jousi.

Siiman lisääminen on samanlaista kuin muissakin siimapäissä. Jotta automaatti toimisi kunnolla, siima on kierrettävä tasaisesti kerroksittain. Tärkeää on varmistaa, että jousi ja painike tulevat paikoilleen.

 
FlexiBlade
   
Hammastetun siiman vaihtamiseen ei tarvitse työkaluja. Siima työnnetään sisään nuolen suuntaan laitteen läpi siten, että päätä jää näkyviin noin 15 mm. Kulunut siima vedetään samaan suuntaan pois.  
   

Tehtävä:

Opettele vaihtamaan siima omaan siimaleikkuriisi.