Lemminkäinen

Itse kaunis Kaukomieli

Sillä lieto Lemminkäinen, Tuo on kaunis Kaukomieli, Ihastutti Saaren immet, Niemen neitoset lepytti.

Lemminkäinen on seikkailua ja taistelua janoava nuorukainen, joka tunnetaan myös nimillä Kaukomieli sekä Ahti Saarelainen. Hän lähtee vastoin äitinsä kehotusta hakemaan itselleen vaimoa Saaresta. Saaren neidot ihastuvat heti komeaan Lemminkäiseen. Lemminkäinen ihastuu Saaren kauneimpaan neitoon, Kyllikkiin, ja ryöstää tämän morsiamekseen. Kyllikki sanoo suostuvansa vaimoksi, jos Lemminkäinen ei lähde sotimaan. Lemminkäinen laittaa Kyllikin lupaamaan, ettei Kyllikki enää kulje kylillä tansseissa. Lemminkäisen äiti on tyytyväinen miniästään, joka tulee vauraasta suvusta.

Kyllikki ei malta pitää lupaustaan, vaan lähtee muiden nuorten naisten kanssa juhlimaan Lemminkäisen ollessa kalastamassa. Kun Lemminkäinen kuulee tästä, hän lähtee heti Pohjolaan etsimään parempaa vaimoa itselleen. Hän jättää surevalle äidilleen harjan, joka alkaa vuotaa verta, jos Lemminkäiselle käy matkalla huonosti.

Kun Lemminkäinen pyytää Louhelta tytärtä, Louhi antaa Lemminkäiselle tehtäviä. Viimeinen tehtävä on ampua joutsen Tuonelan joelta. Lemminkäisen aiemmin suututtama karjapaimen surmaa Lemminkäisen ja työntää hänet jokeen, jossa Tuonen poika vielä paloittelee Lemminkäisen miekallaan osiin. Lemminkäisen äiti tulee apuun, palauttaa poikansa elävien kirjoihin ja vie tämän mukanaan kotiin.

Lemminkäinen ajautuu vielä moniin taisteluihin, mutta sotaretket eivät tuo hänelle toivottua menestystä. Pohjan neidon hääjuhlaan kuokkavieraana ilmestyttyään hän surmaa Pohjolan isännän ja joutuu pakomatkalle. Lopulta hän liittyy Väinämöisen ja Ilmarisen seuraan, kun nämä lähtevät varastamaan ihmekone sampoa Pohjolasta.

Kalevalan Lemminkäisessä yhdistyy kolme eri kansanrunojen mieshahmoa. Ensimmäinen kertoo Lemminkäisestä, šamaanista, joka matkustaa tuonpuoleiseen kohdaten monia esteitä ja päätyen Tuonen virtaan. Toinen on Kaukamoinen tai Kaukomieli, joka rettelöintinsä vuoksi joutuu pakomatkalle ㄧ tämän teeman Lönnrot otti mukaan Pohjolan häihin. Kolmas hahmo löytyy Ahdin ja Kyllikin runosta, joka kertoo epäonnistuneesta avioliitosta.