Elintarvikealan perustutkinto


Tiedot: Markku Jousala ja Matti Storlöpare Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Elintarvikealan ammattilaiset vastaavat siitä, että turvallista ja terveellistä ruokaa on tarjolla kohtuulliseen hintaan. Ala tuottaa elintarvikkeita, jotka tyydyttävät kuluttajien ja muiden asiakkaiden fyysisiä, sosiaalisia ja henkisiä tarpeita. Elintarviketalouden tuotantoketju muodostuu alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, kaupan, ravitsemuspalveluiden ja julkishallinnon toiminnoista. Perustana on maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa tapahtuva tuotanto, jossa panoksena käytetään paljon muiden toimialojen tuotteita. Asiakkaita ovat kuluttajat, ravitsemispalveluiden tuottajat sekä teollisuus. Elintarviketeollisuus prosessoi ja jalostaa elintarvikeraaka-aineet ihmisten ravinnoksi ja eläinten rehuksi. Elintarvikeraaka-aineista tehdään myös ns. nonfood-tuotteita paperi-, kemian- ja lääketeollisuudelle. Elintarviketeollisuus on työntekijämäärältään maamme neljänneksi suurin teollisuudenala. Sen suurin alatoimiala on leipomoteollisuus.

ALAN ARVOT

Elintarvikkeilla on keskeinen merkitys ihmisten terveydelle, yhteiskunnan taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle, suomalaisen ruokakulttuurin ja elävän maaseudun säilymiselle sekä elinympäristön ja luonnon kestävälle kehitykselle. Elintarvikkeiden valmistuksessa arvopäämäärinä ovat tuotteiden turvallisuus, korkea laatu, terveellisyys, helppokäyttöisyys, esteettisyys ja mielihyvän tuottaminen. Samoin tärkeitä ovat tuotannon ympäristöystävällisyys, ruokaperinteen vaaliminen ja ekologisesti kestävän elintarviketuotannon ja -jakelun kehittäminen. Elintarvikealan yritys- ja liiketoiminnassa korostuvat kuluttaja- ja asiakaskeskeisyys, kannattavuus, kestävä kehitys, yrittäjyys ja terve kilpailu sekä palvelujen, työn ja tuotteiden korkea laatu. Keskeisiä arvoja ja periaatteita ovat myös luotettavuus, täsmällisyys, rehellisyys ja ammattitaidon arvostus sekä vastuu tuoteturvallisuudesta, henkilöstön työkyvystä, kehittämisestä ja hyvinvoinnista. Verkostoituminen ja menestyksellinen yhteistyö sekä kotimaassa että kansainvälisesti edellyttävät asiakkaiden ja kanssaihmisten kunnioittamista, toisen työn, toimintaympäristön, perinteiden ja ajattelutavan tuntemista ja arvostamista sekä tasa-arvoista ja suvaitsevaista asennetta. Alan ammattilainen on luotettava, täsmällinen, hygieenisesti työskentelevä, laatutietoinen, vastuuntuntoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Elintarvikealan toimintaa ohjaavia eettisiä periaatteita ovat ympäristö- ja ravitsemustietoisuus, elinkaariajattelu ja vastuu ihmisten hyvinvoinnista sekä luonnon elinkelpoisuudesta ja monimuotoisuudesta.

Elintarvikealaa ohjaa oma lainsäädäntönsä. Elintarvikealan toimijoille on säädetty omavalvonta, jolla pyritään varmistamaan elintarvikkeiden turvallisuus. Työntekijöiden elintarvikehygieenisen osaamisen varmistaminen on elintarvikealan toimijan lakisääteinen velvoite. Elintarvikehygieenisen osaamisen todisteena käytetään Elintarvikevirasto EVIRA:n www.evira.fi/portal/fi mallin mukaista hygieniaosaamistodistusta (ns. "hygieniapassi").

Elintarvikkeiden valinnalla jokainen kuluttaja voi osaltaan vaikuttaa kestävään kehitykseen. On olemassa vertailuja mm. lihan ja kasvisten tuotannon ympäristövaikutuksista. Niihin vaikuttavat monet tekijät, kuten:

Elintarviketuotannon ympäristövaikutuksista on tutkimuksia mm. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:llä sekäMaa ja metsätalousministeriöllä

Kestävän kehityksen ohjausta tapahtuu myös monien neuvontajärjestöjen taholta, esimerkkinä Kuluttajaliitto www.kuluttajaliitto.fi

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

MTT:n elintarvikeketjun vastuullisuuden kehittämishankkeessa vastuullisen elintarviketuotannon olennaisimmiksi ulottuvuuksiksi on tunnistettu:

Kullekin ulottuvuudelle ollaan viimeistelemässä kriteereitä ja mittareita (MTT:n hankkeet tiedot: ks. LISÄTIETOA JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ)

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Elintarvikkeiden alkutuotannon kestävän kehityksen haasteista ja muista asioista on tarkemmin Luonnonvara- ja ympäristöalan sivulla.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Elintarviketeollisuuden muutokset ja teknologian kehitys vaativat alan ammattilaisilta uudenlaista koulutusta ja osaamista. Teknisen ammattitaidon ja - tiedon lisäksi tarvitaan kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia ja työskennellä yhdessä toisten kanssa. Tarvitaan joustavuutta, ongelmanratkaisukykyä ja toiminnan kehittämisvalmiuksia. Oppimistavoitteisiin kuuluu vastuu tuotteiden laadusta, henkilöstöstä ja ympäristöstä. Opiskelua ohjaavia periaatteita ovat ympäristö- ja ravitsemustietoisuus, elinkaariajattelu ja vastuu ihmisten ja luonnon hyvinvoinnista. Hygieniaosaaminen sekä omavalvonnan osaaminen ovat keskeisiä asioita elintarvikealalla työskentelevälle.

Opiskelijan tulee tuntea ja osata lajitella alalla syntyvät jätteet:

Lisätietoja ja esimerkkejä