
Lennonjohdon perustutkinto, Lennonjohtaja
Teksti Mikko Viinikainen (Kuva: Finavia)
ALAN KUVAUS
Lentoliikenne on nopeutensa ja turvallisuutensa ansiosta ainoa merkittävä henkilökuljetusmuoto pitkillä matkoilla. Ilmateitse kuljetetaan enenevässä määrin myös pika- ja arvorahtia. Lentoliikenteen turvallisuuden varmistavat kaikkia toimijoita koskevat turvallisuusmääräykset, joiden noudattamista tukee vahva turvallisuuskulttuuri.
Lennonvarmistuspalvelut kattavat mm. lentoliikenteelle annettavan ilmaliikennepalvelun, lennonvarmistustekniikan ylläpidon, ilmatilasuunnittelun, ilmailutiedotuksen ja briefing -palvelut. Ilmaliikennepalveluja ovat lentotiedotus-, hälytys-, ilmaliikenteen neuvonta- ja lennonjohtopalvelut (alue-, lähestymis- tai lähilennonjohtopalvelu). Lennonjohto kuuluu olennaisena osana lentoturvallisuutta ylläpitäviin ilmaliikennepalveluihin..
Lennonjohtopalvelujen tarkoituksena on jouduttaa ilmaliikennettä ja ylläpitää sen järjestystä. Asiakkaille annetaan lentojen turvallisen ja tehokkaan suorittamisen kannalta hyödyllisiä neuvoja ja tietoja. Tavoitteena on estää yhteentörmäyksiä eri ilma-alusten sekä ilma-alusten ja liikennealueella olevien esteiden välillä. Lisäksi tiedotetaan asianomaisille viranomaisille etsintä- ja pelastuspalvelujen tarpeessa olevista ilma-aluksista sekä avustetaan niitä ja viranomaisia pyydetyllä tavalla. Lennonjohtajat antavat edellä mainittuja palveluja eri puolilla Suomea sijaitsevissa lentoasemien lennonjohtoyksiköissä.
ALAN ARVOPERUSTA
Lentoliikenteessä turvallisuus on kaiken toiminnan lähtökohta. Lennonvarmistuksessa muita arvoja ovat asiakashyöty, tehokkuus ja taloudellisuus sekä yhteistyö. Tehokkuuteen kuuluu myös ympäristönäkökohtien huomioonottaminen.
Jokaisen alalla työskentelevän on sitouduttava vahvaan turvallisuuskulttuuriin. Lennonvarmistustyö on vastuullista ja edellyttää huolellisuutta ja tarkkuutta. Annettuja toimintatapoja ja määräyksiä on noudatettava. Riittävän turvallisuustason varmistamiseksi lennonjohtajilta edellytetään alan hyviä perustietoja ja -taitoja.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Lentoliikennealalla ympäristöasiat voidaan jakaa paikallisiin (lentoasemien pitäminen ja lentokoneiden vaikutukset lentoasemien lähellä) ja globaaleihin (lentoliikenteen ilmapäästöt). Näiden ympäristöohjaus perustuu sekä kansainvälisen tason säädöksiin, EU:n lainsäädäntöön, että kansallisiin lakeihin.
Kv. siviili-ilmailujärjestö ICAO määrää lentokoneiden melu- ja pakokaasupäästöjen sallituista määristä sekä antaa ohjeita ja suosituksia mm. lentämisen polttoainetaloudesta, ympäristöselvitysten menetelmistä sekä toimintatavoista taloudellisen ohjauksen käyttöönotossa. EU:n direktiivit, kuten 2002/30, ohjaavat esimerkiksi lentokoneiden meluun liittyvien toimintarajoitusten asettamista yhteisön lentoasemilla. Lisäksi EU valmistelee kaupallisen lentoliikenteen liittämistä hiilidioksidin päästökauppajärjestelmään vuoden 2012 alusta lukien. Suomen ympäristönsuojelulain mukaisesti lentoasemien toiminta on ympäristöluvan alaista. Lisäksi ilmailulaki määrittelee ilmailuviranomaisen sekä palveluntarjoajien vastuita lentoliikenteen ja lentoasemien ympäristönsuojelussa.
Lennonvarmistuksesta Suomessa vastaa Ilmailulaitos Finavia. Sen ympäristöpolitiikan lähtökohtana on toimia siten, että ilmailu ei kuormita ympäristöä tarpeettomasti. Ilmailun kehitysedellytykset halutaan turvata ottamalla ympäristöasiat huomioon jo ennakolta. Finavian tavoitteena on turvallinen, säännöllisesti ja taloudellisesti toimiva lentoliikenne, joka haittaa mahdollisimman vähän ympäristöä.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- lentokoneiden melu lentoasemien läheisyydessä ja sen vaikutus viihtyvyyteen ja maankäyttöön
- lentoliikenteen ilmapäästöt ja niiden vaikutus paikalliseen ilmanlaatuun sekä ilmaston muuttumiseen
- uudet energiatehokkaammat ja vähämeluisammat lentokonetyypit
- lentoasemien ympäristölupamenettelyt
- lentoliikenteen liittäminen hiilidioksidien päästökaupan piiriin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi
- melunhallinnan ja ilmapäästöjen keskinäinen optimointi ilmatilan suunnittelussa ja käytössä
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Lentokoneiden melua on kauan pidetty lentoliikenteen ja lentoasemien merkittävimpänä ympäristövaikutuksena. Viime vuosina lentoliikenteen ilmapäästöt ja vaikutus ilmastoon on tullut toiseksi päätekijäksi. Lennonvarmistuksen tehtävänä on määrätä ilma-alusten reitti ilmatilassa. Reittien sijainti määrittää alueet, joihin ilma-alusten melu kohdistuu. Samalla reittien pituus vaikuttaa ilma-alusten käyttämään polttoainemäärään ja päästöihin. Lennonvarmistuksella on tärkeä rooli sekä melunhallinnassa että päästöjen vähentämisessä. Lennonvarmistus voi vähentää ilma-alusten päästöjä suunnittelemalla ympäristöystävällisiä lentomenetelmiä sekä tarjoamalla joustavaa ja ennakoivaa ilmaliikennepalvelua. Samanaikaisesti on lisäksi optimoitava ilma-alusten melunhallinta lentoasemien lähellä.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelijan tulee:
- tuntea lentokoneiden melun muodostumisen perusteet
- tuntea lentokonemelun merkitys suhteessa muihin liikennevälineiden meluun
- tuntea lentokoneiden melunhallinnan pääperiaatteet
- tuntea lentoliikenteen energiatehokkuus ja päästöt suhteessa kokonaispäästöihin ja muihin liikennemuotoihin
- tunnistaa lentoturvallisuuden ja ympäristövaikutusten hallinnan yhteydet
- tuntea lentoasemien pitämiseen liittyvät ympäristönäkökohdat ja ympäristövaikutusten vähentäminen
- tuntea lentoasemien ympäristölupaprosessi
- tunnistaa oman toiminnan vaikutukset ympäristöön
Lisätietoja ja esimerkkejä
- Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n ympäristösivut
- Euroopan lentoturvallisuusvirasto, EASA Environmental Protection
- Euroopan lennonvarmistusorganisaatio EUROCONTROL, ympäristösivut
- Ilmailulaitos Finavian ympäristösivut
- LIPASTO -tietojärjestelmä Suomen liikenteen päästöistä
- Suomen lentoliikennealan sivusto lentoliikenteestä ja ilmastosta
- Ilmailuteollisuuden yhteinen ENVIRO -sivusto
- Vihreää lentämistä Jo viidennes vihreää