
Logistiikan perustutkinto
Tiedot toimittanut Ari Taipale Koulutuskeskus Salpaus (Kuvat: Koulutuskeskus Salpaus ja Tuomo Hannukkala)
ALAN KUVAUS
Logistiikan tehtävänä on yhteiskunnan, henkilö- ja tavaraliikenteen sekä muiden logististen palvelujen turvaaminen. Näiden toimivuudella ja tehokkuudella on yrityksissä sekä laajemmin valtakunnallisesti suuri merkitys. Logistiikka on käsitettävä laajempana kokonaisuutena kuin pelkästään tavaroiden varastointiin ja kuljetuksiin liittyvänä tehtävänä. Tavaroiden varastoinnilla ja niiden kuljettamisella on kuitenkin keskeinen osa kokonaislogistiikassa.
Kuljetus-, varasto- ja lentoasemapalvelut ovat tyypillisiä palvelualojen merkittäviä työllistäjiä. Työelämässä tarvitaan näitä tehtäviä ja toimintoja hoitavia ammattitaitoisia henkilöitä. Autonkuljettajat työllistyvät erilaisiin henkilö- ja tavaraliikenteen tehtäviin. Varastoalan työntekijät työllistyvät kaupan-, teollisuuden-, liikenteen- ja julkisen sektorin palvelukseen. Lentoasemahuoltajat työllistyvät ilmailuliikennettä tukeviin yrityksiin. Mainittujen alojen toimintaympäristöt ovat yhä kansainvälisempiä ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden lisääntyessä erityisesti EU-alueella. Tavarantoimittajien on pystyttävä kaikilla jakelualueillaan kilpailemaan paikallisten valmistajien kanssa toimitusten täsmällisyydessä, nopeudessa ja kustannustehokkuudessa.
Logistiikka-alan palvelut ja toiminta räätälöidään entistä enemmän asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Yhä tiukentuvat ympäristömääräykset ja laatuvaatimukset, materiaalin kierrätys ja uudelleenkäyttö edellyttävät ajantasaisia tietoja ja toimintatapoja.
ALAN ARVOPERUSTA
Keskeisiä vaatimuksia alalla on korkea moraali ja ammattietiikka, myönteinen asennoituminen muihin ihmisiin sekä asiakaskeskeisyys. Alalla toimimisen edellytyksiä ovat rehellisyys, vastuuntunto, täsmällisyys, itseohjautuvuus sekä joustavuus ja yhteistyökykyisyys. Asiakaspalvelutehtävissä korostuvat kyky oppia uusia asioita ja laadun merkitys. Toiminta alalla edellyttää yrittäjämäistä asennetta ja yhteistoimintaa.
Työsuoritukset on osattava tehdä tehokkaasti ja taloudellisesti liikenne- ja työturvallisuutta edistävin menetelmin, energiakulutusta ja ympäristöhaittoja minimoiden. Kuljettajilla on suuri vastuu kalliiden kuljetusajoneuvojen turvallisesta kuljettamisesta tai perille viennistä tai henkilöiden turvallisesta kuljettamisesta kotimaassa tai ulkomailla. Varastonhoitajilla on vastuullaan arvokkaita tavaroita, joiden oikea-aikainen varastoiminen, oikea-aikainen asiakkaille toimittaminen ja oikeiden kuljetusmuotojen käyttäminen edellyttävät vankkaa ammatillista osaamista.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Alan toimintaa pyritään kehittämään ympäristöä mahdollisimman vähän rasittavaksi. Kuljetukseen kustannustekijöiden kohotessa on säästöjen aikaansaaminen tulevaisuudessa enemmän pakko kuin kilpailuetu, jos yritys haluaa menestyä. Tähän ovat johtaneet lainsäädäntö ja kuluttajien vaatimukset.
Hallinnollisia ympäristöohjauksen keinoja ovat myös nopeusrajoitukset, joilla pyritään sekä parantamaan liikenneturvallisuutta, että vähentämään energiankulutusta. Tieverkon kehittäminen palvelee osaltaan myös energiatehokkuuden tavoitteita.
Motiva Oy on kokonaan Suomen valtion omistama yhtiö joka tuottaa asiantuntijapalveluita energian ja materiaalien käytön tehostamiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Motiva Oy:llä (www.motiva.fi) on kuorma- ja pakettiautoalan sekä joukkoliikenteen kanssa solmitut energiansäästösopimukset.
Useilla alan yrittäjillä on käytössä laatu- ja ympäristöjärjestelmiä.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- ala on muuttumassa yhä kansainvälisemmäksi ihmisten ja tavaroiden liikkuvuuden lisääntyessä erityisesti EU-alueella
- EU:n yhdenmukaiset kuljettajavaatimukset raskaan liikenteen turvallisuuden ja taloudellisuuden parantamiseksi
- kuljetusketjujen päästöjen vähentäminen sekä kierrätys nähdään alalla tärkeinä asioina
- taloudellinen ajotapa ja ympäristöystävällisemmän teknologian käyttö kuljetuksissa
- avoimen yhteistyön lisääminen osapuolten välillä, kumppanuushankkeet sekä yhteisten pelisääntöjen luominen esimerkiksi kuljetusten järjestelyissä sekä jätehuollon käytännöissä
- toiminnan tehostaminen tuo alalle kustannussäästöjä ja vähentää toiminnan ympäristövaikutuksia
- jakelun keskittäminen ja kuljetustarpeen vähentäminen
- paluulogistiikan kehittäminen ja reittioptimointi
- varastoinnin suunnittelu
- pakkausten, kuljetusyksikön ja kuljetusmuodon valinta
- joukkoliikenteen kehittäminen ja sen kilpailukyvyn parantaminen
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Logistiikka-alan ympäristövaikutuksia syntyy tavaran varastoinnista, käsittelystä ja kuljetuksista, sekä tieverkon rakentamisesta ja ylläpidosta. Kuljetuksissa käytettävä polttoaine aiheuttaa päästöjä ilmaan ja pakkauksista syntyy jätettä. Kiinteistöt käyttävät vettä sekä sähkö- ja lämpöenergiaa. Kasvavat liikennemäärät ja ruuhkat asettavat paineita kuljetusaikatauluille ja -kustannuksille. Tavaroiden entistä nopeampi kuljetustarve ei aina osu yksiin taloudellisimman ja ekologisimman kuljetustavan kanssa.
Kustannustason nousu sekä kiristyvät palvelutaso- ja ympäristövaatimukset haastavat kuljetuksia entistä suurempaan tehokkuuteen ja monipuolisempaan tarjontaan.
Kuljetuskaluston energiatehokkuuden kehittäminen on yksi alan suurimmista haasteista. Ratkaisumalleja ovat mm. vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttö sekä moottoritekniikan ja rengastekniikan kehittäminen.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Alan ammattilainen tuntee riskienhallinnan periaatteet. Hänen tulee tuntea alan keskeisen työlainsäädäntö sekä työturvallisuus- ja ympäristömääräykset. Kemikaalien tuntemus ja toiminta hätätilanteissa ovat tärkeitä asioita samoin kuin turvallisen liikennekäyttäytymisen hallitseminen. Hän tuntee yrityksen toimintajärjestelmän periaatteiden tunteminen ja tietää oman vastuunsa sen toteuttamisessa.
Lisätietoa ja esimerkkeja
- Maantieliikenteen kuljettajien työhyvinvoinnin kehittäminen Työsuojelurahaston hanke 105257
- Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL/ympäristöasiat
- Logistiikka- ja ympäristöasiat osana päivittäistavarakaupan kestävää kehitystä
- Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus vuosille 2008–2016
- Motiva Oy, Kuljetusala