Rakennusalan perustutkinto


Tiedot toimittanut Petri Sinisalo Koulutuskeskus (Kuvat: Koulutuskeskus Salpaus ja Tuomo Hannukkala)

ALAN KUVAUS

Rakennusalan ammattilaiset vastaavat rakennetun ympäristön kunnossapidosta ja uudisrakentamisesta. Rakennusalan ammattilaiset toteuttavat yhteiskunnan eri alueilta tulevia rakennetun ympäristön muutostarpeita. Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa. Talonrakentamisen lisäksi alan ammattilaisten tehtäviä ovat maarakennustyöt, tie- ja vesirakennustyöt sekä muut yhdyskuntatekniset työt. LVI-, sähkö- ja maalausalojen toiminta liittyy kiinteästi rakentamiseen. Rakennusmiehet, muurarit, kirvesmiehet, maarakentajat, maarakennuskoneenkuljettajat sekä muut rakennusalan ammattilaiset sijoittuvat rakennusliikkeiden, valtion, kuntien sekä rakennusaine-, elementti- ja rakennuspuusepänteollisuuden palvelukseen. Heitä työskentelee myös itsenäisinä yrittäjinä.

ALAN ARVOT

Rakennetun ympäristön suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa ovat arvopäämäärinä korkea laatu, terveellisyys, turvallisuus, tarkoituksenmukaisuus ja toimivuus sekä asiakastyytyväisyys. Yhtä tärkeitä arvopäämääriä ovat viihtyisyys, ympäristöystävällisyys ja esteettisyys sekä rakennusperinteen vaaliminen ja ekologisen rakennuskulttuurin kehittäminen. Rakennusalan toimintaa ohjaavia periaatteita ovat ympäristötietoisuus, elinkaariajattelu ja vastuu rakennetusta ympäristöstä sekä luonnon elinkelpoisuudesta ja monimuotoisuudesta. Rakennusalan yritys- ja liiketoiminnassa korostuvat asiakaskeskeisyys, kannattavuus, kestävä kehitys, yrittäjyys ja terve kilpailu sekä palvelujen, työn ja tuotteiden korkea laatutaso.

Keskeisiä arvoja ja periaatteita ovat myös luotettavuus ja rehellisyys, ammattitaidon arvostus sekä vastuu turvallisuudesta, henkilöstön kehittämisestä ja hyvinvoinnista. Rakennusalalla on runsaasti rakennushankkeen eri osapuolien välistä yhteistyötä. Verkostoituminen ja menestyksellinen yhteistyö sekä kotimaisissa että kansainvälisissä hankkeissa perustuvat asiakkaiden ja toisten ihmisten kunnioittamiseen, toisen työn, perinteiden ja kulttuuriympäristön tuntemiseen ja arvostamiseen sekä tasa-arvoisuuteen ja suvaitsevaisuuteen. Rakennusalan ammattilaiselta odotetaan, että hänellä on monipuolinen ammattitaito ja hän kehittää sitä jatkuvasti. Rakennusalan ammattilainen on luotettava, laatutietoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalveluja yhteistyöhenkinen.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Rakentamisen sekä talotekniikan kestävää kehitystä ohjaavat mm. seuraavat säädökset:

Suomen rakentamismääräyskokoelma sisältää säädöksiä mm: rakennusten käyttöön ja huoltoon, kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistoihin, rakennusten sisäilmastoon ja ilmanvaihtoon, rakennusten energiatehokkuuteen, energiankulutukseen ja lämmitystehontarpeeseen, kattiloiden hyötysuhdevaatimuksiin.

Rakennustietosäätiö RTS suorittaa rakennusmateriaaleille vapaaehtoista päästöluokitusta materiaaleista huoneilmaan kulkeutuville kemiallisille päästöille. Testaus tapahtuu puolueettomassa laboratoriossa. Materiaalin luokitus M1 tarkoittaa vähäpäästöistä materiaalia.

Valtiovalta tarjoaa korjausavustuksia rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ja myös kotitalousvähennystä voi käyttää rakennusten energiatalouden parantamisen aiheuttamien työkustannusten verovähennyksiin.

Monilla rakennus- ja talotekniikan alojen järjestöillä on neuvontaa ja ohjeita kestävän kehityksen periaatteiden huomioon ottamisesta suunnittelussa ja rakentamisessa.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita rakennusalalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Rakennusten kunto Suomessa heikkenee. Erityisesti julkisten rakennusten (mm. oppilaitosten) kunto heikkenee riittämättömän korjausrakentamisen vuoksi. Puutteita on mm. rakenteellisessa turvallisuudessa ja sisäilman laadussa. (Lähde: ROTI - raportti, Rakennetun Omaisuuden Tila www.roti.fi/index.php ). Valtioneuvosto onkin linjannut v. 2007 korjausrakentamisen ja kiinteistöjen ylläpidon edistämistä koskevat periaatteet.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Ympäristötietoisuus ja ekologinen ajattelu rakentamisessa edellyttävät rakentajilta uutta ja ajantasaista tietoa esimerkiksi eri rakennusmateriaalien ominaisuuksista ja oikeista työmenetelmistä. Myös entistä tavoitteellisempi ohjaus jätteiden synnyn ehkäisyyn ja kierrätykseen edellyttävät sekä uudisrakennustyömaalla että korjausrakennustyömaalla entistä tehokkaampaa ja monipuolisempaa rakennusjätteiden lajittelua.

Rakennusalan opiskelijan tulee muun muassa:

Lisätietoja ja esimerkkejä