TOIMINTAPROSESSIEN KUVAAMINEN

Kuvaamisen tarkoitus

Prosessien kuvaamisella on useita tarkoituksia. Niistä tärkeimpiä ovat vastuunjaon ja ympäristövaikutusten selvittäminen sekä toiminnan kehittäminen. Prosessin kuvaus tehdään niin tarkasti, kuin se on on hyödyllistä. Liian yksityiskohtaista kuvausta ei kannata tavoitella.

Prosessi toimintaympäristöineen

Prosessia voidaan tarkastella tuotantotekijöiden muodostamana kokonaisuutena, jonka se muodostaa yhdessä toimintaympäristönsä kanssa. Prosessin tuotantopanokset, ohjaus ja valvonta, resurssit sekä prosessin tuotokset kuvataan omina ryhminään. Prosessissa voi olla osaprosesseja (aliprosesseja), joiden toimintaa voidaan kuvata samalla tavalla.

Esitetty tarkastelutapa sopii hyvin prosessin ympäristövaikutuksien selvittämiseen kestävän kehityksen ohjelmaa rakennettaessa. Malli on periaatteessa samanlainen kuin ISO 9001 laadunhallintajärjestelmästanrdissa esitetty lähestymistapa.

Seuraavassa on kuvattu kaksi erilaista luonnonvara- ja ympäristöalan oppilaitoksen prosessia toimintaympäristöineen:

Maidontuotanto

Työssäoppimisen toteuttaminen

Esitäytettyjä prosessinkuvauspohjia löytyy sivulta: "Lomakkeita ja työkaluja / Prosessien kuvaaminen".

Sivulla on prosessipohjat maatilan ja puutarhan yleisimmille toiminnoille. Lisäksi sivulla on tyhjä kuvauspohja mahdollisten muiden toimintojen kuvausta varten. Prosessien osatekijät (tuotantopanokset, resurssit jne.) tulee kuvausta tekevän kuitenkin aina itse selvittää tapauskohtaisesti. Esitäytetyissä lomakkeissa olevat asiat on tarkoitettu vain esimerkeiksi.

Prosessikuvaukset voi tehdä myös Virtuaalikylän sivustolle . Virtuaalikylä on sähköinen oppimisympäristö, joka tarkoitus on mm. jakaa tietoa maaseutuyritysten toiminnasta sekä kehittää oppilaitosten välistä yhteistyötä.

PROSESSIKARTTA

Prosessikartta kuvaa karkeasti organisaation pääprosesseja sekä niiden yhteyksiä toisiinsa. Tämä malli sopii laajempien kokonaisuuksien, kuten oppilaitoksen tai koulutusyhtymän toiminnan kuvaamiseen.

Huom! Vertaa oppilaitosprosessikartta sivulla: "Yleistietoa/Oppilaitoksen prosessit"

VUOKAAVIO JA TYÖNKULKUKAAVIO

Prosessin yksityiskohtaisempi "paloittelu" työvaiheisiin tai työtehtäviin saattaa olla tarpeellista. Tällöin vuokaavio ja työnkulkukaavio ovat käyttökelpoisia kuvaustapoja.

Vuokaavio:

Työnkulkukaavio: