Työssäoppimisen laatu

Palaa edelliselle sivulle
Työssäoppiminen toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on työpaikalla tapahtuvaa opetussuunnitelman tavoitteisiin perustuvaa ohjattua ja valvottua oppimista käytännön työtehtävissä (L 608/1998).

Työssäoppimisen laajuus 120 opintoviikon tutkinnossa on vähintään 20 opintoviikkoa, mikä ajoittuu koulutuksen edetessä yleensä pidentyvinä jaksoina kahdelle tai kolmelle opintovuodelle.

Työssäoppiminen on olennainen osa ammatillista koulutusta ja käytännön ammattitaidon oppimista. Opetussuunnitelmaan perustuvan työssäoppimisen tavoitteena on ammatillisen koulutuksen laadun, työelämävastaavuuden ja vaikuttavuuden parantaminen (Koulutus ja tutkimus 2003-2008).

Ammatillista koulutusta toteutetaan työelämän ja oppilaitosten yhteistyönä. Koulutuksen laadun kehittäminen tarkoittaa myös työssäoppimisen laadun kehittämistä. Tarvitaan tietoa, malleja ja menetelmiä työssäoppimisen laadun hallintaan, varmistamiseen ja kehittämiseen.

Laadunvarmistaminen

Työssäoppimisen laadun varmistamiseksi voidaan kehittää erilaisia menetelmiä ja hyödyntää esimerkiksi laatustandardeja tai laatupalkintoon perustuvia järjestelmiä. Työssäoppimisen laadunvarmistaminen voidaan aloittaa myös yksinkertaisilla kysymyksillä siitä, miten työssäoppimisen kannalta keskeiset asiat on hoidettu:
  • Ovatko työssäoppimisen tavoitteet opetussuunnitelman mukaisia, onko ne määritelty riittävän selkeästi ja onko mietitty, mitkä asiat opitaan parhaiten oppilaitoksessa ja mitkä työpaikoilla? Mikä on sopivin oppimisympäristö millekin aihepiirille tai asialle?
  • Täyttävätkö työpaikat laissa ja asetuksessa tarkoitetut edellytykset työpaikalla järjestettävän koulutuksen antamiselle?
  • Saako opiskelija työpaikalla todellisia mahdollisuuksia oppia ja syventää ammattitaitoaan? Ovatko tehtävät tavoitteiden mukaisia?
  • Onko opiskelija saanut riittävästi valmennusta työssäoppimisen jaksoa varten?
  • Saako opiskelija riittävästi ohjausta työpaikalla? Ovatko osapuolet selvillä työssäoppimisen ohjauksesta? Toimiiko opettajan ja työpaikkaohjaajan välinen yhteistyö?
  • Onko työssäoppimisen arviointi monipuolista ja kannustavaa? Osallistuuko opiskelija arviointiin ja otetaanko palaute huomioon?
  • Onko opettajien ja työpaikkaohjaaajien koulutusta järjestetty tai siitä sovittu?
  • Onko työpaikan henkilöstö selvillä työssäoppimisen merkityksestä ja osallistuuko se kehittämiseen?
  • Ovatko sopimukset kunnossa ja vastuukysymykset selvillä?
Työssäoppimisen itsearvioinnissa voi hyödyntää arvioinnin tueksi laadittua lomaketta.

Opetushallitus
Palaute: webmaster@tonet.fi