Työaika

Palaa edelliselle sivulle
Koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat kirjallisessa sopimuksessa opiskelijan työajasta työssäoppimisjaksoilla silloin, kun työssäoppimisesta ei tehdä opiskelijan kanssa työsopimusta. Työajat ovat pääsääntöisesti työaikalaissa ja nuorista työntekijöistä annetussa laissa säädetyn mukaiset. Niistä voi poiketa opetuksellisista syistä. Työssäoppiminen on ensisijaisesti opiskelua, jossa tavoitteena on oppia. Yksi opintoviikko vastaa 40 tuntia opiskelijan työtä. Sopimukseen kirjataan työajan lisäksi viikonlopputyöt, päivystykset ja muut sellaiset silloin, kun ne ovat oppimisen kannalta välttämättömiä.

Niihin työssäoppijoihin, jotka ovat työ- tai virkasuhteessa, sovelletaan työaikalain (605/1996) säännöksiä ja nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) säännöksiä.

Suuri osa työssäoppimisesta toteutetaan ilman työsopimussuhdetta. Ilman työsopimussuhdetta toteutettavaan työssäoppimiseen ei sovelleta työaikalain säännöksiä eikä nuorista työntekijöistä annetun lain työaikaa koskevia säännöksiä. Työsuojelupiiri ei myöskään voi myöntää nuorten työaikaa koskevia poikkeuslupia silloin kun työssäoppiminen toteutetaan ilman työsopimussuhdetta. Työturvallisuuslain (738/2002) ja nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 3 luvun säännöksiä työn turvallisuudesta ja terveellisyydestä kuitenkin sovelletaan myös ilman työsopimusta toteutettavaan työssäoppimiseen. Työturvallisuuslain (738/2002) mukaan työntekijän ikä on yksi työntekijän suojelun tarvetta arvioitaessa huomioon otettava tekijä.

Mikäli työssäoppiminen toteutetaan ilman työsopimussuhdetta, tulee koulutuksen järjestäjän ja työnantajan työssäoppimista koskevassa sopimuksessa kiinnittää erityistä huomiota opiskelijan työssäoppimisaikaan. Työssäoppiminen on opiskelua ja opiskelijan työssäoppimisajasta sovittaessa ovat oppimistavoitteet ensisijaisia. Pääsääntönä tulisi olla, että ilman työsopimussuhdetta työpaikalla opiskelevien työssäoppimisajat eivät ylitä työaikalain ja nuorista työntekijöistä annetun lain säännöksissä määriteltyjä. Tästä poikkeaminen edellyttäisi opetuksellisia perusteluja.

Työ- tai virkasuhteessa olevan alle 18-vuotiaan työaikaa koskevat keskeiset säännökset.


Säännöllinen työaika

Säännöllisen työajan pituus saa olla enintään sama kuin aikuisilla kysymyksessä olevassa työssä. Säännöllisen työajan pituus on pääsääntöisesti 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 4 §


Ylityö

Viisitoista vuotta täyttänyttä henkilöä saa hänen suostumuksellaan pitää vuorokautisen säännöllisen työajan tai muun säännöllisen työajan lisäksi tehtävässä ylityössä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 5 §


Enimmäistyöaika

Nuoren työntekijän työaika ei saa ylittää yhdeksää tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa.

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 6 §


Työajan sijoittelu

Viisitoista vuotta täyttäneen henkilön työaika on sijoitettava kello 6:n ja kello 22:n välille.

Viisitoista vuotta täyttänyt työntekijä, joka tekee julkisen viranomaisen hyväksymää ja valvomaa työtä ammatillisen koulutuksen saamiseksi, saa kaksivuorotyössä kuitenkin olla enintään kello 24:ään asti.

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 7 §


Lepoajat

Viisitoista vuotta täyttäneelle henkilölle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Keskeytymättömän viikkolevon pituus on oltava vähintään 38 tuntia. Ruokatauko on oltava vähintään 30 minuuttia työajan vuorokaudessa ylittäessä neljä tuntia. Jos työpaikalla noudatettavassa työehtosopimuksessa on sovittu lyhyemmästä tauosta, saadaan sitä soveltaa myös nuoriin työntekijöihin.

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 8 §


Työaikalain säännöllinen työaika

Lähtökohtaisesti säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ka 40 tuntia viikossa.


Jaksotyö

Työaikalain (605/1996) 7 §:n jaksotyössä (esim. hoito- ja hoivatyö, kuljetukset ja majoitus- ja ravitsemisliikkeet) työaika tasoitetaan kahden viikon jaksoissa 80 tuntiin ja kolmen viikon jaksoissa 120 tuntiin.


Yötyö

Työ, jota tehdään kello 23:n ja 6 välillä on yötyötä. Työaikalain 26 §:ssä on lueteltu aloja ja tehtäviä (mm. jaksotyö, työ, joka on järjestetty useampaan vuoroon, esim. teollisuuden kolmivuorotyö), joita saa teettää yötyönä.

Työaikalain (605/1996) 26 §


Sunnuntaityö

Sunnuntaityötä saa teettää vain, jos sitä laatunsa vuoksi tehdään säännöllisesti sunnuntaisin tai jos siitä on työsopimuksella sovittu taikka jos työntekijä antaa siihen erikseen suostumuksensa.

Työaikalain (605/1996) 33 §


Laivatyötä koskeva poikkeus

Nuorista työntekijöistä annetun lain (998/1993) 1 §:n 3 momentin mukaan laivatyöstä on voimassa, mitä siitä on erikseen säädetty. Nuoria työntekijöitä koskevaa asetusta tai ministeriön päätöksiä ei sovelleta laivatyöhön. Opiskelijoihin sovelletaan laivatyössä yleistä työturvallisuuslakia (738/2002).

Opetushallitus
Palaute: webmaster@tonet.fi