Olika slags lärande individer Tillbaka


Vid yrkesläroanstalterna finns studerande som behöver stöd i studierna utan att det ordnas specialundervisning för dem. Elever med inlärningssvårigheter är ett allmänt begrepp som täcker både studerande som får specialundervisning och alla de studerande vilkas studiegång är föremål för särskild uppmärksamhet. Lindriga inlärningssvårigheter, läs- och skrivsvårigheter, sociala problem och beteendeproblem är vanliga och av yrkesläroanstalternas studerande anses närmare en tredjedel ha inlärningssvårigheter. Därför kan det stöd som ges studerande under inlärningen i arbetet inte begränsas enbart till studerande som får specialundervisning.

Inlärning i arbetet och yrkesinriktad specialundervisning

Undervisningen för studerande som på grund av handikapp, sjukdom, fördröjd utveckling, emotionella störningar eller annan orsak behöver särskilda undervisnings- och elevvårdstjänster anordnas som specialundervisning. För en studerande som får specialundervisning görs upp en individuell plan för hur undervisningen skall ordnas (IP), i vilken det definieras vad slags stöd studeranden behöver. Studeranden skall ha möjlighet att få detta stöd också under inlärningen i arbetet och han eller hennes särskilda behov skall antecknas i planen för inlärningen i arbetet. Att lära genom att göra och aktiviteten på en arbetsplats passar ofta studerandens inlärningsstil så bra att han eller hon inte behöver så mycket extra stöd på arbetsplatsen. Å andra sidan behöver en del av specialstuderandena rikligt med hjälp med att hitta en plats, med att ta sig till arbetsplatsen och särskilt i början av inlärningsperioden. Inlärningen i arbetet för en specialstuderande ordnas alltid individuellt.

Målen vid yrkesinriktad specialundervisning

Målen för studierna är desamma vid yrkesinriktad specialundervisning som vid övrig undervisning. Målet är att studeranden skall avlägga grundexamen enligt läroplanens mål och därför är också målen för inlärningen i arbetet desamma som för övriga studerande. För studeranden kan vidtas extra arrangemang eller ordnas extra stöd på arbetsplatsen, men målen för studierna behöver inte ändras. Om emellertid målen för någon studiehelhet anpassas, så kan också målen för inlärningen i arbetet anpassas. Utbildningsanordnaren skall tillsammans med studeranden och arbetsplatshandledaren planera inlärningsperioden i arbetet så att den stöder studerandens lärande.

Bedömningen av studerande som får specialundervisning

På bedömningen av specialstuderande tillämpas samma bedömningsanvisningar som på bedömningen av övriga studerande. Om studeranden inte når målen enligt N1-nivå, skall målen anpassas och nya mål göras upp som också skall tillämpas på bedömningen av inlärningen i arbetet. Målen görs upp av utbildningsanordnaren. Utbildningsstyrelsen har utarbetat riktlinjer för kriterier
för anpassade mål till stöd för utbildningsanordnarna. Över anpassade studiehelheter görs anteckning i examensbetyget.

Studiesociala förmåner under inlärningsperioden i arbetet

Under inlärningsperioden i arbetet har den studerande rätt till samma sociala förmåner som i den övriga undervisningen. En studerande som får specialundervisning är berättigad till sådan assistans, sådana hjälpmedel och övriga elevvårdstjänster som studierna förutsätter. Finansiering av tjänsterna kan sökas hos Folkpensionsanstalten, försäkringsbolagen eller hemkommunen på basis av lagen om service och stöd på grund av handikapp. Utbildningsanordnaren kan också finansiera tjänsterna med specialundervisningsanslagen.

Sysselsättningsstöd

Inlärningen i arbetet är av stor betydelse för studerandens möjligheter att hitta arbete. Studeranden kan visa sitt kunnande och sin lämplighet för arbetsuppgifterna på en arbetsplats. Inlärningen omfattar minst 20 studieveckor. För en studerande med inlärningssvårigheter kan det bästa sättet att lära vara genom att göra och andelen inlärning i arbetet kan vid behov ökas.

Material och projekt gällande inlärning i arbetet för studerande med inlärningssvårigheter

Länkarna nedan går till sidor som behandlar eller tangerar inlärning i arbetet för studerande med inlärningssvårigheter.

Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos
Information om studerande med inlärningssvårigheter
Stiftelsen för rehabilitering koordinerar Utbildning för arbetsplatshandledare som syftar till att stöda inlärningen i arbetet för studerande som behöver särskilt stöd (det s.k. TERTTU-projektet) (2000-2003)
Helsingin seudun erilaiset oppijat ry
Yrkesprovsprojektet har som mål att utveckla modeller för identifiering och beaktande av studerande med inlärningssvårigheter.

Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi