Erfarenhet är den bästa läromästaren
De studerandes inlärning på arbetsplatsen samordnas av en person som utsetts av arbetsgivaren, en arbetshandledare. Han eller hon är ofta en erfaren yrkesmänniska, som samarbetar med den handledande läraren. Arbetsplatshandledaren hjälper den studerande att sätta sig in i arbetet och arbetsgemenskapen samt ger råd, handleder och övervakar hur arbetsuppgifterna utförs. Arbetsplatshandledaren ansvarar också för skyddet i arbetet.
Arbetsplatshandledaren stöder den studenrande
- Arbetsplatshandledaren är den studerandes närmaste stöd på arbetsplatsen
Man kan också utbilda sig till arbetsplatshandledare
- Det ordnas utbildning för arbetsplatshandledare.
Utbildning för lärare
- Lärarnas uppgiftsfält förändras och det gäller att satsa på utveckling av arbetslivskompetensen


Arbetsplatshandledaren stöder den studerande

Ur den studerandes synvinkel är arbetsplatshandledaren den viktigaste personen på arbetsplatsen. Arbetsplatshandledaren står inför en uppgift full av utmaningar när han eller hon skall handleda en ung studerande.Arbetsplatshandledaren måste ha förmåga att ta hänsyn till bl.a. de studerandes olika nivåer av beredskap att klara av inlärningsuppgifterna. De studerande är mycket olika, en del blir lätt intresserade och tar sig ivrigt an olika saker, andra är kanske rentav mycket skygga. De studerande är inte yrkeskunniga i branschen och därför bör de i sina arbetsuppgifter få stöd av en person som behärskar sitt yrke.

Smidig inlärning i arbetet befrämjas av att arbetsplatshandledaren bekantar sig med den studerande och hans eller hennes bakgrund. Inom de gränser som målen tillåter kan arbetsuppgifterna inriktas enligt den studerandes talanger och intresse. Uppgifternas svårighetsgrad och framfarten bör regleras ända från början.

Studerandena är ofta en aning förvirrade och spända inför den nya inlärningssituationen. Rädslor och spänningar som håller i sig en längre tid kan bli ett hinder för inlärningen. Genom att bekanta sig med den studerande kan onödiga situationer av rädsla och spänning upplösas. I synnerhet när studerandena är tystlåtna och skygga lönar det sig att offra tid på att möta dem. Handledaren skall berätta om och visa anvisningarna om arbetsuppgifterna och följa och stöda själva utförandet. Det lönar sig att fästa särskild vikt vid att se till att råden och anvisningarna har blivit förstådda.

Efter det inledande skedet ökar den studerandes intresse för innehållet i arbetet. De rutinmässiga arbetsprestationerna börjar löpa och handledaren kan koncentrera sig på att vägleda i arbetsprestationerna samt att motivera den studerande att utföra produktivt och högklassigt arbete genom riktiga och trygga arbetsmetoder.

När inlärningen av arbetsuppgifterna framskrider hjälper och stöder handledaren den studerande i att nå allt djupare insikter om arbetsuppgifterna.

Den studerande kan uppnå självstyrning, och då får handledaren en mera vägledande och rådgivande roll. Handledaren ger då inte några färdiga lösningar eller anvisningar, utan den studerande får själv försöka utforma lösningar för sina arbetsuppgifter, vilka godkänns av handledaren.

Man kan också utbilda sig till arbetsplatshandledare

Målet för utbildningen av arbetsplatshandledare är att erfarna arbetstagare kan handleda och uppmuntra de studerande till att lära sig yrket och tillägna sig spelreglerna i arbetslivet. Den som deltar i utbildningen får också färdigheter för att utveckla förfarandena på arbetsplatsen, till exempel när det gäller introduktion i arbetet.

Den andra målgruppen för utbildningen består av de lärare vid yrkesläroanstalter som samarbetar med arbetsplatshandledarna. Arbetsparet läraren-arbetsplatshandledaren kan utveckla sitt samarbete genom att delta i gemensam utbildning.

Studierna för arbetsplatshandledare omfattar två studieveckor och består av följande studiehelheter:
  • yrkesutbildning och samarbete med arbetslivet
  • handledning utgående från den studerande
  • genomförande av inlärning i arbetet och yrkesprov
  • bedömning av den studerande på arbetsplatsen.
Det bästa sättet att få information om utbildning av arbetsplatshandledare är att kontakta yrkesläroanstalterna i regionen.



Utbildning för lärare

Samarbetet mellan yrkesutbildning och arbetsliv har under de senaste åren ökat och blivit mångsidigare. De senaste tio åren har inlärning i arbetet utgjort en väsentlig del av den yrkesinriktade grundutbildningen. Erfarenheterna har varit mycket positiva och de kvantitative målen har nåtts. Inlärning i arbetet är fortfarande en stor utmaning när det gäller att förbättra yrkesutbildningens kvalitet så att den uppfyller arbetslivets krav bättre. För att inlärningen på arbetsplatsen skall hålla en hög kvalitet krävs ett gott samarbete och fungerande samarbetsnätverk mellan utbildningsanordnare, läroinrättningarna och arbetsplatserna.

Utbildningen i arbetslivskunnande för lärare erbjuder lärare och undervisningspersonal en möjlighet att komplettera, utvidga och fördjupa sitt kunnande om arbetslivet. Utbildningen ger utbildningsanordnaren redskap att nätverksansluta sig branschinriktat samt upprätta och utveckla samarbete med arbetslivet i regionen. Genom samarbete mellan läroinrättningen och arbetslivet förstärks den yrkesinriktade utbildningens arbetslivsinriktning, kvalitet och effektivitet.

Fortbildningen i arbetslivskunnande för lärare (25 sp) består av fyra delar.

1) Arbetsinriktad yrkesutbildning 6 sp
2) Bedömning av inlärning och kunnande 6 sp
3) Arbetslivssamsarbetet och verksamheten på arbetsplatsen 6 sp
4) Branschutveckling och företagsamhet

Bekanta dig med Grunderna för lärarnas studier i arbetslivskompetens .

Grunder för lärarfortbildning i arbetslivskunnande 25 sp (pdf)


Material för handledning vid inlärning i arbetet samt för utbildning för lärare och arbetsplatshandledare


Utbildning för undervisningspersonal om inlärning i arbetet.

Uppdaterad version av kapitel 2 i publikationen Utbildning för undervisningspersonal om inlärning i arbetet. Grunderna för fortbildningen för lärare gällande inlärning i arbetet från och med 2003- (på finska)

Grunderna för utbildningsprogrammet för arbetsplatshandledare 2 sv. Utbildningsstyrelsens Duplikat 6/2004.
Ekonomiska informationsbyrån (Taloudellinen tiedotustoimisto TAT) har producerat rikligt med material om inlärning i arbetet genom sitt ESF-projekt 'Verkostoitumalla työssäoppimiseen laatua ja vaikuttavuutta (VETOLAVA)' (Kvalitet och verkningsfullhet för inlärning i arbetet genom nätverk):
  • Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla - opas yrityksille. (Handledning och bedömning av den studerande på arbetsplatsen - handbok för företag)
  • Työssäoppimisprosessin kehittäminen ja arviointi - opas oppilaitoksille ja yrityksille. Utveckling och utvärdering av processen för inlärning i arbetet - handbok för läroanstalter och företag)
  • Työssäoppimisen prosessikuvaukset. (Processbeskrivningar av inlärning i arbetet)
  • Kehittämisehdotuksia työssäoppimiseen ja työpaikkaohjaajakoulutukseen - raportti. (Förslag till utveckling av inlärning i arbetet och utbildningen av arbetsplatshandledare - rapport)
  • Ammatillinen opettaja työelämäjaksolla - raportti. (Yrkeslärare på en arbetslivsperiod - rapport)
År 2004 utgav Ekonomiska forskningsbyrån en ny handbok: Työssäoppimisen opas työpaikoille (Inlärning i arbetet - handbok för arbetsplatser.

Industrins och Arbetsgivarnas Centralförbund har utarbetat en handbok om handledning av den studerande på arbetsplatsen. (Työssäoppijan ohjaus työpaikalla, på finska).

Läs också Irma Laihos rapport om arbetsplatshandledarnas ankomst, (på finska), en kvalitetsutvärdering av projektet för utbildning av arbetsplatshandledare åren 1996-2000.


Sökning av projekt inom ESF:s målprogram 3..



Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi