Arbetsgivarens ansvarsuppgifter Tillbaka



  • att tillhandahålla förutsättningar för anordnande av utbildning
  • att skriftligt komma överens med läroanstalten om anordnandet av studier på arbetsplatsen
  • att utse en ansvarig arbetsplatshandledare
  • att handleda och utvärdera den studerandes inlärning på arbetsplatsen
  • att ansvara för den studerandes arbetarskydd
  • att ordna övriga ärenden som nämns i avtalet
  • att informera de anställda om inlärning i arbetet.



Ett villkor för att ett avtal skall ingås är att arbetsplatsen där utbildningen sker har en tillräcklig produktions- och serviceverksamhet för att den utbildning som anges i grunderna för läroplanen eller i grunderna för fristående examina skall kunna genomföras, nödvändig arbetsutrustning samt anställda vars yrkeskunskap, utbildning och arbetslivserfarenhet är sådan att de kan förordnas till ansvariga utbildare för studerande ((förordningen om yrkesutbildning 811/1998, 5 §)).



Arbetsplatsen (arbetsgivaren) skall skapa betingelser för den utbildning, handledning och utvärdering som äger rum på en arbetsplats. Även när inlärning i arbetet sker inom ett anställningsförhållande gäller det att se till att målen för perioden av inlärning i arbetet uppnås samt att handledningen och utvärderingen sköts.

Innan en period av inlärning i arbetet inleds skall arbetsgivaren och representanterna för läroanstalten tillsammans försäkra sig om att den studerande är förtrogen med det aktuella arbetet och förmår följa arbetarskyddsanvisningarna. Vid utbildning som ordnas på en arbetsplats i samband med praktiska arbetsuppgifter svarar arbetsgivaren för den studerandes skydd i arbetet.

Arbetsgivaren utser en ansvarig arbetsplatshandledare, som är villig att genomföra inlärning i arbetet. På arbetsplatsen bör man komma överens om arbetsplatshandledarens tidsanvändning och uppgifter och på så sätt bereda honom eller henne praktiska möjligheter att handleda de studerande.

Arbetsplatsen bör i mån av möjlighet erbjuda lärarna möjligheter att följa utvecklingen inom branschen och att sin kännedom om arbetslivet. Representanterna för arbetsplatserna bör på motsvarande sätt ha möjlighet att bekanta sig med läroanstaltens verksamhet. I synnerhet arbetsplatshandledarna bör ha tillräcklig kännedom om läroanstaltens uppgifter och om läroplanerna för olika examina. Ju bättre arbetsplatshandledarna känner till branschen och undervisningen, desto mera kan de delta i planeringen av inlärning i arbetet och finna ändamålsenliga inlärningsuppgifter på arbetsplatsen.

På arbetsplatsen är det viktigt att principerna för inlärning i arbetet diskuteras med arbetstagarna och att de övriga arbetstagarna görs förtrogna med arrangemangen för inlärning i arbetet i enlighet med arbetsmarknadsorganisationernas rekommendation.


Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi