Samarbete och nätverk

Tillbaka
Det finns inte någon särskild modell för genomförandet av inlärning i arbetet. I de regionala pilotprojekt som Utbildningsstyrelsen startat kan man tydligt se att regionerna har ett varierande utbud av platser. Arrangemangen för inlärning i arbetet beror i hög grad på näringslivets struktur i regionen, regionens läge och utbildningens karaktär.

Samarbete och nätverk behövs. Det är viktigt att tillsammans med övriga läroanstalter i regionen kartlägga behovet av platser för inlärning i arbetet och möjligheterna att ordna inlärning i arbetet. Här gäller det att samarbeta med arbetsmarknadsparterna, vilket konstateras i centralorganisationernas rekommendation.
Även fackliga delegationer utgör en användbar länk till arbetslivet.

Det är skäl att utse ansvariga personer vid läroanstalterna. De ansvariga personerna kan också representera olika branscher. Vid pilotläroanstalterna har det konstaterats att samarbetsprojekten med arbetslivet föder ett nytt slags samarbete mellan olika utbildningsområden. Det är skäl att uppmuntra detta.

Förhandsplanering är absolut nödvändig och klara spelregler underlättar samarbetet. För det första gäller det att inom läroanstaltens interna verksamhet komma överens om regler, som ledningen och de anställda förbinder sig till. På så sätt garanteras en långsiktig och trovärdig verksamhet. För det andra är det viktigt att som grund för samarbetet skapa ett gemensamt språk och en gemensam verksamhetskultur när samarbetet med arbetslivet inleds.

Enligt pilotläroanstalternas erfarenheter värdesätter arbetsgivarna väl förberedda och klara samarbetsförslag. Det underlättar och snabbar upp personalens möjligheter att skapa sig en uppfattning om processen för inlärning i arbetet. Detta främjas av klara och lämpliga dokument och avtalsmodeller. Regelbundna kontakter ökar både arbetsplatshandledarens och den studerandes känsla av trygghet. Arbetsplatserna tycks också uppskatta personlig kontakt mera än till exempel närmanden per post.

Här följer länkar till några regionala samarbetsprojekt:

Samarbete kring inlärning i arbetet för yrkesläroanstalter på andra stadiet i Satakunta



Det regionala samarbetet på andra stadiet inom yrkesutbildningen i Satakunta inleddes på hösten 1999 då de personer som ansvarade för inlärning i arbetet vid elva läroanstalter dokumenterade följande gemensamma mål: att utveckla enhetliga verksamhetssätt, dvs. spelregler, att tillhandahålla utbildning för arbetsplatshandledare och lärare, att marknadsföra och informera om inlärning i arbetet på ett mångsidigt sätt samt att förenhetliga tilldelningen av resurser för inlärning i arbetet.

Under det första året gav samarbetet goda erfarenheter och ledde till konkreta handlingar. Under året förbereddes två regionala samarbetsprojekt som gällde utbildning för arbetsplatshandledare och förfaranden för inlärning i arbetet samt utbildning kring inlärning i arbetet för läroanstalternas personal.

Från år 2000 och ännu under år 2002 genomfördes samarbetet kring inlärning i arbetet inom ramen för de ovan nämnda projekten. Kunskapen om inlärning i arbetet har vuxit när erfarenheterna har ökat och den har också lyft fram nya utmaningar för utvecklingen.

Inom projektet Kvalitetssäkring vid inlärning i arbetet (Työssäoppimisen laadunvarmistus -projekti) utvecklar läroanstalterna och arbetslivet tillsammans nya branschvisa lösningar och goda förfaranden för genomförande av inlärning i arbetet på olika stora arbetsplatser och arbetsplatser inom olika branscher. Särskilt söks handlingsmodeller som lämpar sig för små och medelstora företag och dessutom fokuseras specialfrågor i anslutning till inlärning i arbetet, såsom handledning, utvärdering, skydd i arbetet och kvaliteten på inlärning i arbetet.

www.porintekniikkaopisto.fi finns merinformation om de projekt som bildar stommen i samarbetet kring inlärning i arbetet i Satakunta.


Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi