2 h
Tavoite:
Oppilas huomaa, millainen vaikutus omalla työskentelyllä on painohäviön muodostumiseen ja
sitä kautta käyttöhinnan muodostumiseen.
Työmenetelmä:
Yksilötyö
Työvälineet:
leikkuulauta
kulhoja
kuorimaveitsi
juuresveitsi
yleisveitsi
vaaka
laskin
Työselostus:
Oppilas varaa kaikki kasvikset (määrät voivat vaihdella oppilaiden kesken).
Punnitsee kasviksista ostopainon ja merkitsee sen taulukkoon.
Kuorii kasvikset yksitellen ja samalla merkitsee painohäviön/käyttöpainon taulukkoon.
Laskee jokaiselle kasvikselle painohäviöprosentin.
Merkitsee ne taulukkoon.
Laskee kasvikselle käyttöhinnan.
Merkitsee taulukkoon.
Koko luokan tulokset kootaan yhteiseen taulukkoon.
Vertaillaan ostohinnan (mk/kg) ja käyttöhinnan (mk/kg) eroja.
TULOSTEN TAULUKOINTI KOKO LUOKALTA
PAINOHÄVIÖPROSENTTI / PH %
NIMI |
1. KASVIS |
2. KASVIS |
3. KASVIS |
4. KASVIS |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* TARKASTELKAA ERI PAINOHÄVIÖPROSENTTEJA
- Pohtikaa, mistä erot johtuvat
KÄYTTÖHINTA / KH (mk/kg)
NIMI |
1. KASVIS |
2. KASVIS |
3. KASVIS |
4. KASVIS |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|