1 h + keittiöosuus
Tavoite:
Ymmärtää, miten painohäviö vaikuttaa taloudellisuuteen
ja tuotteen käyttöhintaan.
Työmenetelmä:
Yksilötyö: kalojen fileointi aiemmin opetuskeittiöllä. Moniste jaettava oppilaille sitä ENNEN.
Välineet/raaka-aineet:
Oppilasta kohden 1 kpl kirjolohi ja 1/2 kg silakoita.
Työselostus:
Oppilas täydentää monistetta jo opetuskeittiöllä
painohäviöiden osalta. Laskutoimitukset tehdään
matematiikan tunnilla. Lopuksi pohditaan yhdessä saatuja
tuloksia.
|
Kirjolohi | ostopaino | käyttöpaino | perkeet
|
| ______ kg | _______ kg | _____ kg |
Mikä oli tällöin painohäviöprosentti?
Jos ostohinta oli ________ mk/kg, niin mikä on käyttöhinta/kg?
| Silakat | ostopaino | käyttöpaino | perkeet
|
| ______ kg | _______ kg | _____ kg |
Mikä oli tällöin painohäviöprosentti?
Ostohinta _____________mk/kg
käyttöhinta ____________mk/kg
Tee rankinglista luokan parhaat fileoijat:
| KIRJOLOHI | SILAKAT |
| 1. | 1. |
| 2. | 2. |
| 3. | 3. |
| 4. | 4. |
| 5. | 5. |
| 6. | 6. |
| 7. | 7. |
| 8. | 8. |
| 9. | 9. |
| 10. | 10. |
| 11. | 11. |
| 12. | 12. |
| 13. | 13. |
| 14. | 14. |
| 15. | 15. |
| 16. | 16. |
| 17. | 17. |
| 18. | 18. |