Veden aktiivisuuden vaikutus elintarvikkeiden pilaantumiseen

Aw-arvo vaihtelee välillä 0-1.

Jos arvo on 1, kaikki elintarvikkeen sisältämä vesi on mikrobien käytössä.

 

aw-arvo

Esimerkkejä elintarvikkeista

Pilaajamikrobi

0,95 - 1,00

tuore liha, kala, maito ja vihannekset

useimmat bakteerit, hiivat, homeet

0,85 - 0,95

kevytmargariini, kestomakkarat, leipä

muutamat suolaa sietävät bakteerit, hiivat, homeet

0,75 - 0,85

hedelmämehutiivisteet, hillot

hiivat ja homeet

0,60 - 0,75

kuivakakut, makeiset, pähkinät, kuivatut hedelmät, hunaja

homeet

alle 0,6

jauhot, maitojauhe, mausteet, makaronit, keksit jne

ei mikrobikasvua,

bakteerien itiöt