Kasvatuskäytännöt ja monitieteiset projektit

Ihmisoikeuksista kertovan tiedon jakaminen kansalaiskasvatuksessa ei vielä riitä takaamaan sitä, että ihmisten asenteet ja toiminta perustuisivat ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. Siksi opettajien pitäisi rohkaista solidaarisuutta ilmentävien tapahtumien järjestämistä, (esim. näyttely lasten töistä, jotka kuvaavat ihmisoikeuksien toteutumista tai samasta aiheesta kertova näytelmä). Tällaiset projektit ovat sopusoinnussa niiden ihmisoikeuksien periaatteiden kanssa, jotka korostavat yksilöiden ja valtioiden välistä yhteistyötä. Projektityöskentely harjaannuttaa samalla aktivoivien oppimismenetelmien käyttöön.

Tällaisen toiminnan tulokset ovat vielä paremmat, jos toiminta on luonteeltaan kansainvälistä ja edistää eri maiden koulujen välistä yhteistoimintaa.
* UNESCO vastaanottaa jatkuvasti lukuisia oppilaiden tekemiä näytelmiä, jotka sopivat erinomaisesti esimerkeiksi ihmisoikeuskasvatuksen käytänteistä. Erityisen käyttökelpoisia ovat sellaiset näytelmät, jotka esittävät tarinoita siitä, miten tietyn ihmisoikeuden rikkomisesta päästään sen noudattamiseen.
* Ryhmäkeskusteluja ja yhteistyötä vaativia kerhoja ja lautapelejä voidaan muokata ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien teemoja mukaileviksi sekä ala- että yläasteella.
* Kasvatukselliset projektit ovat jo luonnostaan monitieteisiä. Ne yhdistävät ja kattavat eri aineita mukaan lukien historia, maantieto (myös poliittinen maantiede) kuvataiteet, kirjallisuus ja kansalaiskasvatus.

Takaisin