Keskustelu demokratiaa määrittävänä tekijänä

Ajattelun vapaus ja sananvapaus muodostavat osan ihmisoikeuksia. Tähän teemaan liittyen oppitunneilla voidaan improvisoida keskusteluja kuvitellusta oppilaiden välisistä kriisitilanteesta (esim. varkaus, erimielisyyksiä tai väkivaltainen teko), joissa eri osapuolet pyrkivät perustelemaan näkökantojaan demokratian hengessä. Opettajan pitäisi painottaa, että keskustelun päätarkoituksena on oppia demokratian yleisperiaatteita eikä järjestää televisiomaista keskustelushowta.

Arvokeskustelun tarkoituksena ei ole pelkästään mielipiteiden vaihtaminen tai yleinen keskustelu, vaan se on yksilölle keino omien mielipiteiden esiin tuomiseen. Omien mielipiteiden suhteuttaminen muiden ihmisten ajatuksiin on välttämätön edellytys demokraattista yhteiskuntaa koskevan keskustelun ylläpitämiselle. Lakien kunnioittaminen ei riistä ihmiseltä mahdollisuutta niiden kritisoimiseen, keskusteluun ja oikeuksiensa vaatimiseen.

Toisistaan eroavien mielipiteiden ilmaiseminen olisi tehtävä mahdolliseksi jo senkin vuoksi, että ilmaisun ja sananvapaus kulkee käsi kädessä erilaisten ajattelutapojen hyväksynnän kanssa. Siitä huolimatta kaikkia mielipiteitä ei tulisi kuitenkaan pitää samanarvoisia. Erilaisten näkökulmien ilmaisemisessa pitäisi kunnioittaa niitä demokraattisia arvoja ja lakiperiaatteita, joille tämä vapaus perustuu. Esimerkiksi rasististen aatteiden ilmaisu ei ole mielipide vaan loukkaus.

Ohjattu keskustelu opetusmenetelmänä