Ohjattu keskustelu opetusmenetelmänä

Ohjattu keskustelu opetusmenetelmänä osoittaa samalla oppilaille keskustelun tärkeyden demokratian luonteenomaisena piirteenä. Tässä prosessissa myös opettajan rooli on tärkeä. Itse keskustelua tulisi käydä käytännön näkökulmasta käsin keskittyen valitun aiheen muodollisiin piirteisiin, koska keskustelun aihe saattaa herättää emotionaalisia reaktioita ja vaikeita kysymyksiä.Tämä 'keskustelukoulutus' olisi hyvä aloittaa heti opiskeluvuoden alussa, jotta sitä voidaan jatkaa ja kehittää läpi vuoden.

* Keskustelutilanne tulisi organisoida niin, että oppilaat pystyvät helposti kommunikoimaan keskenään, mitä perinteinen luokkahuoneen istumajärjestys ei erityisesti suosi.
* Vuorovaikutuksen pitäisi perustua sanan- ja ilmaisunvapaudelle, mikä edellyttää toisen ihmisen mielipiteiden kunnioittamista. Nämä periaatteet kieltävät huutamisen ja muut hyökkäykset toista ihmistä kohtaan ja ne myös edellyttävät kohteliasta kielenkäyttöä keskustelussa.
* Opettajien pitäisi auttaa oppilaita saavuttamaan tarkoituksenmukainen näkökulma, jotta he eivät sortuisi sananvaihdossa henkilökohtaisuuksiin. Heidän pitäisi oppia ymmärtämään, ettei heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan voida yleistää kaikkialla.
* Opettajien pitäisi määritellä myös oma roolinsa. He voivat joko ohjata toimintaa keskittyen loppuarviointiin tai tukea oppilaiden työtä läpi koko prosessin antaen lakeihin, historiaan ja etnisiin kysymyksiin liittyvää tietoa. Opettajan tehtävänä on myös varmistaa, ettei keskustelu muutu pelkäksi mielipiteiden vaihtamiseksi tai johda hätäisiin johtopäätöksiin.
* Oppilaat voivat valita puheenjohtajan, joka antaa vuoron perään puheenvuoroja osallistujille näiden pyynnöstä. Joukosta valitaan myös pari raportoijaa, joiden tehtävänä on kirjata ylös keskustelun vaiheet.

Keskustelumuotoinen opetus kehittää myös oppilaiden ajattelu-, kuuntelu- ja argumentointitaitoja. Opettajalle työtapa puolestaan antaa tilaisuuden oppia keskustelun johtamista ja ohjaamista. Oppilaat pystyvät samalla muokkaamaan persoonallisuuttaan kunnioittaen totuudellisuuden, etiikan ja lakien vaatimuksia. Se antaa siten tilaisuuden työskennellä oman identiteettinsä muokkaamiseksi: ihmisen täytyy oppia ilmaisemaan itseään, kuuntelemaan muita ihmisiä ja olemaan valmis muuttamaan mieltään ilman kasvojen menettämisen pelkoa.

Takaisin