Sisällysluettelo:
1. Sellun keitto
1.1. Sulfaattikeittoprosessit
2. Sulfaattikeiton
terminologiaa
a) Keittokemikaalit
b) Keiton
ohjaus ja reaktiot
3. Valkaisu
3.1. Historiaa
3.2. Monivaiheinen valkaisu
3.3. Termit ja lyhenteet
1. Sellun keitto
Kemiallisessa massanvalmistuksessa keiton tehtävänä on
kemikaalien ja lämmön avulla poistaa kuituja sitovaa ligniiniä siinä
määrin, että hake kuituuntuu helposti. Selluloosa pitoiset kuidut
pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkinä, ehjinä ja vahvoina.
Lisäksi pyritään poistamaan puun uuteaineita, jotka voivat aiheuttaa
vaahtoamista ja saostumia myöhemmin prosessissa. Nykyisin
sulfaattikeitto on ylivoimaisesti yleisin massan valmistuksen muoto.
Keittolämpötila on sulfaattikeitossa yleensä 150 - 170 °C.
Keittokemikaalina käytetään kemikaalia, joka
liuottaa mahdollisimman paljon ligniiniä ja mahdollisimman vähän
selluloosaa. Sulfaattikeitossa keittokemikaalina käytetään
natriumhydroksidin (NaOH) ja natriumsulfidin (Na2S) seosta,
ns. valkolipeää. Natriumhydroksidi toimii ligniiniä pilkkovana
kemikaalina ja natriumsulfidi nopeuttaa keittoreaktioita sekä vähentää
natriumhydroksidin aiheuttamaa selluloosan liukenemista.
Kuiduissa jäljellä olevan ligniinin määrää
kuvataan kappaluvulla. Ligniini aiheuttaa massan ruskean värin keiton
jälkeen. Koska valkaisukemikaalit ovat selvästi keittokemikaaleja
kalliimpia, valkaistavissa massalaaduissa ligniini pyritään poistamaan
jo keitossa melko tarkoin. Liika ligniinin poisto keittovaiheessa
kuitenkin lisää selluloosan liukenemista ja näin alentaa massan
lujuutta ja saantoa. Tyypillinen valkaistavan massan kappaluku on
nykyisin lehtipuulla 14 - 20, havupuulla 20 - 30. Jos massaa ei
valkaista, keiton jälkeinen kappaluku on selvästi korkeampi, 40-100.
Keiton hallittavuus ja sen tasaisuus ovat
edellytyksenä seuraavien prosessivaiheiden onnistumiselle. Keittämön
häiriöt heijastuvat edelleen muille osastoille ja aiheuttavat sellussa
mm. lujuus- ja vaaleusvaihteluita, muutoksia jauhautuvuudessa,
roskaisuutta ja jälkikellertymistä.
Mekaanisessa massanvalmistuksessa ei
keittoprosessia ole vaan puumateriaali kuidutetaan rasittamalla puuta
mekaanisesti ja tuomalla siihen lämpöä. Puuhun tuotu energia muuttuu
myös lämmöksi ja mahdollistaa kuitujen erottamisen mekaanisella työllä.
On olemassa myös kemiallisen ja mekaanisen massanvalmistuksen
välimuoto, kemimekaaninen menetelmä, CTMP, jossa lyhyen kemiallisen
käsittelyn jälkeen hake kuidutetaan mekaanisesti.
1.1.
Sulfaattikeittoprosessit
Keittoprosessien tärkeimpiä piirteitä ovat:
- massan laatu
- käyttökustannukset (energian, kemikaalien ja puun kulutus)
- investointikustannukset
- ympäristöystävällisyys
- prosessin käyttövarmuus
- rinnakkaistuotteiden hyödynnettävyys
Keittoprosessit voidaan jakaa kahteen
pääluokkaan; eräkeittämöön ja jatkuvatoimiseen keittämöön. Eräkeitossa
sellun keitto tapahtuu vaihe kerrallaan, joita keittämöllä on useita.
Jatkuvassa- eli vuokeitossa haketta ja kemikaaleja syötetään jatkuvasti
keittimen yläpäähän ja massaa poistetaan alapäästä. Keitin on jaettu
vyöhykkeisiin, jossa keiton eri vaiheet tapahtuvat.
Ympäristökuorman vähentämiseksi on keiton
kappalukua pyritty laskemaan. Esimerkiksi havupuulla tyypillinen
keittokappa oli 70 - luvulla noin 35, nykyisin yleensä alle. Näin
vähennetään valkaisussa poistettavan ligniinin määrää ja samalla
valkaisukemikaalien kulutusta. Lisäksi valkaisussa poistettava ligniini
päätyy valkaisulinjan jätevesiin, joten jätevesikuormituksen kannalta
keittoa on edullista jatkaa mahdollisimman pitkälle. Kuitenkaan
kappalukua ei kannata alentaa liikaa keittovaiheessa, koska massan
lujuusominaisuudet ja saanto putoavat tietyn pisteen jälkeen.
Happidelignifioinnin voimakas kehitys on aiheuttanut sen, että
huomattavan alhaisten keittokappojen tavoittelusta ollaan nykyisin
luovuttu ja ligniiniä poistetaan entistä enemmän happivaiheessa.
Sekä erä- että vuokeitosta löytyy useita
muunnelmia, jotka perustuvat yleensä erilaisiin keiton aikana tehtäviin
liemenvaihtoihin. Näin pyritään reaktio-olosuhteita muuttamalla
parantamaan massan laatua, mahdollistamaan keitto alhaisemmalle
kappatasolle sekä vähentämään energiankulutusta.
Seuraavien neljän pääsäännön avulla on keittoa
pyritty jatkamaan alhaisempiin kappalukuihin massan ominaisuuksia
vahingoittamatta:
- Alkaliväkevyyden (NaOH ja Na2S) on oltava matala
keiton alussa ja tasainen keiton ajan. Korkea alkaliväkevyys keiton
alussa lisää selluloosan hajoamista ja kuluttaa alkalia tarpeettomasti.
- Vetysulfidiväkevyyden (HS-, syntyy Na2S:n
liuetessa ja reagoidessa puun kanssa) on oltava mahdollisimman korkea
keiton alussa. Vetysulfidi nopeuttaa ligniinin liukenemista ja se ei
hajota selluloosaa keiton alussa, vastoin kuin natriumhydroksidi.
- Liuenneen ligniinin väkevyyden on oltava niin matala kuin
mahdollista, varsinkin keiton lopussa. Lipeään liuennut ligniini
hidastaa puussa olevan ligniinin liukenemista. Lisäksi sitä saattaa
saostua takaisin kuitujen pinnoille varsinkin, jos alkaliväkevyys
putoaa liian alas.
- Lämpötilan on oltava matala erityisesti keittovaiheen
alussa. Matala lämpötila vähentää selluloosan liukenemista. Tämä
liukeneminen on erityisen voimakasta keittovaiheen alussa.
Kuva 1. |
Ligniini.
Lähde:
Adler.E.; Lunquist,K., Miksche,G.E.: The stucture and reactivity of
lignin, 1966. |
2.
Sulfaattikeiton terminologiaa
a)
Keittokemikaalit
Taulukko 1. Tyypillinen valkolipeän analyysi
AINE |
MÄÄRÄ g/kg
kuiva-ainetta |
Natrium |
78,0 |
Kalium |
14,1 |
Rikkitot |
22,4 |
Klooritot |
1,7 |
S2- |
18,0 |
NaOH |
88,2 |
Na2S |
41,8 |
Na2CO3 |
40,3 |
Na2SO3 |
0,1 |
Na2S2O3 |
8,99 |
Na2SO4 |
0,5 |
Kokonaisalkali g NaOH/l |
161,6 |
Aktiivinen alkali g NaOH/l |
131,2 |
Tehollinen alkali g NaOH/l |
109,8 |
Valkolipeän valmistuksen reaktiotasapainon
seurauksena valkolipeän väkevyys on luokkaa 110 - 120 g/l vaikuttavaa
alkalia Na2O:na. Valkolipeä sisältää myös muita
natriumsuoloja, kuten natriumsulfaattia (Na2SO4)
ja natriumkarbonaattia (Na2CO3) sekä pieniä
määriä sulfiitteja ja klorideja. Kaikki natriumsuolat voidaan ilmoittaa
kokonaisalkalina (titrautuva alkali, g/l). Se huomioi sulfidin ja
hydroksidin lisäksi karbonaatin.
Suuret sulfaatti- ja karbonaattimäärät
valkolipeässä kertovat häiriöistä jätelipeän poltossa tai valkolipeän
valmistuksessa. Koska ne eivät osallistu keittoreaktioihin, ne
kuormittavat turhaan kemikaalikiertoa. Valkolipeä sisältää myös muita
keitossa reagoimattomia aineita, kuten esimerkiksi klorideja ja
kalsiumyhdisteitä. Myös näiden niin sanottujen inerttien aineiden määrä
riippuu suuresti tehtaan kemikaalikierron tilasta, esimerkiksi
valkolipeän suodatuksen onnistumisesta.
Taulukko 2. Tyypillinen mustalipeän analyysi
AINE |
MÄÄRÄ g/kg
kuiva-ainetta |
Natrium |
19,3 |
Kalium |
3,34 |
Rikkitot |
5,50 |
Klooritot |
0,41 |
S2- |
1,93 |
NaOH |
1,1 |
CO32- |
6,2 |
Na2SO3 |
0,1 |
Na2S2O3 |
2,13 |
Na2SO4 |
1,23 |
C |
31,9 |
H |
3,33 |
N |
0,08 |
Lämpöarvo HHV MJ/kg |
12,74 |
- Natriumhydroksidi ja -sulfidi ilmoitetaan grammoina
litrassa vastaavina määrinä joko natriumhydroksidia tai natriumoksidia
(Na2O). Muunnoskerroin Na2O:sta NaOH:ksi on 1.29
ja päinvastoin 0.775.
- Viherlipeä on laihaan valkolipeään liuotettua soodakattilan
sulaa. Toisin sanoen se on mustalipeää, jonka orgaaninen aines on
poltettu pois (lisäksi on tapahtunut muita reaktioita, mm.
natriumsulfaatin muuttuminen natriumsulfidiksi). Viherlipeää voidaan
käyttää apukemukaalina keiton alussa sen korkean sulfiditeetin vuoksi.
- Natriumsulfidin osuus keittonesteessä ilmoitetaan
sulfiditeettina (%). Se kertoo tehtaan rikki-natriumtasapainon ja on
nykyaikaisessa tehtaassa tasolla 35 - 45%.
- Pelkistymis- eli reduktioaste (%) kertoo sen, kuinka hyvin
keitossa reagoimaton natriumsulfaatti on saatu pelkistettyä
hyödylliseksi natriumsulfidiksi. Pelkistys tapahtuu soodakattilassa.
- Kaustistumisaste kertoo kaustisoinnin eli valkolipeän
valmistuksen tehokkuudesta eli paljonko keitossa reagoimattomasta
natriumkarbonaatista on muuttunut natriumhydroksidiksi.
- Tehollinen alkali, aktiivialkali ja sulfiditeetti ovat
tärkeimmät valkolipeän ominaisuudet. Tehollinen alkali kuvaa OH- ionien
konsentraatiota, aktiivialkali OH- ja HS- -ionien yhteismäärä ja
sulfiditeetti HS- ja OH- -ionien suhdetta.
- Antrakinoni (AQ) on orgaaninen yhdiste, jonka on todettu
lisäävän keiton saantoa, erityisesti matalammilla sulfiditeeteilla.
Korkean, esimerkiksi 40% sulfiditeetin tehtaassa ero on huomattavasti
vähäisempi. Antrakinonin käyttöä on toistaiseksi vähentänyt sen korkea
hinta. Kuitenkin eräissä tapauksissa, tehtaan kemikaalikierron ollessa
pullonkaulana, sen käyttö on huomattu kannattavaksi.
b) Keiton ohjaus
ja reaktiot
- H-tekijä kertoo ligniinin liukenemisen suhteellisen
nopeuden. Se riippuu keittoajasta ja lämpötilasta. Lämpötilariippuvuus
on hyvin voimakasta johtuen ligniinin liukenemisen
lämpötilariippuvuudesta. Muutamankin asteen ero keittolämpötilassa voi
tehdä suuren eron massan laatuun, joten lämpötilamittausten tarkkuus on
hyvin keskeisessä asemassa. H-tekijä on määritelty siten, että 1 tunti
100 °C:ssa vastaa H-tekijää 1.
- Neste-puusuhde ilmoittaa kaiken nesteen määrän täysin
kuivan puumäärän suhteen. Siinä on mukana kaikki keitossa mukana oleva
neste; keittolipeä, mahdollinen täydennyslipeä, hakkeen sisältämä vesi
alun perin sekä esimerkiksi höyrykäsittelyn jälkeen.
- Pasutus on hakkeen käsittelyä höyryllä ennen keittoa.
Höyrykäsittely poistaa ilmaa hakkeen huokosista ja näin parantaa
keittokemikaalien imeytymistä keiton alussa.
- Paisunta tarkoittaa sitä, että jatkuvatoimisen keittimen
kuuma (130 - 170°C) mustalipeä lasketaan keittimen paineesta
ilmanpaineeseen. Tällöin lipeä kiehuu ja syntyy runsaasti hajukaasuja
sisältävää höyryä.
- Hiilihydraatit ovat sokeriyhdisteitä, joista selluloosa ja
hemiselluloosat ovat koostuneet. Delignifioituminen tarkoittaa
ligniinin liukenemista keittolipeään. Kondensoituminen taas ligniinin
saostumista uudelleen keittonesteestä kuitujen pinnalle.
- Jäännösalkali kuvaa sitä alkalimäärää, joka keittolipeässä
on jäljellä keiton lopussa.
- VOC-yhdisteet (Volatile Organic Compounds) ovat
lauhtumattomia hiilivetyjä, joita syntyy hakkeen pasutuksessa,
keittoreaktioissa ja kaikissa vaiheissa, joissa käsitellään mustalipeää.
- TRS-yhdisteet (Total Reduced Sulphur) ovat lahtumattomia,
pelkistyneitä rikkiyhdisteitä. Eli ne ovat VOC-yhdisteitä, joissa on
rikkiä. TRS-yhdisteitä syntyy keittoreaktioissa ja jokaisessa
vaiheessa, jossa käsitellään mustalipeää. TRS-yhdisteet haisevat hyvin
voimakkaasti jo alhaisissakin pitoisuuksissa ja aiheuttavat
sellutehtaille niiden tunnusomaisen hajun. Hajuhaitat ovat tosin
nykytekniikalla (hajukaasujen keräily ja poltto) vähentyneet
huomattavasti.
3. Valkaisu
3.1. Historiaa
Yleensä ei voida saavuttaa täyttä vaaleutta yhdellä
valkaisuvalheella, vaan on käytettävä useita peräkkäisiä vaiheita.
Perinteisesti valkaisu on tehty kloorikemikaaleilla: (elementaari- eli
kaasu-)kloorilla (C), hypokloriitilla (H) sekä klooridioksidilla (D).
Vaiheiden välillä liukoiseksi muuttunut ligniini uutetaan alkalilla.
Tyypillisiä perinteisiä valkaisusekvenssejä olivat CEHDED ja CEDED.
Periaatteena oli, että valtaosa jäännösligniinistä poistettiin
halvimmalla kemikaalilla eli kloorilla, ja vasta viimeisten
ligniinirippeiden poistamiseen käytettiin kalleinta klooridioksidia.
Kun valkaisimoiden jätevesikuorman vähentämiseksi siirryttiin
kierrättämään valkaisimon suodoksia, pyrki kloorivaiheen lämpötila
nousemaan, millä oli haitallinen vaikutus massan lujuuteen. Tämän
estämiseksi siirryttiin lisäämään klooridioksidia kloorivalheeseen, eli
käyttämään sekvenssiä (DC)EDED.
Paineellinen reaktori (EO) tai esireaktori (EO) ovat tehneet
mahdolliseksi sekoittaa pieniä määriä happikaasua massaan
alkalivaiheessa, jossa happi tehostaa ligniininpoistoa. Alkalivaiheessa
voidaan käyttää myös pieniä määriä vetyperoksidia tehostamaan ligniinin
poistoa. Peroksidi ei vaadi paineellista reaktoria.
Perinteinen, elementaarikloori vaihetta sisältävä valkaisu oli
pitkään vallitseva menetelmä. Vielä vuonna 1990 n. 94 % valkaistusta
massasta tuotettiin kloorivalkaisulla. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin
muuttunut lähinnä ympäristösyistä, kun jätevesien AOX- ja
dioksiinikuormaa vähennettiin. ECF-valkaisu, jossa käytetään
klooridioksidia mutta ei kaasuklooria, yleistyi nopeasti. Pohjoismaissa
luovuttiin kokonaan kaasukloorin käytöstä massan valkaisussa vuonna
1994, ja vallitseva menetelmä siitä lähtien on ollut ECF-valkaisu.
Massa voidaan valkaista myös täysin ilman
kloorikemikaalejakin. Tällaisesta happikemikaalivalkaisusta käytetään
yleisesti lyhennettä TCF-valkaisu. Valkaisukemikaaleina ovat
TCF-valkaisussa käytettävissä happikemikaalit kuten happi,
vetyperoksidi ja otsoni. Uudempina tulokkaina ovat perhapot. Myös ne
ovat happikemikaaleja.
3.2. Monivaiheinen
valkaisu
Valkaisun tarkoituksena on massan vaaleuden ja puhtauden
parantaminen. Tämä tapahtuu joko poistamalla tai vaalentamalla massan
värillisiä aineita. Jäännösligniini on merkitsevin väriä aiheuttava
aine, joten se tulee poistaa tai vaalentaa. Tavoitteesta riippuen
puhutaan ligniiniä poistavasta valkaisusta ja ligniiniä säästävästä
valkaisusta. Kemialliset massat eli sellut valkaistaan useimmiten
ligniiniä poistavalla valkaisulla ja mekaaniset massat ligniiniä
säästävällä valkaisulla. Ligniiniä poistavalla valkaisulla massan
vaaleus säilyy huomattavasti paremmin eli jälkikellertyminen on
vähäisempää.
Sulfaattimassan keitossa liuotetaan suurin osa (yli 90%)
ligniinistä. Emäksiset keittokemikaalit reagoivat kuitenkin ligniini
kanssa värjäten sen tumman ruskeaksi. Siten puuaineen vaaleus laskee
voimakkaasti sulfaattikeiton alkuvaiheessa, vaikkakin ligniiniä
liukenee. Sulfaattikeiton loppuvaiheessa puuaineen värillisyys alenee
huomattavasti ligniinin liukenemisen myötä. Keiton jälkeen havupuumassa
sisältää 3 - 4,5 % ja lehtipuumassa 2 - 3 % ligniiniä. Valtaosa massan
värillisyydestä on tästä ligniinistä peräisin.
Poistamalla tämä jäännösligniini massa vaalenee.
Ligniinimäärän määritys on kuitenkin suhteellisen hankalaa, siksi
käytännössä ligniinimäärän mittana käytetään kappalukua. Kappaluku
kuvaa massan kykyä kuluttaa permanganaattia, ja se korreloi
ligniinimäärän kanssa. Valkaisussa massan puhtaus paranee, kun
viimeisten ligniinijäännösten poistuessa massasta kuitukimppujen eli
tikkujen kuidut vapautuvat ja mahdolliset kuoriroskat liukenevat.
Valkaisussa käytetyt kemikaalit liuottavat myös tehokkaasti massan
sisältämiä uuteaineita esim. pihkaa.
Loppuvalkaisussa, missä massan ligniinipitoisuus on jo
alhainen, valkaisukemikaaleja kuluu paitsi jäännösligniinin poistoon
myös värillisten ryhmien hapettamiseen värittömiksi. Täysvalkaistusta
massasta, jonka vaaleus on yli 88% ISO, on ligniini poistettu
käytännöllisesti katsoen kokonaan.
Taulukko 3. Valkaisukemikaalit
1 Ryhmä |
kloori (Cl2),
otsoni (O3) ja peroksihapot (Paa ja Caa) reagoivat kaikkien
aromaattisten ligniiniyksiköiden kanssa |
2 Ryhmä |
klooridioksidi (ClO2)
ja happi (O2) reagoivat pääasiassa sellaisten
ligniinirakenteiden kanssa, joissa on vapaita fenolisia
hydroksyyliryhmiä |
3 Ryhmä |
hypokloriitti (H) ja
vetyperoksidi (H2O2) reagoivat vain tiettyjen
funktionaalisten ryhmien kanssa |
Valkaisulle asetetaan tavallisesti joku tai jotkut seuraavista
tavoitteista:
- vaaleuden lisääminen
- vaaleuden pysyvyyden parantaminen
- puhtauden lisääminen
- pihkapitoisuuden pienentäminen
Valkaisussa muutetaan kuidun ominaisuuksia toivottuun
suuntaan:
- Kuidun pituus ei valkaisussa muutu, mutta saantohäviön
takia kuidun pituusmassa pienenee. Painoyksikköön valkaistua massaa
mahtuu siten enemmän kuitua. Tällä on suotuisa vaikutus esim.
repäisylujuuteen. Ligniinin poistumisen takia kuitu turpoaa helpommin
ja kuidun taipuisuus sekä joustavuus lisääntyvät. Tämä helpottaa
kuituverkoston sitoutumista. Liian suuri hemiselluloosatappio voi tosin
huonontaa kosketuskohtien sitoutumiskykyä, jolloin lopputuloksena voi
olla myös lujuuden heikkeneminen.
- Kuitujen lujuus pienenee hiilihydraattiketjujen
katkeillessa. Viskositeetin kohtuullinen heikkeneminen ei kuitenkaan
näy massan lujuusominaisuuksien huononemisena. Tämä johtuu edellä
mainituista vastakkaisiin suuntiin vaikuttavista tekijöistä.
- Jauhautuvuus yleensä paranee valkaisussa.
- Eri tavoin valkaistuissa selluissa on suuria eroja
vaaleuden pysyvyydessä ja absorptiokyvyn säilyvyydessä. Massan vaaleus
alenee mm. varastoinnin ja jauhatuksen aikana sekä myöhemmin valmiina
paperina lämmön, kosteuden ja valon vaikutuksesta.
3.3 Termit ja
lyhenteet
Taulukko 4. Lyhenteet
ECF |
Elemental Chlorine
Free , kloorikaasuton valkaisu, jossa ei käytetä
kloorikaasua eikä hypokloriittia, mutta käytetään klooridioksidia (ClO2)
yhdessä tai useammassa vaiheessa. |
TCF |
Total Chlorine Free
, kloorikemikaaliton valkaisu, jossa käytetään happikemikaaleja kuten
happi, vetyperoksidi ja otsoni |
Taulukko 5. Valkaisun ympäristökuormitusta
mitataan yleisesti AOX:lla ja COD:lla.
AOX |
Aktiivihiileen absorboituvat
orgaaniset halogeenit (Adsorbable organic halogens)
Määritysmenetelmä, joka antaa kaikenkokoisten
molekyylien orgaanisesti sitoutuneen kloorin summan eli TOCl:n.
|
TOCl |
Kaikenkokoiset muodostuneet
orgaaniset klooriyhdisteet yhteensä (Total Organic Chlorine
compounds)
Pienimolekyylisten klooriyhdisteiden tiedetään olevan
vesistölle haitallisisia (esim. kloorifenolit).
|
COD |
Kemiallinen hapenkulutus
(Chemical Oxygen Demand)
Jäteveden sisältämien aineiden aiheuttama hapenkulutus
aineiden hapettuessa tehokkaan kemiallisen hapettimen vaikutuksesta.
|
BODx |
Biologinen hapenkulutus
(Biological Oxygen Demand)
Hapenkulutus bakteerien hajoittaessa jäteveden
sisältämiä aineita. Määritys tehdään standardi-olosuhteissa ( 20 °C ja
x päivää) antamalla bakteerien "syödä" näytteen aineita vesiliuoksessa
ja mittaamalla hapenkulutus.
|
Taulukko 6. Valkaisussa kemikaalien annostuksessa
ja massan arvioinnissa käytetään seuraavia termejä:
Aktiivikloori |
Kloorikemikaalien
annostus ilmoitetaan yleensä kiloina "aktiiviklooria" massatonnia
kohti. Tämän taustalla on se, että eri valkaisukemikaaleilla on
erisuuruinen valkaisuteho. Esimerkiksi klooridioksidikilon hapetuskyky
on 2,63-kertainen kloorikiloon verrattuna, eli sitä tarvitaan vähemmän
saman valkaisutehon aikaansaamiseksi. Myös happikemikaalien
valkaisutehoa voidaan vastaavasti verrata klooriin. |
Kappakerroin |
D0:n
klooridioksidiannos ilmoitetaan yleensä kappakertoimen avulla. Mitä
enemmän vaiheessa halutaan poistaa ligniiniä, sitä suurempaa
kappakerrointa käytetään. Kappakerroin on yleensä 1-2.
= (Aktiivikloori, kg/sellutonni) / (valkaisuun tulevan massan
kappaluku) |
Vaaleus |
Massan vaaleutta
mitataan massa-arkin kyvyllä heijastaa siihen kohdistuvaa valoa. Siihen
vaikuttavat sekä massan valonabsorptio että valonsironta. Mittaukseen
käytetään aallonpituutta 457 nm. |
Taulukko 7. Eri valkaisukemikaaleista käytetään
yleisesti vakiintuneita kirjainlyhenteitä:
A |
Hapan hydrolyysi (esim.
hekseeniuronihapporyhmien poistamiseksi) (Acidic hydrolyse). |
B |
Boorihydridi (Boron hydride), NaBH4 |
C |
Kaasukloori (Chlorine), Cl2 |
Caa |
Caron happo (Caron acid),
peroksimonorikkihappo, H2SO5 |
D |
Klooridioksidi (Chlorine Dioxide), |
E |
Alkalinen uuttovaihe (Alkaline Extraction),
NaOH
paineellinen EOP
paineeton EOP |
H |
Hypokloriitti (Hypochlorate), NaOCl,
Ca(OCl)2 |
mP |
Aktivoitu hapan peroksidi (esim.
molybdaattiperoksidi) |
O |
Happi (Oxygen), O2 |
P |
(Vety)peroksidi (Hydrogen Peroxide),
H2O2 (alkalisissa oloissa) |
Paa |
Peretikkahappo (Peracetic acid),
CH3COOOH |
Q |
Kelatointivaihe (Chelation), EDTA, DTPA |
X |
Entsyymikäsittely (yleensä ksylaani) (Xylan)
|
Z |
Otsoni (Ozone), O3 |
|
|