Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Ainutlaatuinen Australia

Maailman pienin, kuivin ja tasaisin manner sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella lähes vuorokauden lentomatkan päässä Suomesta. Kymmenen puuduttavaa lentotuntia ensin esimerkiksi Tokioon, josta vielä toiset kymmenen Sydney'iin ennen kuin ollaan perillä "down under". Sijainti päiväntasaajan eteläpuolella merkitsee, että vuodenajat ovat Australiassa päinvastaiset kuin meillä. Joulua vietetään keskikesän helteillä ja sydäntalvi on heinä-elokuussa. Pohjoiseen kuljettaessa ilmasto lämpenee ja etelään päin taas viilenee. Pohjoisessa on trooppisen kuumaa ja kosteaa, etelässä ilmasto vaihtelee subtrooppisesta lauhkeaan.

Australia kuuluu Brittiläiseen kansainyhteisöön, mistä viestii jo Iso-Britannian pienoislippu maan lipun vasemmassa yläkulmassa. Lippua koristaa myös Etelän ristin tähtikuvio sekä Kansainyhteisön yhtenäisyyttä kuvaava seitsensakarainen tähti.

Alkuasukkaat saapuivat mantereelle jo 40 000 vuotta sitten, mutta vasta 1700-luvun lopulla kapteeni James Cook pystytti Iso-Britannian lipun Australian kaakkoisrannikolle. Tämä syrjäinen manner sai alkuaikoinaan toimia Iso-Britannian rangaistussiirtolana, koska emämaan vankilat olivat levottomina vuosina täyttyneet. Vankikuljetukset lopetettiin seuraavan vuosisadan lopulla. Suurin osa ensimmäisistä siirtolaisista oli englantilaisia, mutta myöhemmin Australia on houkutellut ammattitaitoista työvoimaa kaikkialta maailmasta. Suurimmat siirtolaisvirrat sattuivat toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Tänä päivänä Australian täytyy jo rajoittaa halukkaiden virtaa, jota viime aikoina on tullut erityisesti Kaakkois-Aasiasta.

Englantilaiset perinteet näkyvät Australiassa: liikenne on vasemmanpuoleista, kriketti ja hevosurheilu ovat suosittuja, samoin jalkapallo. Australialaiset tunnetaan kuitenkin rennommasta elämäntyylistään eivätkä yhteiskuntaluokkien väliset erot ole yhtä jyrkät kuin Euroopassa. Leveälierisestä hatusta on tullut "aussin" tavaramerkki, se antaa hyvän suojan auringon ultraviolettisäteilyä vastaan kesällä ja suojaa talven tuiskuilta vuorilla. Lippalakkipäiselle vieraalle sanotaankin "you must have a HAT" ja ohjataan hankkimaan aito australialainen Akubra-lierihattu.

Lue loput tekstistä