Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Eliöstö mannersaarella on kehittynyt aivan omia uomiaan. Lajisto on paljolti endeemistä eli kotoperäistä, mikä tarkoittaa sitä, että ne esiintyvät ainoastaan tällä saarimantereella. Muualta tuleva geenivirta ei ole päässyt vaikuttamaan, joten nisäkkäiden evoluutio on kehittynyt istukattomaan suuntaan. Pieni sikiö ryömii emonsa kohdusta pussiin, minne nisät avautuvat. Hellyttävin pussieläin koala, eli teddy-karhu, elää pelkästään eukalyptuspuun lehdillä. Australian vaakunaeläimiä ovat emu ja kansalliseläin kenguru. Emu on afrikkalaista strutsia pienempi lentotaidoton lintu, joka pystyy juoksemaan hevostakin nopeammin. Suistokrokotiili on maan kenties hurjin petoeläin. Hämähäkkien joukosta löytyy muutama erittäin myrkyllinen laji. Omituisin Australian rikkaassa eliömaailmassa on eittämättä vesinokkaeläin. Kun se ensimmäisen kerran kuvattiin, eivät tiedemiehet uskoneet näkemäänsä, vaan pitivät sitä vitsinä. Ihastusta herättävät kaikkialla puiden oksistoja värittävät lukuisat papukaijalajit.

Luonnonnähtävyyksiä löytyy maalta ja mereltä. Iso valliriutta sijaitsee koillisrannikolla. Se on 2 000 kilometriä pitkä mikroskooppisen pienten korallieläinten rakentama saarten ketju. Surffaajat löytävät paratiisinsa myös itärannikolta. Keskellä kuivaa ja asumatonta sisäosaa kohoaa Ayer's Rock, kupolimainen 348 metriä korkea hiekkakivikallio, alkuasukkaiden pyhä paikka, jonka rauhaa turistilaumat ovat tulleet häiritsemään. Se kohoaa pannukakkutasangolta punaisen eri sävyin vuorokauden eri aikoina.

Australialaiset rakastavat ainutlaatuista luontoaan. Eräretkeily (bushwalking) kuuluu maan tapoihin ja hyvin viitoitettuja reitistöjä löytyy lukuisista kansallispuistoista. Luontoa suojellaan monin eri tavoin ja informaatiota on saatavilla moderneissa opastuskeskuksissa. Valitettavasti kuivuudesta johtuvat vuosittaiset metsäpalot ovat jatkuva uhka luonnolle ja ympäristön ihmisille.

Siirry tehtäviin