Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Harrasteratsastus on hyvä kuntoilulaji

Ennen vanhaan maatalousyhteisössä hevonen oli tärkeä työväline. Se oli korvaamaton niin metsätöissä kuin pellonraivauksessa. Moni keski-ikäinen muistaa istuneensa pikkulapsena tukkikuorman päällä talvipakkasella. Työtunteja ei laskettu ja työpäivät venyivät pitkiksi. Vetojuhta sai osakseen myös julmaa kohtelua. Eläinsuojelujärjestöjä ei tunnettu.

Nykyisin koneet ovat korvanneet hevosen maaseudulla. Hevosesta on nyt tullut kiireisten kaupunkilaisten lemmikki. Harrasteratsastus on tänä päivänä kasvattanut suosiotaan. Ala on ollut tähän päivään vielä hyvin nais- ja tyttövaltainen . Ratsastusharrastuksesta on tullut myös monen perheen yhteinen asia. Jo muutaman vuoden ikäisiä pikkulapsia istutetaan hevosen satulaan. Yhä enemmän myös isiä näkee ottamassa ratsastustunteja. Perheen teini-ikäiset tytöt opastavat asiantuntevasti vanhempiaan. Ratsastus on hyvä kuntoilulaji. Reisilihakset vahvistuvat ja vatsa- ja selkälihakset pysyvät kunnossa.

Koulutytöt ovat innokkaimpia ratsastajia ja hevosenhoitajia. Pitkän koulupäivän jälkeenkin tallitytöt kokoontuvat kotitallilleen huoltamaan omaa hoitohevostaan. Hevosen jokapäiväiseen hoitoon kuuluu monia raskaitakin työvaiheita. Lannanluonti karsinasta ei ole keveimmästä päästä. Sitä seuraa kuivikkeiden vaihto. Kaviokoukulla puhdistetaan kaviot. Kumisukaa tarvitaan harjaamiseen. Harjaaminen pitää hevosen karvan kunnossa. Se poistaa ihohuokosista lian ja rasvan ja lisää myös ihon pintaverenkiertoa. Kottikärryillä kuljetetaan raskaat kalkki- ja rehusäkit. Reipas ulkotyö vahvistaa nuoren elimistöä, kohottaa vastustuskykyä ja kasvattaa vastuuseen ja elämän kunnioittamiseen.

Varustekustannukset eivät muodosta estettä innokkaalle aloittelijalle. Tallilta saa lainaksi välttämättömimmän eli ratsastuskypärän. Kumisaappaat voivat alussa korvata oikeat ratsastussaappaat. Myöhemmin useimmat hankkivat omat ratsastusvälineensä. Ratsupiiska on kuitenkin halvimmasta päästä. Teini-ikäiset tytöt osaavat olla hyvin laatu- ja merkkitietoisia, ratsastushousuihin ja -pusakoihin saa kulumaan melkoisesti rahaa.

Taitojen karttuessa aloitetaan kilparatsastus. Säännöllisillä valmennustunneilla hiotaan oikeaa tekniikkaa. Monet ovat valmiita maksamaan huippuvalmentajille. Esteratsastuksessa ratsukko pyrkii ylittämään radan esteet virhepisteittä ja mahdollisimman nopeasti. Kouluratsastuksessa hevonen pitää hallita eri askellajeissa tyylikkäästi. Kenttäratsastus on ratsastuksen kuninkuuslaji. Se käsittää kouluratsastusosuuden, maastoesteradan sekä kenttäesteradan. Suomessa on erittäin vähän maailmanluokan huippuratsastajia.

Siirry tehtäviin