Kuuntele

Teksti tutuksi

Tutustu aluksi tässä tehtäväsarjassa käytettävään tekstiin. Aloita kuuntelu painamalla oikealla olevaa kuvaketta ja lue teksti. Siirry sen jälkeen tehtäviin.


Isoäiti kielikylvyssä

Tasavallan presidentti hahmotteli taannoin Suomen tulevaisuutta: Suomen on luotava tulevaisuuttaan varten kansallinen globalisaatiostrategia.

Pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja on laatinut asiasta muistion ja informoinut presidenttiä. Yrityksille pyritään tarjoamaan dynaaminen, kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö uudistumista silmälläpitäen. Finanssipoliittisia toimia ja työmarkkinaratkaisuja aiotaan kytkeä kattavaksi toimenpidekokonaisuudeksi.

Aikoinaan EU-jäsenyys ja yhteisvaluutta euro olivat ensimmäisiä askeleita menestymisen strategiaan. Integroiduttiin Eurooppaan. Tekniset ja poliittiset päätökset eivät kuitenkaan riitä vaan kyse on koko kansakuntaa koskevasta oppimisstrategiasta.

Hallituksen linjaukset eivät ikäihmistä enää jaksa innostaa, pulavuosista selvittiin aikoinaan selvällä suomen kielellä ja ankaralla työnteolla. Röntgenkuvauksissa käytettyjen mammografialaitteiden kunto sen sijaan huolettaa. Säteilyturvakeskuksen testi on paljastanut laitteiden epäluotettavuuden. Terveyskeskuksen laboratoriossa tullaan näkemään monia hämmentyneitä asiakkaita.

Iltapäivälehtien lööpit saavat joskus isoäidinkin pään kääntymään. Viihdejournalismi taitaa myyntityön psykologian ja hakee usein aiheensa skandaaleista, tragedioista ja populaarikulttuurista. Etusivu noudattelee aina totuttua ihmisten uteliaisuutta stimuloivaa sapluunaa. Lehti tarttuukin kassajonossa helposti monen matkaan.

Ennen oli helppoa asioida omassa pienessä sekatavarakaupassa. Kaikki oli käden ulottuvilla. Nyt täytyy työntää isoa ostoskärryä supermarketissa satoja metrejä. Tuotteiden nimistökin on muuttunut modernisti englanniksi. Elektroniikkaosastolla mainostetaan high-techiä, on PC:tä ja DVD:tä. Asiakasomistajiksi houkutellaan 6%:n bonuksilla. Audiovisuaalinen kotiteatteri on oltava joka mökissä. Multimedia korvaa vanhanajan pihaleikit. Trenditietoinen nykynuoriso ei kuuntele enää musiikkikappaleita, vaan biisejä. Megatarjouksina tyrkytetään operaattorikohtaisia laajakaistaliittymiä. Ollaan vahvasti menossa kohti informaatioyhteiskuntaa. Prosessoreissa on yhä enemmän megahertsejä. Innovaatiot seuraavat toisiaan. Maailmastamme on tullut digitaalinen, mitä se sitten tarkoittaakin. Digiboxi on ollut joulun hittituote.

Lue loput tekstistä